Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednaaaa

Alimenty

Polecane posty

Gość takajednaaaa

Mój były narzeczony zostawił mnie w ciąży. Za dwa miesiące urodzę. Czy jeśli dam dziecku swoje nazwisko będę mogła walczyć o alimnety?

Gość myyyyyślę żee
tak

Gość 23:07___
Moj syn ma 1,5 roku i również ma moje nazwisko. Sprawe zalozylam 2 miesiące temu. Mozesz dac dziecku swoje nazwisko. I tak bedzie placic. A jak bedzie sie wypierac to skieruja na badania.

Gość takajednaaaa
jeszcze nie wiem czy go podam... a Twój ex się wypierał/bunotwał?

jeszcze sprawy nie bylo .. Narazie on otrzymal miesiac aby zlozyc obrone do sadu. Po nim sie mozna wszystkiego spodziewac wiec kto wie czy nie bedzie sie wypierac.. Juz bym chciala miec to za soba.. Ps. Skoro Cie zostawil to zaloz mu sprawe. Pieniadze sie dziecku naleza.

Gość takajednaaaa
boję się, że zrobi jakiś cyrk... po moim też można się chyba wszystkiego spodziewać... cieszę się, że Maly będzie miał moje nazwisko, jak chciałam

Gość tluk pieprzonyyy
co, nie dał sie złapać facet na dziecko to teraz zapierdalaj na nie,

Gość Skania*
do roboty, macioro rozpłodowa

Gość takajednaaaa
23 - życzę powodzenia

Wlasnie tez sie obawiam przedstawienia... Jakos to przezyjemy. A dzieci jesc musza ..

Nie dziekuje .. :) i rowniez życzę pomyślnego rozwiązania sprawy ..

Gość takajednaaaa
No niestety odpowiedzialnych ojców zabrakło. Będzie dobrze...

Gość tlkkaksakak
to trzeba było giry rozkładać odpowiedzialnemu facetowi, do łózka zabiera się też głowę a nie tylko cipę, to teraz zapierdalaj jakżeż głupia

Gość adiaree
nie będzie dobrze :D🖐️

Gość takajednaaaa
myślałam, że po tylu latach związku się znamy, wyszło inaczej - dziękuję za uwagę i żegnam

Gość Lucky Luke
odpowiedizalnych ojcow brakuje? czy to kolejna ciaza z cyklu piprzenie było miłe dopoki nie pojawił sie dzidzius, przeciez to wy wybieracie sobie odpowiedzialnych partnerow, ciekawi mnie czy mu sie oddajac myslałas czym sie to moze zakonczyc i czy podola jako tatus? odpowiedz jest prosta pewnie ze nie, I KTO TU MÓWI O JAKIES ODPOWIEDZIALNOSCI :d

Gość widzisz a nie grzmisz !!!!!!!!
ja pierdole !! nie rozumiem tych debili co poki jest dobrze, twierdza ze kochaja, beda na dobre i zle, ale jak sie juz problem pojawi (czyt.dziecko) to huj wszystko robi by nie placic :/ nawet zaswiadczenie ze bezrobotny jest potrafi skołowac ;/ jak można SWOJEMU dziecku cokolwiek odmawiac ?? JAK !! Moja siostra dostaje 300 zl alimentów - przedszkole, obiady to ok 400 zl, a gdzie reszta ? lekarze, leki, ubrania, zabawki, zajecia dodatkowe, soczek jakis, czasem slodycz ?? a tu taki tatus przyjdzie i powie dziecku ' co ci mama kupuje, jak tatus jej daje pieniazki?' Ostatnio siostra ja szczepila, 200zl szczepionka, mowie jej - niech tatus ci kase zwroci. Ta mowi, ze to pierdoli, bo nie bedzie sie o 100 klocic :/ nawet jej za sprawe sadowa nie oddal polowy kosztow, chociaz mial zasadzone ...

Gość takajednaaaa
wiedziałam, jak się może skończyć, planowany był ślub... nie znacie sytuacji - nie oceniajcie, zadałam pytanie, po 2. ni wiem czy cokolwiek od niego chcę dla dziecka - także nie stresujcie się, nie oskubię go teraz naprawdę zmykam

Gość wyrocznia z matrixa
nigdy nie bylo dobrze, dopoki sobie ruchal i dzidziusia nie było było ok, zreszta ludzie do kurwy nedzy jesli uprawiacie z kims seks to jest chyba oczywiste ze skonczy sie ciaza wczesniej czy pozniej, no chyba ze lubicie zwiazki homoseksualne :D, wybieraja kretynow na partnerow a potem jakie zdziwione...

Gość faceci to tak ród
jak co do czego to zwiewają - tchórze...

Gość lakakak
siostra dostaje 300 zł alimentów, ona też 300 zł bo jest matką i ma 600 zł, także nie pierdol, że za 600 zl nie można na dziecka utrzymać, bo za pracę po 35 latach pracownicy dostają świadczenie emerytalne w wysokości ok600-700 zl, ale to za prace, a twoja siostra się pierdoliła tak, że 600 zl to luksus i nie narzekaj, a jak mało siostrze to powiedz jej, że teraz jak będzie rozkłada;la giry ot niech nie daje za darmo tylko za pieniądze.

Gość wyrocznia z matrixa
faceci to tchorze a kobiety to kurwy :D coz ze podsumowanie, tylko szkod aze uderza tez w tych co tak nie maja we krwi

Gość malpiszonyyyy
umiecie korzystać z internetu a już nie umiecie wpisać słowa antykoncepcja, ale szmaciska, łapały facetów na dziecko i małpom się nie udało

Gość faceci to tak ród
te pomarańczki, które się tak prymitywnie wypowiadają to ojcowie, którzy muszą płacić alimenty... Witajcie

Gość seks dla mądrych a nie przglup
faceci od czasów istnienia świata byli samcami i zostaną samcami, a głupie babska myślą, że ich zmienią, że jak rozłożą pizdę to od razu faceci zmienią się w pokorne cielęta, niestety tak nie było, nie jest i nie będzie, także nauczcie się korzystać z seksu, bo on jest fajny ale tylko dla mądrych ludzi, najgorzej jak dwoje przygłupów się dobierze do siebie, to tylko poczęte dzieci cierpią.

Gość faceci to tak ród
tak, faceci to samce dodam, że są zwierzęta mądrzejsze od facetów - np. łabędź - 1 partnerka na życie

Gość kobitkaaaa
Najlepiej leć szybciutko do prawnika, jednak kogoś sprawdzonego. Większość z nich to jednak wyzyskiwacze. Ja pomogę na tyle, na ile potrafię. Zatem, pojawia się pierwsza kwestia czy pozostajecie/pozostawaliście w związku małżeńskim? Jeśli tak - nie ma problemu. Jeśli nie - to zwyczajnie musi być wpisany w akcie narodzin dziecka jako ojciec - i po kłopocie (gdyby się uchylał, to patrz. art 84 par 1 kro). Fakt nazwiska nie rodzi jakichkolwiek skutków prawnych. Ale, że skur..wiel odszedł, to niech teraz płaci. Przejdźmy do najlepszej częsci: obowiązek alimentacyjny, który ustalany jest w oparciu o możliwości zarobkowe osoby zobligowanej do świadczenia i uzasadnionych potrzeb uprawnionego (art 135kro). Do uzasadnionych potrzeb nie należy tylko koszt pożywienia, ale również basenu,zabawek,żłobka (dla rozwijającego się dziecka czemu nie?). Na mocy art 141 par 1 kro, masz prawo żądać zwrotu kosztów utrzymania w okresie 3 mcy przed porodem (niekeidy nawet dluzej). To wszystko o ile sie nie myle moze zostac w jednym pozwie o ustalenie alimentacji. Pamietaj, że powództwo to jest poozbawione wszelkich kosztow zatem smiało. Pomoglam ile mogłam - jestem tylko studenta prawa, wiec to moze nie jest wyczerpujace ale mam nadzieje,ze otworzy ci oczy na mozliwosci. Powodzenia!