Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dhhhhh

czy warto wynajmować kawalerkę samemu czy lepiej pokój?

Polecane posty

Gość dhhhhh

jak wyżej?

To zależy od kilku czynników. Skąd my mamy wiedzieć co tobie bardziej odpowiada? Plusy kawalerki: - prywatność - porządek/nieporządek wg własnego ''widzimisię'' - brak wyjadaczy/podkradaczy Minusy kawalerki: - cena - jakaś tam samotność - czasem uderzająca ''głucha cisza'' Plusy pokoju: - cena - towarzystwo Minusy: - konieczność dostosowania się do współmieszkańców - ryzyko, że trafi się na niefajnych ludzi

Gość łiła melipska
pokój 400-500 zł kawalerka 800-1100 zl

Gość kawalerke jak nie wiem co
Mieszkałam na stancjach ze znajomymi bądź mniej znajomymi 4 lata, teraz mieszkam w kawalerce i w końcu czuje, że żyje.

Podsumowując, wybrałabym kawalerkę. Tyle, że ja już będę na 5 roku studiów i jako tako mam dość współmieszkańców. Staję się jakimś tam indywiduum. Idąc na pierwszy rok studiów wybrałabym jednak pokój, czasem można trafić na fajnych ludzi: wspólne domówki, wyjścia itp. To jest fajne, ale właśnie jak wspomniałam na 1-3 roku studiów. Od 4 człowiek już ma powoli dość.

To zależy co rozumiesz przez warto :) moim zdaniem zawsze bardziej warto być niezależnym samemu w swojej kawalerce niż u kogos na pokoju. Ale cenowo myślę że sam pokój wyjdzie taniej.

Wspólne mieszkanie ogranicza bardzo, niestety. Musisz się calutki czas dostosowywać do innych.

Gość ikonka98
kawalerka: + : zyjesz jak ci sie podoba, nie wysluchujesz narzekan innych - : cena pokoj: + : cena - : towarzystwo i jego humory, ktore musisz znosic czy tego chcesz czy nie chcesz. wspolna lodowka. pokoj wynajmujesz jak naprawde nie stac cie na kawalerke, albo jezeli wiesz, ze zamieszkasz w nim na 2-3 miesiace. na dluzsza mete jest to wyczerpujace psychicznie. kazdy chce troche prywatnosci. zreszta im sie jest starszym tym moze sie byc postrzeganym jako lesba, pedzio jezeli w wieku +25 mieszkasz z kolega/kolezanka.

Jak dla mnie to jeszcze jest różnica czy wynajmujesz pokój u kogoś czy po prostu wynajmujecie w kilka osób całe mieszkanie i kazdy ma swój pokój plus wspólna kuchnia i łazienka. Druga opcja byłaby dla mnie do przyjęcia a pierwsza nigdy w życiu.

Z wypowiedzi osób wynika jednak, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenie (wasze ''za'' czy ''przeciw'' są wynikiem przeżyć). Czasem jest naprawdę fajnie :) Nic nie napisałeś/aś o sobie, nie wspominając, że nie włączasz się do dyskusji w swoim własnym temacie, autorze. Jeśli idziesz na pierwszy rok studiów to nowe miasto + kawalerka + samotność na dzień dobry to nie jest dobry pomysł.

Tak, czasem jest fajnie. Ale krótko. Na dłuższą metę to męczy i to bardzo.

A bo to pierwszy porzucony temat. Nie ma co się przejmować ;)