Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadarine

Dni płodne? Jak je liczyc? ?

Polecane posty

Kiedy się zaczynają?czy to jest tak ze sa kilka dni po okresie i kilka dni przed czy równo w srodku cyklu...?

Gość ....KOperek....
To nie takie proste !

Gość przerażony twoją głupotą
trzeba liczyć tak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11... itd

Gość Pani_waliszewska
21 dni dzielisz na 3 to wychodzi 7 płodnych i 14 niepłodnych czyba ze kalendarzyk to wtedy liczysz inaczej dzielisz na 4

Gość teoretycznie dni
płodne wystepują pomiedzy 12-16 dniem cyklu ( 1 dzień miesiaczki=pierwszy dzień cyklu ), ale musisz obserwować swój organizm żeby chociaż orientacyjnie wiedzieć kiedy masz owulację- może temu towarzyszyć np. bol lub kłócie jajników, możesz sie równiez pobawic w obserwacje śluzu, ewentualnie robic testy owulacyjne, ale to raczej wtedy gdy starasz sie o dziecko

Gość *Siwa
teoretyczne dni - dokładnie tak

Gość Zaklopotanaaaaaaa
Witam, ja rowniez nie umiem liczyc dni plodnych i teraz niewiem czy wpadlam czy nie. Od tygodnia bola mnie strasznie piersi o sutkach niewspomne nie moge ich dotknac. Dol brzucha mnie boli jak chodze. I troche puchna mi nogi w kostkach. Nie moge sie wyproznic. Okres mialam 14tego czerwca trwal 4 dni. Dostalam tydzien wczesniej niz normalnie a mam regularny okres. Robilam test ale wyszedl negatywny. Co o tym myslicie?

Właśnie ja nie wiem czy nie zajdę w ciąze, dzis minely 72 h, jestem zaręczona i nie przejmuje sie ze zostane z tym sama,ale ratuuunkuuu.. nie chce jeszcze miec maleństwa... nie jestem na to gotowa!

Gość teoretycznie dni
dni płodnych nie liczysz, tylko obserwujesz, skoro dostałaś miesiaczke i test wyszedł negatywny, to raczej w ciąży nie jesteś, ale szczerze mówiąc dziwie sie Wam dziewczyny- skoro nie znacie swojego organizmu, to chociaż sie jakoś zabezpieczjcie- na chwilę obecna jest tyle możliwości, że każda znajdzie coś dla siebie- po co sie potem stresować, doszukiwac dziwnych objawów itd?

Gość Zaklopotanaaaaaaa
Ja sie nie stresuje tym ze moge byc w ciazy tylko tym ze w niej moge nie byc. Bardzo chce zajsc. Staramy sie z mezem od ponad poltora roku. A w testy domowe to raczej jestem anty nastawiona. Dlatego napisalam i prosze o opinie.

Gość pierwszy gol
LICZENIE DNI PŁODNYCH: pierwszy dzień miesiączki to pierwszy dnień cyklu, owulacja jest dokładnie 14 dni przed miesiączką. Jeśli dostałaś okresu np. 28 maja to owulacje miałaś 14 maja. Ot i cała matematyka.

Gość teoretycznie dni
no to dostałaś już odpowiedz na temat obserwacji dni płodnych i wez pod uwage fakt, że nie zawsze owulacja występuje dokładnie w 14 dniu cyklu, więc skoro sie starasz o dziecko juz dłuższy okres czasu, to może warto zrobic badania i wybrac się do ginekologa np. na monitoring cyklu

bierzesz sobie zeszyt i liczyc tak - z posrod 12 poprzednich cykli zapisujesz ten najkrotszy odejmujesz od niego 21 dni czyli np, najkrotszy byl 26 dniowy odejmujesz 21 zostaje Ci 5, czyli nieplodne licza 5 dni od pierwszego dnia krwawienia najlepiej jednak obserwowac swoje cialo, takim wyliczaniem latwo mozna wpasc

Gość pierwszy gol
ja nie wiem skąd my sięwszystkie uczyłyśmy liczyć te dni płodne, ale co dziewczyna to ma inna metodę:) wniosek jest jednen..nie polegac na tej metodzie:) teraz jest mnóstwo środków antykoncepcyjnych, każdy znajdzie coś dla siebie

najlepsza metoda, to obserwacja, nic wiecej jezeli obserwujesz swoje cialo, zapisujesz tempke itd, nie ma mozliwosci nie zauwazyc dni plodnych i nieplodnych

Gość teoretycznie dni
a no to tez prawda, że każdy liczy po swojemu i to nie jest moim zdaniem dobra metoda antykoncepcji, bo owulacja moze sie przesunac i to o kilka dni-zawsze czułam że ja mam 13-14 dc, teraz mam moitoring juz 3 miesiac i np w poprzednim cyklu miałam owulacje juz w 10 dniu, wiec jeśli ktoś nie chce mieć dziecka, to tabletki, prezerwatywy itp itd

Gość pierwszy gol
to prawda, tylko obserwacja, da nam pewność. ja nigdy temp nie mierzyłam, ale wygląd śluzu, nawet cery, to że chce mi się jeść specyficzne produkty, nastrój, to mi zawsze podpowiada w jakiej fazie cyklu jestem, i nigdy się nie pomyliłam

Gość Matematyk1990
W ciążę można zajść tylko przez 3-4 dni. Plemniki w pochwie mogą przeżyć od 2 do 6 dni. Komórka jajowa przeżywa jedynie od 1 do 2 dni. Można oszacować pewien okres w cyklu, w którym znajdują się tzw. dni płodne. Okres ten wynosi średnio 12 dni, z czego 3-4 dni to dni, w których kobieta może zajść w ciążę. Aby znaleźć ten okres należy od najkrótszego cyklu odjąć 18 dni, natomiast od najdłuższego 11 dni. Zadanie 1 Kobieta w przeciągu 6 miesięcy zanotowała następujące cykle: 29, 30, 28, 25, 26, 27, 27 . Oszacuj w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne oraz oblicz ich ilość. Rozwiązanie: Szacuję w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne 25-18=7 30-11=19 Obliczam ilość dni płodnych 19-7=12 Odpowiedź: Kobieta ma dni płodne miedzy 7. a 19 dniem cyklu, a więc ilość dni płodnych wynosi 12 z czego 3-4 dni to dni kiedy może zajść w ciążę. Zadanie 2 Kobieta w przeciągu 6 miesięcy zanotowała następujące cykle: 29, 27, 28, 27, 27, 28, 29 . Oszacuj w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne oraz oblicz ich ilość. Rozwiązanie: Szacuję w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne 27-18=9 29-11=18 Obliczam ilość dni płodnych 18-9=9 Odpowiedź: Kobieta ma dni płodne miedzy 9. a 18 dniem cyklu, a więc ilość dni płodnych wynosi 9 z czego 3-4 dni to dni kiedy może zajść w ciążę. Zadanie 3 Kobieta w przeciągu 6 miesięcy zanotowała następujące cykle: 28, 27, 28, 27, 27, 28, 28 . Oszacuj w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne oraz oblicz ich ilość. Rozwiązanie: Szacuję w jakich dniach cyklu, kobieta ma dni płodne 27-18=9 28-11=17 Obliczam ilość dni płodnych 17-9=8 Odpowiedź: Kobieta ma dni płodne miedzy 9. a 17 dniem cyklu, a więc ilość dni płodnych wynosi 8 z czego 3-4 dni to dni kiedy może zajść w ciążę.

szacowanie slonko to Ty sobie mozesz w dupcie wlozyc, bo krwawienie nie zawsze jest krwawieniem miesiaczkowym, moze byc rownie dobrze srodcyklicznym co sie zdarza, jezeli kobieta nie obserwuje swojego ciala nie wie czy miesiaczka jest miesiaczka.. i tak jak napisales, myslac ze ma ten okres wylicza sobie i kocha sie np 5-7 dnia cyklu badz w czasie miesiaczki jak wolicie.. i co? raz dwa moze wpasc bo w czasie krwawienia srodcyklicznego badz tuz po nim wystepuje owulacja a pozniej sa zakladane tematy typu zaszlam w czasie miesiaczki! gowno prawda lepiej sobie darowac, naprawde albo sie zabezpieczac albo obserwowac, tyle

Gość anne marie ....
ludzie po co sobie tak utrudniacie... autorko zalezy czy masz regularne miesiaczki.., i jak dlugie cykle, zaklada sie ze owulacja wystepuje 14 dni przed wystapieniem miesiaczki plus minus 2 dni, czyli jeslu masz regularne cykle to latwo obliczyc i jeszcze doliczyc 3 dni przed i po rzekomej owulacji i jesli sie boisz ze mozesz zajsc w ciaze , komorka jajowa jest zdolna do zaplodnienia przez krotki okres czasu ale plemniki w dobrych warunkach moga przeczekac, czyli np. jeslu ktos ma ksiazkowo cykle 28 dni to owulacja przypada na 14 dc, ale wiadomo ze nie zawsze tak jest.. moze tez skup sie na objawach organizmu swojego sluz przezriczysty ciagnacy, taki wodnisty, i taki jak bialko jajka kurzego to typowo plodny sluz, i u wielu kobiet tez czuc owulacje w jajnikach .. tak jakby bola po prostu czujesz ze je masz ;)