Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracowitka

podjęcie pracy i zaraz dziecko

Polecane posty

Gość pracowitka

co sądziecie o podejmowaniu pracy (umowa o pracę) po to by szybko zajść w ciążę i mieć dziecko....? jest to jakiś sposób by dostawać macierzyński, dzisiaj ciężko mieć dziecko i je utrzymywać bez pracy obojga rodziców... co sądziecie...?

Gość ja sądzę że lepiej
pracować bez dzieci niż robić takie numery, nie dziwię się, że pracodawcy mają obiekcje przy zatrudnianiu kobiet

Gość ojjaaaaaaaaa
To proponuję ci założenie własnej firmy i zatrudnienie kogoś na umowę o prace, kto pójdzie zaraz na L4 a potem na wychowawczy, powodzenia w rozkręcaniu biznesu! Przez takie cwaniary potem nikt nie chce normalnych kobiet zatrudnić bo się boi,że zaraz zaciążą....

Gość ja sądzę że lepiej
jak już chce to robić to zrób to z głową, musisz mieć jakiś okres przepracowany aby korzystać z zasiłków, chyba pól roku ale nie wiem dokładnie

Gość NAJWAZNIEJSZA MOC
jest to rozwiązanie na krótką metę. Macierzynski dostaniesz, ale nie tak wysoki jak pensja, bo jest to liczone z ostatnich 12 miesiecy a Ty chyba krocej zamierzasz prcowac. A nawet gdyby byl wyzszy - to co potem? dziecko ma pół roku, a Ty co? za co go nakarmisz, ubierzesz?

Gość ojjaaaaaaaaa
Dodatkowo jak po dziecku będziesz chciała pracować to nikt serio nie potraktuje twojego CV w którym po miesiącu pracy zwiałaś na zwolnienie i wychowawczy....Gdybym ja była pracodawcą to bym ci nigdy umowy nie dała na stałe, bo bałabym się że ty zaraz zajdziesz w 2 ciąże i mi też taki numer wywiniesz.... Uczciwie żyć to już tak ciężko?żeby ciebie ktoś tak nie wykiwał kiedyś. Potem normalny dobry pracodawca traci zaufanie do pracowników. MOja znajoma zatrudniła 2 panienki, na umowę o pracę, ledwo przepracowały miesiąc , dwa, już każda ze zwolnieniem,że w ciąży. Oczywiście pracodawca płaci pierwszy miesiąc zwolnienia, więc znajoma już wydała dwie pensje bez pracowników. Potem zablokowały etaty na kilka lat....no sorry takie świństwo zrobić osobie, która chciała uczciwie na umowę zatrudnić????

Gość pracowitka
pracowałam wcześniej w zasadzie do teraz

Ja miałam tak, że pracuję w jednej firmie prawie 3 lata najpierw miałam zlecenie pózniej przez pół roku opłacałam dobrowolne skłądki sama , a teraz dostał um o prace i po miesiącu sie dowiedziałam, ze ejstemw ciąży. Nie mam zamiaru iśc na l4 , ale sie nasłuchałam juz. Szkoda tylko, że nikt nie wziął pod uwagę tego, że bardzo długo się starałam od dziecko .

Gość pracowitka
pracowałam, byłam w ciązy poroniłam, musiałam odejść zpracy, teraz chciałabym znowu się postarac o dziecko ale i znależć pracę by mieć macierzyński....

no a pozniej sie inne dziwia ze tylko zlecenie i zlecenie i nikt babie o prace nie chce dac... brawo, brak slow...

Gość ja sądzę że lepiej
a koniecznie musisz mieć to dziecko ?

Gość pracowitka
chyba każdy ma jakieś pragnienia, tak dziecko (drugie) jest naszym marzeniem....

Gość monikaaaaa82
dokładnie, brak słów...

Jest to trudny temat, ale powiem tak, skoro dopiero zaczynacie starania to nie jest powiedziane, że zajdziesz w ciąże od razu. Troszke nie fajne jest jak bys po miesiącu poszła na l4, ale przecież jesli w ciązy jest wszystko oki to mozna pracowac ja mam plan , że do końca 7 miesiąca zostane :)

Gość pracowitka
nie no jasne, moge odłożyć to na za pare lat jak już będę miała wymarzoną pracę... wtedy to pewnie się nie zdecyduję z obawy przed jej utratą... a tak odchwoa dzieci i zacząć spokojnei robić "karierę"

... ja pracowalam do konca 8 miesiaca az mnie sam szef wysłał na l4 bo mowil ze sie za biurkiem juz nie mieszcze i boi sie ze w firmie rodzic zaczne. ale pewnie, zajdz w ciaze i od 1 miesiaca idz na l4 bo przeciez ciaza to choroba!

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyp
KOlejny farmazon. NIKT NIE CHCE ZATRUDNIAĆ MŁODYCH KOBIET. Tylko większość kobiet pracuje na etatach, ale nikt ich nie chce zatrudniać... Autorko co ty się pytasz forum gdzie każda uczciwie pracuje siedząc na kafe w godzinach 8-16? Rób jak uważasz i tyle.

Gość ja sądzę że lepiej
to próbuj ale będziesz społecznie wyklęta, nie wiadomo czy znajdziesz pracodawcę, który da się tak wykiwać, skoro drugie dziecko jest ważniejsze to próbuj

Gość pracowitka
ja nie powiedziałam ze pojde od razu na L4, powiem tak w dzisiejszych czasach kiedy każdy Cię wykorzystuje na każdym możliwym kroku oferując ciężką pracę za min,. (czyt. 1100 zł na rękę) trzeba patrzeć na siebie!

Gość pracowitka
yyyyyypp dobrze powiedziane

Gość pracowitka
a z pracą do końca ciąży to też zależy jaki rodzaj pracy masz, bo jak siedzisz 8 h za biurkiem to nie ma problmeu, można i do porodu pracować gożej jak masz pracę stojącą po 12h przy komputerze również w nocy wtedy to inna bajka

Gość ojjaaaaaaaaa
no ba, jak Kuba Bogu...wykorzystuj innych, co tam,ze trafi akurat na uczciwego. Każdy patrzy tylko na siebie, a potem się dziwią,że kobiet nie chcą zatrudniać. Bo co jak tobie się uda twoje marzenie spełnić to luz, a po tobie choćby potop nie? Grecy też tak się zachowywali, jak władza kradnie to my też kradniemy, a co!? Zawsze się można wytłumaczyć,że oni więcej kradną! Teraz protestują bo kryzys mają....tylko ciekawe z czego ten kryzys.

Gość ojjaaaaaaaaa
no ba, jak Kuba Bogu...wykorzystuj innych, co tam,ze trafi akurat na uczciwego. Każdy patrzy tylko na siebie, a potem się dziwią,że kobiet nie chcą zatrudniać. Bo co jak tobie się uda twoje marzenie spełnić to luz, a po tobie choćby potop nie? Grecy też tak się zachowywali, jak władza kradnie to my też kradniemy, a co!? Zawsze się można wytłumaczyć,że oni więcej kradną! Teraz protestują bo kryzys mają....tylko ciekawe z czego ten kryzys.

Sądzę że mogę zrozumieć kobiety, które decydują sie na coś takiego :) tzn z jednej strony bo z drugiej strony jeśli kogoś stać na drugie dziecko nie ma potrzeby uciekać sie do tak głupich wybiegów

Gość pracowitka
zacna uwież mi że tak! fajnei się mówi jak się siedzi 8h z abiurkiem popijając kawkę

Gość pracowitka
zacna uwież mi że tak! fajnei się mówi jak się siedzi 8h z abiurkiem popijając kawkę

Gość pracowitka
zacna są firmy, które taki rodzaj pracy narzucaja- nie będę tu wymieniała po nazwie