Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dazyl

przyspieszenie przerwy przy tabletkach anty POMOCY

Polecane posty

Gość dazyl

Witajcie Przyjmuje tabletki cilest i chcialam przyspieszyc okres wiec w 3 tygodniu brania tabletek zamiast po 21 dniach zrobic przerwe zrobilam ją po 18, jutro powinnam dostać okres. W tym czasie ( w czasie 7 dn przerwy) działanie tabletek powinno zostać zachowane jeśli 8 dia wezme tabletkę. Jednak zaniepokoiła mnie bardzo informacja na ulotce: "W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia po kolei, codziennie, siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji." Kochałam się z chłopakiem 1 i 2 dnia przerwy i teraz nie wiem czy skuteczność antykoncepcji zostanie zachowana jesli 8 dnia łykne tabletke czy ich działanie zostało już przerwane przez to, że wziełam 18 tabletek...

"Tydzień 3 cyklu Ryzyko zmniejszonej skuteczności jest większe ze względu na zbliżającą się przerwę w stosowaniu tabletek. Jednakże dostosowując schemat przyjmowania tabletek można zapobiec zmniejszeniu się skuteczności antykoncepcyjnej. Postępując zgodnie z jedną z poniższych opcji nie będą konieczne dodatkowe środki antykoncepcyjne, pod warunkiem, że tabletki były przyjmowane właściwie przez 7 dni poprzedzających pierwszą pominiętą tabletkę. W innym przypadku należy postępować zgodnie z pierwszą opcją i stosować również dodatkowe niehormonalne metody antykoncepcyjne przez 7 kolejnych dni. (...) 2. Można również zakończyć przyjmowanie tabletek z bieżącego opakowania. Należy wtedy zrobić 7 dniową przerwę w stosowaniu tabletek, wliczając w ten okres dni, kiedy zapomniano przyjąć tabletki, a następnie rozpocząć nowe opakowanie." W taki sposób postąpiłaś, więc ochrona jest zachowana.

Gość dazyl
Nie widze takiej informacji na mojej ulotce, skąd to wziełaś? Może każde tabltki mają inny schemat stosowania...:(

Gość może nastrasz go że jak nie
no i już wiadomo czemu tabletki anty nie mają 100% pewności, skoro bierzecie je jak wam się podoba :)

Gość dazyl
ok uspokoiłaś mnie, dzięki ;)

Gość dazyl
Dzis juz nie jestem taka spokojna bo nie dostalam okresu :/ zawsze dostawalam 4 dnia rano... moze ze dwa razy w zyciu sie spoznil, mialam w tym miesiacu ogromny stres wiec opczekam do wieczora, ale jestem zalamana ;/

Dobrze rozumiem, że teraz jest ta przerwa po osiemnastu tabletkach? Czy to już ta po kolejnym opakowaniu? Jeśli ta po osiemnastu tabletkach to nie masz się czym martwić, bo organizm przyzwyczaił się do 21 tabletek i może potrzebować trochę więcej czasu, żeby odczuć spadek hormonów.

Gość dazyl
Tak dzisiaj jest przerwa po 18 tabletkach, a ja zawsze dostawałam okres 4 dnia rano. Nawet jeżeli przedłużałam branie o kilka tabletek . Do tej pory raczej przedłużałam a nie skracałam :P No też mam taką nadzieje, zaraz ide łyknąć polopiryne, gorąca kąpiel i oczekuje. Już nigdy więcej nie bede tak cudować :/

Gość dazyl
Tak dzisiaj jest przerwa po 18 tabletkach, a ja zawsze dostawałam okres 4 dnia rano. Nawet jeżeli przedłużałam branie o kilka tabletek . Do tej pory raczej przedłużałam a nie skracałam :P No też mam taką nadzieje, zaraz ide łyknąć polopiryne, gorąca kąpiel i oczekuje. Już nigdy więcej nie bede tak cudować :/

Gość dazyl