Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

0o0MałaMi

Chora tarczyca. Proszę o Pomoc.

Polecane posty

Cześć. Na tarczycę lecze się już 3 lata. I z moją ''kompetentną'' panią doktor nie wiem czy mam nadczynność tarczycy czy niedoczynność. Nie znam nawet swoich wyników badań. Wiem tylko tyle, że mam za niski poziom TSH, za małą tarczycę i że biorę Euthyrox 25 no znaczy teraz Jedną 25tkę i jej połowę. Problem w tym, że objawy pasują mi do nadczynności bo jestem szczuplutka, nerwowa, serce mi płata figle a wyniki do niedoczynności. Czy ktoś tak miał?. Proszę o pomoc. Dodam, że mam 17lat i leczę się w Szpitalu dziecięcym w Olsztynie. Może ktoś ma podobnie.

Gość wejdz na forum choroby tarczyc
choroby tarczycy na gazeta.pl!

Gość wejdz na forum choroby tarczyc
choroby tarczycy na gazeta.pl

Gość ghjkdfg
Przy niedoczynnośći TSH jest wysokie, a ft3 i ft4 za niskie. Może masz zdiagnozowane hashimoto - wtedy bywa różnie (nadczynność może przechodzić w niedoczynność i na odwrót). Pozdrawiam - leczę się na niedoczynność od 6 lat i będę do końca życia :(

Gość martulkaaaa_________
a jakie masz wyniki pozostałych badań - ft3 i ft4? ja choruję na Hashimoto i wiem, że czasami TSH bywa bardzo mylące przy chorej tarczycy, ważniejszy bywa poziom samych hormonów tarczycowych czytałaś o chorobie Gravesa-Basedowa? w tej chorobie, która generalnie powoduje nadczynność tarczycy, pojawiają się okresy niedoczynności

No właśnie chodzi o to, że wyników jako tako nie widziałam. Wiem tylko tyle, że TSH mam za niskie. Moja mama powiedziała, że ona też nigdy nie wiedziała co ma z tą tarczycą. A także ma chorą i jedna z dwóch moich sióstr też się leczy na tarczycę. Mojej mamie się świta, że mogę mieć nadczynność. A żadnej z tych dwóch chorób o której tutaj była mowa to nie słyszałam żeby endo mi mówiła. Ona wgl. nic mi nie mówi. Słyszę tylko ''dobrze to te leki tak zostawiamy, widzimy się za pół roku''. :(

W sumie o te wyniki to się jeszcze mamy zapytam. Jeżeli je ma to od razu tutaj napiszę na co dokładnie miałam robione badania.

Gość martulkaaaa_________
jeżeli masz za niskie TSH to nie powinnaś brać Euthyroxu za niskie TSH -> nadczynność - czyli nadmiar hormonów we krwi i nie powinno się ich dodatkowo dostarczać lekami takimi jak Euthyrox (Euthyrox to jakby sztuczny hormon tarczycowy) za wysokie TSH -> niedoczynność (leczona Euthyroxem) polecam samodzielne douczenie się na tematy związane z chorobami tarczycy i niestety leczenie się prywatnie albo zmianę lekarza