Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulalalalalLa

Talent a umiejętności

Polecane posty

Gość ulalalalalLa

Zauważyłam ostatnio, ze wszyscy ludzie w moim otoczeniu, którzy nie osiągają jakichś większych sukcesów w jakiejś dziedzinie (a chodzi mi tu głównie o sztukę: malowanie etc oraz o sport) uważają, ze dzieje się to przez to, ze nie mają talentu, uparcie w to wierzą i nawet nie próbują zacząć ćwiczyć ciężej aby coś osiągnąć. Znam jedynie kilka osób, które twierdzą, że talent stanowi tylko mały procent wszystkiego, co składa się na poziom umiejętności danego człowieka i zdają sobie sprawę, ze kluczem do sukcesu jest przede wszystkim ciężka praca. (Prościej: talent pomaga w osiągnięciu celu, a nie jest najważniejszy). Jednakże prawie wszystkie osoby, które są w czymś dobre uważają, że posiadają daną umiejętność na wysokim poziomie tylko dzieki ciężkiej pracy, systematyki etc. Tylko kilkoro z nich uznało, ze wrodzone zdolności ("talent") im troszkę pomogły na samym poczatku oraz skłoniły do pracy nad sobą, jednak zaznaczyły, że wszystko zawdzieczają jedynie własnej dyscyplinie, nauce, ćwiczeniom... Myślicie, ze coś w tym jest?

Myślę, że masz rację. Ja też uważam, że nie mam talentu do niczego i w niczym nie jestem dobra. Chciałabym robić coś ale mam słomiany zapał, którego starcza tylko na kilka dni oraz niewielką motywację.

Gość ulalalalalLa
No to spróbuj sie jakoś mocniej zmotywować. :)

Zawsze podobała mi się gra na pianinie, ale na to raczej jestem za stara (20+). A w niczym nie wykazuję szczególnych umiejętności więc nawet nie mam do czego się motywować :P

Gość ulalalalalLa
Nigdy nie jest się na coś za starym lub za młodym etc.

Gość rabbit junk
Talent nie istnieje :) Istnieje tylko wiele godzin ciężkiej pracy. Jestem tego żywym przykładem mimo, że wcześniej reprezentowałam pierwszą grupę i nie miałam zamiaru rysować, bo nie "urodziłam się z talentem". Teraz jak inni oglądają moje prace są pod dużym wrażeniem, a to dopiero początek mojej drogi. Można? Można!

Gość rabbit junk
Ja mam 18 lat i zaczęłam rysować "na poważnie" rok temu. Moje prace z każdym miesiącem osiągają coraz wyższy poziom. Nigdy nie jest za późno, lepiej zacząć jak się ma 20+ lat, niż 50+ :)

Gość Demilla
Mówisz o atrybucji wewnętrznej i zewnętrznej z tego co widzę :)

Gość Demilla
Poczytaj o czymś takim jak "podstawowy błąd atrybucji", coś w tym jest :)

Gość lepiej szybciej z tym
do malowania czy śpiewaniato akurat talent trzeba mieć, chociaż do jakiegoś tańca też a potem dopiero lata ćwiczeń, bez talentu to i lata pracy nie pomogą w niektórych dziedzinach. Tak samo jak ktoś jest debilem matematycznym to choćby sie uczył nie wiem ile i tak nie dorówna osobie która ma umysł ścisły

Gość yrytrfu
zacznij śpiewać a się dowiesz czy sie do tego nadajesz, itp itd

Gość jiojoi
Wybacz, ale jak ktos nie ma talentu do rysowania, malowania, to moze 10 godzin dziennie cwiczyc i nigdy nie dorowna poziomem komus, kto posiada ten talent

Gość trrrrrrrrrrrmmmm
na czym polega talent, czym sie rozni osoba z talentem i bez, np podczas rysowania, talent jest cecha wrodzona czy nabyta (umiejetnosc) ?

Gość rabbit junk
Takie gadanie, że ktoś bez talentu nie dorówna innym jest tylko wymówką dla leni, którym nie chce się ćwiczyć. Rysowanie i malowanie to umiejętności tylko do wyćwiczenia, oczywiście ważne jest też posiadanie cech, które sprzyjają danej dziedzinie, np. spostrzegawczość, ale to także da się wypracować! Może jakieś 0,0001% ludzi posiada jakiś wrodzony talent, ale są to wyjątki. Większość, tak jak i ja musi odkryć coś co po prostu ich kręci i ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!