Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rastamankaaaa

Dlaczego ludzie są rasistami?

Polecane posty

Gość rastamankaaaa

Wyśmiewaj innych, z racji iż ktoś ma inny kolor skóry. Ważniejszy przecież jest charakter, osobowość. Większość ludzi mówi, że wygląd nie ma znaczenia, więc czemu śmiejecie się z ludzi z innym kolorem skóry? Sama mam ciemną skórę i powiem wam, że w tym zacofanym kraju mam wrażenie, że jestem jakąś kosmitką. Nie raz idąc ulicą usłyszałam "idź się umyć, brudasie".. Dzisiaj też usłyszałam na ulicy "wypierdalaj z polski brudasie". Smutno mi się zrobiło, bo właśnie tu w Polsce jest mój dom, chociaż mam afrykańskie korzenie, ale tu mieszkam praktycznie od zawsze..

Gość manio ciekawski=)
Odpowiedź wcale nie jest taka prosta. Zwróć uwagę, że rasizm często łączy się z faktem, że ludzie odmiennego koloru skóry, innej rasy, wyznają inne wartości, pochodzą z odmiennej kultury, mają swoje odrębne interesy polityczne, ekonomiczne, społeczne. Odmienność w tak wielu kwestiach, sprzyja powstawaniu napięć. Do tego inny wygląd, który jeszcze podkreśla inność i nienawiść już kiełkuje. Ja rasizmu nie usprawiedliwiam, ale jeśli chcemy widzieć i wiedzieć więcej o świecie, to skwitowanie problemu, jednym słowem "głupota", nie wystarczy.

Gość manio ciekawski=)
Warunki polskie, też są specyficzne. Polska od wojny jest bardzo homogeniczna kulturowo i etnicznie. Polacy się do tego przyzwyczaili, chociaż to zupełnie nowa sytuacja w historii Polski. Wciąż jest wielu, którzy dziwią się i wytykają palcami, bo są prowincjuszami pełnymi dystansu do wszystkiego co w ich pojęciu jest obce. Do tego jeszcze chamstwo, złośliwość, bezmyślność i w efekcie mamy zachowania ksenofobiczne. Przykro mi, że to Ciebie spotyka, wręcz mi wstyd za podłych i głupich współrodaków.

dlaczego ludzie sa rasistami-tak wynika to z glupoty i z ograniczenia i myslenia ze jesli ja tak mysle i robie to inni tez powinni no jest to glupie, z takiego myslenia rodzi sie nazizm i nienawisc do niektorych nacji a przeciez kazdy ma prawo do zycia i kazdy ma prawo do wyznawania swojej wiary, do bycia tym kim chce i zyc tak jak chce i kazdy ma obowiazek do szanowania drugiego czlowieka bez prostackiego oceniania go po kolorze skory czy ubiorze, czy pochodzeniu

Gość manio ciekawski=)
nie tzreba dzielić na rasy, bo i biali ludzie wyznają różne wartości, często pochodzą z odmiennej kultury, mają swoje odrębne interesy polityczne, ekonomiczne, społeczne. Także tak jak mówiłem, to wynika z głupoty Błąd. Ci biali ludzie rzucają się sobie do gardeł, gardzą sobą nawzajem i także dokonują podziałów rasowych. Nie tak dawno, bo w czasach II WŚ, Słowianie, byli uznawani za podludzi. Antagonizmy narodowe, też są bardzo silne i przejawy nienawiści są równie silne.

Gość manio ciekawski=)
Pamiętacie Rwandę? Trudno tam było mówić o rasizmie. Tradycyjna nienawiść plemienna, podsycona przez polityków.

bo poznali w swoim życiu wystarczająco dużo osób innej rasy, którzy robili to czy tamto i teraz wystrzegają się ich. Murzyni mają opinię leniwych idiotów, bo większość taka jest. Procent populacji nie zmieni ich wizerunku

rastamanka przykro mi ze masz takie doswiadczenia, to swiadczy o ludzkiej glupocie az przykre ze nie zachowaja tego dla siebie co mysla-wstyd takie epitety powinny byc karane jestes publicznie obrazana tylko za to, ze masz taki a nie inny kolor skory wstyd mi za rodakow, masakra po prostu masakra

multi kulti jest społecznie niekorzystne, dlatego ludzie się przed tym wzbraniają. Spójrz na GB i FR, oni też chcieli być poprawni politycznie :O Jeśli jesteś wartościowa poradzisz sobie, ludzie będą cię lubić, więc nie przejmuj się. A za opinię podziękuj Cyganom i różnym Simonom Molom.

ale wyjatki nie potwierdzaja reguly, prezydent ameryki jest czarny nie ma czegos takiego jak gorsza rasa czy podludzie ludzi jesli juz tak drastycznie podzielilabym na myslacych i bezmozgi i w kazdej narodowosci czy kolorze skory tacy i tacy sie znajda

anialon problem w tym, że rasy różnią się od siebie np poziomem agresji. W stanach były badania, wg których połowa przestępców osadzonych to czarni (latynosi zaliczani są do białych), a czarnych w USA jest tylko 10%, I nie mówcie, że życie im każe zabijać i handlować dragami, bo ro bullshit, Tak samo z czarnymi z Afryki, w GB jadą na zasiłkach, robią dzieci, podobnie Muzułmanie. Tacy ludzie robia opinię rasie. I nie dziwię się tym, którzy takiej patologii w Polsce nie chcą. Na szczęście Polska to za biedny kraj dla Afrykańczyków i muzułmanów

ja mieszkam w GB i poznalam mnostwo czarnoskorych ci z ktorymi mialam okazje porozmawiac to normalni, inteligentni, wrazliwi ludzie, niczym nie roznia sie od mojich bialych znajomych, a moze nawet niektorych przescigaja-bo nie sa zaklamanymi manipulatorami

Gość liberator-ka
wypowiedzi wielu osób odbieram na zasadzie "gadał ślepy o kolorach" lub na zasadzie "w dupie był i gówno widział" - ja też nie rozumiałam jak można być rasistą dopóki nie zamieszkałam w GB, pośród tej rasowej i kulturowej, jakże hołubionej odmienności - a zagorzali przeciwnicy rasizmu powinni sobie pomieszkać obok swoich odmiennych przyjaciół przez jaki rok czy dwa i wtedy pogadamy!

nie nie zauwazylam zadnej roznicy miedzy bialymi a czarnymi jesli chodzi o intelekt-tak samo madrzy jak i glupi bywaja wsrod jednych i drugich, przestan mnie oczerniac udajac ze nie wiesz co mam na mysli

przede wszystkim wysmiewanie z powodu "koloru skory" to mit w ktory wieza tylko anty-rasisci rasizm nie interesuje sie kolorami to nie jest warsztat plastyczny

Gość ostatni moheranin
to jest wina szatana

Gość Smutnabuzka
Witajcie .. ostatnio bardzo irytuje mnie słowo " rasizm " staram sie szanowac ludzi ale rasisci poprostu nie sa normalni...... twierdzimy iz islamisci sa zli a polacy np to co moze jest to inna forma ale pomyslmy np o matkach mordujacych swoje dzieci ... lub o ludziach ktorzy morduja dla drobnych np na alkochol . Islamisci nie sa zli i to nie jest tak ze koran nakazuje im zabijac.... znam kilka osob wyznajacych ta wiare i sa to bardzo dobre osoby .... jest mi tak przykro ze swiat jest pelen nienawisci .... poprostu nie miesci mi sie to w glowie ... wybaczenie to jedyne slowo ktore przychodzi mi do glowy ale niewiem czy potrafie wybaczac...