Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo Pani Młoda

A ja bede miała rózowe rękawiczki na palec!

Polecane posty

Gość klaudia1617
eee..a co to znaczy ubrać dom na korone?:) nie no tak poważnie pytam:)nigdy nie slyszalam a chcialabym zobaczyc:) pozdrawiam przyszle Panny Młode ktore napewno beda wszystkie wygladaly cudnie w tym dniu bo liczy sie uśmiech i ta radość w oczach to szczeście:)

Gość mozaikakaka
a myslicie ze nie widac ze lapiecie autorkie za slowka? Nie robicie w piatek przed slubem korony? to juz smieszne

Gość wszystko rozumiem
i te rękawiczki i tipsy i włosy, jak komuś się to podoba to czemu nie. Dla każdego kiczem jest co innego, ale genetyczne obgryzanie paznokci mnie rozwaliło! Owszem jest coś w tym jeśli np któreś z rodziców to robiło dziecko też może, ale genetyczne, stwierdzone przez lekarza i, że nic nie da się z tym zrobić jest bzdurą i glupim, dziecinnym usprawiedliwianiem samej siebie! Sama kiedyś to robiłam i wiem co się robi pod wpływam stresu. Ciężko zapanować, ale nie jest to nie do ogarnięcia. Pomyśl ślubniczko chociaż o tym jak ładnie na zadbanej dłoni będą wyglądać pierścionek i obrączka. Jeśli sama sobie nie radzisz to idź do psychologa, albo zapuść trochę paznokcie i załuz tipsy których nie obgryziesz. Na prawdę da się to zrobić tylko trzeba chcieć. Żebyś Ty miała tyle zapału by nie gryźć paznokci co zapału do obrony autorki postu.

Gość klaudia1617
z ta koroną to już całkiem nie wiem o co chodzi, ja jestem z dolnoślaskiego moze w moich rejonach nie ma takiej tradycji, jestem bardzo ciekawa. i to ze się robi w piątek? slyszalam tylko ze gdzies tam na śląsku sie robi tydzień wczesniej w sobotę taka impreze dla rodziny w domu młodej i tam goście przywożą na ich podwórko śmieci itd i młodzi muszą to sprzątać:) fajne to musi być:) naprawde nie slyszalam o koronie, kazdy ma inne tradycje

Gość niedlugo pani mloda
Mieszkam na sląsku, tutaj jest podstawą, ze w piatek przed slubem kawalerowie jada do pana młodego, a panienki do Pani młodej i robią korone. Plotą z iglaka własnie korone dookola wejscia domu, dom ubieramy w balony, woale itd :) Wy nie przystrajacie domu do wyjscia z niego ?:))) Moze wy to inaczej nazywacie,ale u nas to korona

Gość niedlugo pani mloda
Ja zawsze nakładam tipsy na obgryzione paznokcie i pieknie sie trzymają minimum 5 tygodni :) Jak jest dobra kosmetyczka to potrafi wykonac swoją robote dobrze

Ja mieszkam w bloku i u nas nie ma tradycji przystrajania drzwi nawet u znajomych co mieszkają w domkach jednorodzinnych nie robiło się korony ( woj. wielkopolskie)

Gość niedlugo pani mloda
Scarletta no wiec pewnie macie inne obyczaje :) u nas bez korony ani rusz :) osobiscie wolalabym wypocząc ten dzien wczesniej, ale tradycja to tradycja

Gość niedlugo pani mloda
http://www.google.pl/imgres?q=korona+przy+drzwiach&um=1&hl=pl&client=opera&rls=pl&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=A4D4U6KxFr1O3M:&imgrefurl=http://katerinaz.pinger.pl/m/3381035&docid=DWotIYt0LKeGmM&imgurl=http://i2.pinger.pl/pgr313/aae9dad9001a9c4e4c2e0e28/korona%252B1.jpg&w=501&h=501&ei=M_btT479OIbSsgaUmrWQDw&zoom=1&iact=hc&vpx=989&vpy=161&dur=505&hovh=225&hovw=225&tx=120&ty=77&sig=117734333164772236954&page=1&tbnh=173&tbnw=174&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:6,s:0,i:89&biw=1247&bih=687 o takiej koronie mówię

to już wiem, u nas nie ma że się jeżdzi, poprostu w piątek wieczorem lub rano w sobotę stroi się wejście do domu takim drzewem co swobodnie liście latają (nie wiem jak się to nazywa, więc przepraszam za nazewnictwo) np. moja siostra miała taką półokrągłą bramę przez co pan młody ją przeniósł, u mnie jest że pan młody stoi przed tą bramą i wybiegają 3kobiety, zazwyczaj to jakaś panna, stara ciotka i na końcu panna młoda, a drużba weselny się pyta którą wybiera, i jak wybiera trzecią to ją przenosi przez tą bramę

Gość niedlugo pani mloda
http://www.google.pl/imgres?q=korona+przy+drzwiach&um=1&hl=pl&client=opera&rls=pl&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=A4D4U6KxFr1O3M:&imgrefurl=http://katerinaz.pinger.pl/m/3381035&docid=DWotIYt0LKeGmM&imgurl=http://i2.pinger.pl/pgr313/aae9dad9001a9c4e4c2e0e28/korona%252B1.jpg&w=501&h=501&ei=M_btT479OIbSsgaUmrWQDw&zoom=1&iact=hc&vpx=989&vpy=161&dur=505&hovh=225&hovw=225&tx=120&ty=77&sig=117734333164772236954&page=1&tbnh=173&tbnw=174&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:6,s:0,i:89&biw=1247&bih=687 o takiej koronie mówię

Gość niedlugo pani mloda
No więc własnie, wszedzie jest cos innego. Dla mnie korona to cos normalnego więc dlatego tak wyskoczyłam z tym :) U nas Pan Młody musi najpierw wykupic przed wejsciem do Pani Młodej ją, najczesciej wódka oczywiscie :D

Gość Renkaaa
W moi stronach nie ma korony :) Przyozdabia się dom (ew. bramę) a nad drzwiami wiesza: Serdecznie witamy gości weselnych, czy coś w tym stylu. Za to bardzo popularne są tak zwane: "bramy", zwłaszcza na wsiach, czyli zatrzymywanie samochodu młodych, przez ludzi poprzebieranych np. facet przebrany za byłą dziewczynę młodego i żeby przejechać, trzeba się wykupić, oczywiście wódką :P

Gość errrte
dla mnie szczytem kiczu jest korona też będę miała różowe jako kolor przewodni-tzn będę miała różowe buty i bukiet a te rękawiczki to weź sobie pełne, te na jeden palec to takie komunijne są....

Gość klaudia1617
u nas tez sie przystraja dom, wejście ale o takiej koronie nie słyszałam:) miła tradycja, ja będę miała jakieś woalki i kokardki napewno, raczej tak delikatnie ubrany dom, wejście

Gość jasne że tylko na wsi
i to pewnie na Śląsku Opolskim albo Lubelszczyźnie - tam przetrwało najwięcej głupich obyczajów zmiewrzających tylko do tegho, by jak najwięcej okolicznych żuli nażarło się i nachlało na koszt Młodych :-p jak tacy tu wszyscy tradycyjni, to musowo odstawić jeszcze publiczną noc poślubną - dziesięciu dorosłych facetów musi potwierdzić stojąc wokół łóżka i zaglądając pod kołdrę, że młody MOŻE, inaczej ślub nieważny!!! tak się robiło jeszcze niedawno, to bardzo stara tradycja, jeszcze czasów pogańskich i obowiazkowych pokładzin sięgająca!!! Warto ją podtrzymywać :D Panny Młodee będą zachwycone :D