Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grenlandiaa

3latek - napadowy ból pupy

Polecane posty

Gość grenlandiaa

witajcie. od dwoch dni moj synek skarzy sie na ból pupy kilka razy dziennie. Po prostu nagle w trakcie zabawy "napada' go taki ból że aż wrzeszczy. Potem przechodzi. Noc mielismy już z głowy. Boli go konkretnie pupa, nie brzuch. Kupki normalne, nie ma zatwardzenia. Okolica odbytu tez normalna, nie odparzona. Dziwi mnie to że bol jest taki nagly i silny a potem zanika....spotkałyscie sie z czyms takim?

Gość nuaas
Może to od kości ogonowej? Do lekarza się wybierz.

Gość grenlandiaa
byłam wczoraj ale mamy takiego pediatrę że szkoda słów. Mały ma ospę (bardzo łagodną) i po pierwsze dostałam zjebkę że w ogole z nim wyszłam z domu z "takim problemem" a po drugie powiedział ze to sie "zdarza" i pewnie synek myli ból pupy z bólem brzucha bo coś zjadł....

Gość nuaas
Coś znalazłam: "Napadowy ból odbytu (proctalgia fugax) charakteryzuje się epizodami nagłego ostrego bólu w okolicy odbytu, trwającego od kilku sekund do kilku minut, częściej pojawiającymi się w nocy. Ulgę w bólu przynosi często zgięcie kończyn w stawach biodrowych. Epizody powtarzają się w nierównych odstępach czasowych, przerwy pomiędzy atakami mogą wynosić od kilku godzin do kilku miesięcy. Pacjenci z proctalgia fugax zazwyczaj nie maja zaburzeń czynnościowych jelit, chociaż istnieje grupa chorych, u których występują zaparcia. Zespół dotyczy 8-14% populacji i częściej występuje u mężczyzn, zgłasza we wczesnej młodości i ustępuje samoistnie w średnim wieku. Etiologia zespołu pozostaje nieznana. Czynnikiem usposabiającym do wystąpienia bólu jest stres. Leczenie napadowych bólów odbytu jest na ogół empiryczne, objawowe, z reguły zachowawcze. Samoistne przewlekłe zespoły bólowe odbytnicy pozostają jednostkami trudnymi zarówno w diagnostyce, jak i leczeniu. Przy diagnozowaniu samoistnych zespołów bólowych szczególnie należy podkreślić, że rozpoznanie takie można postawić dopiero po bardzo wnikliwej analizie klinicznej i wykluczeniu innych przyczyn dolegliwości, zwłaszcza chorób nowotworowych. Pacjenci powinni obowiązkowo mieć wykonane: anoskopię, rektoskopię, USG przezodbytnicze, zdjęcie RTG badanej okolicy, a w przypadkach wątpliwych tomografie komputerową lub rezonans magnetyczny. Zespoły bólowe odbytnicy często stanowią dla pacjentów problem wstydliwy. Niekiedy zgłoszenie się do lekarza-specjalisty poprzedzone jest wieloletnimi dolegliwościami. Chociaż przewlekłe zespoły bólowe odbytu i odbytnicy nie stanowią zagrożenia dla życia pacjentów, upośledzają w znacznym stopniu komfort ich życia i sprawność fizyczną. Pacjenci z przewlekłymi bólami w odbycie i odbytnicy nie powinni być lekceważeni, gdyż często bóle są tak silne, że uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia."