Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy znacie

znacie kogoś kto nie mówi, niemowę jakąś albo głuchoniemą?

Polecane posty

Gość czy znacie

jak taka osoba radzi sobie np. gdy trzeba wykonać telefon albo o coś poprosić w sklepie?

Gość czy znacie
jaK TAKA OSOBA RADZI SOBIE W ZYCIU?

Gość fajgo
normalnie ,wszystko cio chce napisze temu psu na kartce i on wszystko załatwia

Gość Karusiakaka
Ja znam , mój sąsiad , ma 25 llat , głuchy od urodzenia, więc nie mówi , radzi sobie doskonale , gestykulując - bardzo zrozumiale , nawet można się z nim pośmiać :)

Radz, Najlepiej wyprobuj na sobie przezyj jaden dzien niemowiac , z wszystkim co to tego nalezy ,zapupy ,poczta, urzad tylko wtedy mozesz ocenic jak taka osoba daje sobie rady. Ja tak zrobilam i nawet niemasz pojecia jakim clowiek staje sie kreatywnym.

Gość czy znacie
pisuardesa i jak ci poszlo? i skad taki pomysl? jak zalatwilas sprawy w urzedzie, pisalas na kartce?

Gość do Pisuardesy
bardzo dobry pomysl!!! zajebisty dla kogos o niskim ilorazie ineligencji zeby poczul jak inni musza sobie radzic w zyciu

ja znam taką osobę o dziecka w wyniku powikłań poszczepiennych w wieku niemowlęcym straciła słuch, niedowidzi no i niestety mało co mówi, skończyła szkołę podstawową w wyniku wszczepiania implantów ślimakowych do uszu i zabiegów oczu tylko z opóźnieniem rocznym, skończyła również szkołę zasadniczą z zawodem (niestety tylko takie były dla osób niesłyszących, niedosłyszących), dostała status osoby niepełnosprawnej i rente gr III później ją znieśli, zatrudniła się w zakładzie pracy chronionej ma dobrze płatną prace, założyła rodzinę, kiedyś było jej ciężko bo nie każdy akceptował jej odmienność, posługiowała się językiem migowym, pomagałam jej w zakupach, załatwieniu coś w urzędzie dziś nikogo nie dziwi że ktoś miga, urzędnicy uczą się języka migowego, wbrew pozorom świetnie sobie radzą, ona zapisana jest w ZWIĄZKU GŁUCHYCH i nawet organizowali kiedyś prawa jazdy, w sumie nie wiem na jakiej podstawie bo gdy coś się dzieje na drodze głuchy nie usłyszy, (karetka, coś z autem) teraz więcej jest udogodnień niż kiedyś logopedzi pracują nad prawidłową mową ludzi głuchych, są nawet programy to tłumaczeń z mowy na pismo, nawet filmy są puszczane w tv z napisami, takie osoby potrzebują nie tyle wsparcia co zrozumienia a dają sobie fantastycznie radę w dzisiejszym świecie nawet telefony są specjalnie przystosowane żeby osoba podłączona pod klawiaturę mogła mową syntetyczną załatwić coś telefonicznie bez pomocy innych osób

mozesz miec i wysoki iloraz ineligencji i tak i tak nigdy tego niepoczujesz ,dopuki niezrobisz na sobie eksperymentu. Jak wpadlam na taki pomysl , pracuje w urzedzie miejskim w ktorym jest miedzyinnymi biuro dla uposledzonych i czesto jade w windzie z ludzmi uposledzonymi ,ktorzy musza cos zalatwiac. pomagam in zawsze .ale kedys spotkalam dziewczyne niemowe i bez rak i wtedy zaczelam robic take eksperymety np caly dzien bez urzywania rak czy otwierania oczow itd.Poprostu zainteresowalo mnie to.