Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosty tort imieninowy

średnio umiem piec ciasta

Polecane posty

Gość prosty tort imieninowy

a chciałabym zrobić niespodziankę ukochanemu. Samodzielnie zrobiony torcik ,to by było coś :) Kto mógłby mi podpowiedzieć, jak tego dokonać w sposób prosty? Dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
biszkopt mozesz sama upiec bądz kupić gotowy ja zależnie od humoru ostatnio kupiłam a masę zrobiłam z przepisu zamieszczonego na stronie: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080 Poczatkowo myslałam ze jest 'zbyt masłowy" ale następnego dnia był przepyszny. Dodatkowo biszkopt smarowałam dodatkowo dżemem z owoców leśnych. przepis na mase 1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu. 2. Wystudzić mocno. 3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany - ja bobałam bitą smietanę w proszku 4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy). 5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki). 6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. 6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce. Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello. Można nie dodawać białej czekolady, w zamian na to wsypać mniej lub bardziej zmielone orzechy, albo ugotować budyć z kawą rozpuszczalną. Albo dodać kakao. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. To jest ulubiony krem dzieci. Tu pasują wiśnie z kolei, albo całe orzechy, albo M&M'sy. Co kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość triu
też robiłam tort z taką masą - jedną warstwę zrobiłam tą z białą czekoladą, a drugą z nutellą. naprawdę pycha jest :) a biszkopt najlepiej wychodzi z takiego przepisu: ubijasz 6 białek, dodajesz 6 żółtek i szklankę cukru (po 1 żółtku, a potem cukier stopniowo), potem szklankę mąki wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia stopniowo dosypujesz przez sitko miksując na najwolniejszych obrotach. do mocno nagrzanego piekarnika na jakieś 20-30 min (zalezy czy gazowy czy elektr), potem wylaczasz piekarnik i kilka minut trzymasz jeszcze biszkopt w zamknietym, potem uchylasz drzwiczki ale nie wyjmujesz i po kilku minutach wyjmujesz (to zeby nie opadl)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najprościej będzie
upiec biszkopt, przekroić chociaż na pół. Ubij mikserem na najwyższych obrotach śmietanę 30% ze śmietanfixem, możesz deczko cukru pudru do tego. Żeby biszkopt nie był suchy możesz nasączyć lekko esencją, ale jak cienkie placki to nie ma potrzeby. Na śmietanę kolejny biszkopt, na to znowu śmietana i na to możesz położyć np. truskawki. Możesz też dodać owoce/truskawki/jagody do smietany, tylko nie za dużo. Resztą śmietany możesz posmarować torcik dookoła i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Ja takie torciki piekę czasami na niedzielę, córka uwielbia i mąż chwali. Możesz oczywiście kombinować z dodatkami do woli - tarta czekolada, orzeszki, co kto lubi ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najprościej będzie
do biszkoptu pod koniec pieczenia polecam dodać łyżkę spirytusu/wódki albo nawet octu - będzie o wiele bardziej puszysty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość triu
a korzystajac z topiku :D : czy ktos z Was umie piec taki sypki biszkopt? bo ja potrafie tylko taki puszysty, a chodzi mi o taki jasny, prawie bialy, wysoki i inny w smaku, taki rozsypujący się w ustach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
torciku raczej nie mozna wykonac w sposob prosty, taka juz jego natura .... wymaga wielu etapow przygotowania. proste to sa ew. jednoetapowe babki, ciasta z owocami. a ty, autorko, jestes pewna, ze twoj luby lubi torciki? bo wiesz, nie wszyscy lubia .... jedni dlatego, ze nie lubia slodyczny, inni dlatego, ze nie lubia sztucznosci ;) w kazdym badz razie zycze powodzenia i natchnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio robiłam tort, niestety biszkopty to nie moja specjalność, kupiłam gotowy trzywarstwowy biszkopt(w Lidlu jest fajny), przełożyłam dżemem truskawkowym, bitą śmietaną, później truskawki i znów bita śmietana, na ostatnią warstwę dałam truskawki i zalałam galaretką, cały bok torciku posmarowałam również śmietaną, wyglądał na prawdę super, nikt się nie skapnął, że biszkopt był kupny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosty tort imieninowy
dziękuję Wam za fajne przepisy :) Trochę się boję piec sama biszkopt akurat do tego tortu, niby proste, ale jednak... Kupię gotowe blaty, trudno, za to krem zrobię sama - śmietankowy, z truskawkami i malinami. Pasuje posypać płatkami migdałowymi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosty tort imieninowy
aha - jeszcze jedno, nie mam tortownicy..... :D mam nadzieję, że kupię ją zaraz - idę na zakupy. Mam pytanie: czy tort nie będzie się rozjeżdżał jak będę go układać na talerzu a nie w tortownicy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobrym pomysłem jest gotowe ciasto francuskie, które możesz podać z truskawkami i jakąś masą - budyniową może? taką babeczkę zrobić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×