Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cc32cc4

pierwsza podroz pociagiem, kilka pytan

Polecane posty

Gość cc32cc4

w poniedziałek jade pierwszy raz pociagiem. bilet juz mam, ale mam kilka wątpilowosci.peron podany jest na tablicach na dworcu-to wiem. jak pociag juz podjedzie to gdzie skad mam wiedziec w jakie drzwi wejsc? to obojętne? bo są jakieś klasy, ja mam II no i tam bedzie oznaczone jakoś? czy na pociagu jest napisane w jaka strone jedzie? czy bilet sie gdzies kasuje?

Gość jaka trasa jaki pociag?
Biletu sie nie kasuje. Potem sprawdza kontroler. Wazne - jaki przewoznij. Jak TLK tospolka PKP Intercity, jak spolka Przewozy Regionalne to IR i Regio. W Przewozach regionalnych nie ma znaczenia jakie drzwi - zwykle jest 2 klasa ;) W TLK wejsc mozesz w kazde drzwi, najwyzej sie przemiescisz. Czerwone wagony z regulu to 1 klasa, zielone to 2 klasa. Ale bywaja tez inne kolory. Sa napisy na drzwiach.

na pociagu na dole, nad kolami, w okolicy drzwi jest napisana trasa (w pociagach TLK), w IR - najczesciej na przodzie pociagu sie wyswietla dokad jedzie, a kartka z trasa wisi w oknie. Poza tym zawsze najlepiej na stacji zagaic kontrolera. Zawsze na kazdej stacji wysiada i gwizdze :P

Gość cc32cc4
InterCity

Jak zielone czy czerwone wagony TLK to sama otwierasz drzwi. Jak IR to sie same rozsuwaja (najczesciej). IR czasem ez jezdza w takich pomieszanych skladach (tez sie trafiaja wagony zielone ;) )

Jak masz miejscowke to musisz znalezc wagon wlasciwy i tam miejsce. Sa oznaczenia na wagonie i potem na kazdym przedziale (a w srodku nad siedzeniami), a jak bezprzedzialowy (w EIC) to na siedzeniach juz tylko

Spolka intercity. A pociag jaki? TLK czy EIC?

jedziesz ze stacji poczatkowej, czy wsiadasz na trasie? Mala stacja czy duza?

jak EIC to z megafonu zwykle podaja w ktorej czesci jakie wagony sie zatrzymuja. To pomocne jest, bo jak sie wczesniej mniej wiecej ustawisz w domrym miejscu, to potem nie musisz lazic i sie przeciskac z bagazem ;)

niektore TLK sa na ewnych stacjach rozdzielane. Przednie wagony jada gdzie indziej i tylne gdzie indziej. Przynajmniej kiedys tak bylo. Dawno nie jechalam pociagami spolki IC. Zdecdowanie wole Przewozy Regionalne ;)

Gość cc32cc4
"TLK z wagonami z miejscami do siedzenia" jezu jakie to skomplikowane :O

Gość dukkia
bilet skasuje ci taki facet w czapce i mundurze ,musisz podejść wsadzić mu do pyska i pociągnąć za nos Ja tak robie i zawsze jestem zadowolona.

No to pociag TLK ;) Miejscowki nie musialas wykupowac? To zajmujesz jakiekolwiek miejsce w zielonym wagonie :P A jak podjada inne kolory (np szary) to tez bedzie napisane jaka klasa. Sprawdz na tabliczce relacje/trase i szerokiej drogi zycze! A konduktor sam przyjdzie do Ciebie, spokojna glowa :D

Gość cc32cc4
nie musiałam wykupywac miejscówki :) ok dzieki za informacje, na pewno sie przydadza :P

Gość skomplikowane?
Jeździłam pociągami setki razy i nie widzę nic skomplikowanego w takiej formie podróżowania. Jeżeli masz bilet z nr miejsca to wsiadasz do wagonu zielonego zwykle i szukasz numeru, jak nie ma numeru to wsiadasz i wybierasz co wolne ;-) Konduktor przyjdzie jak pociąg ruszy i skasuje bilet. Jeżeli jesteś studentem/uczniem to weź legitymację ważną - jest niezbędna do biletu ulgowego. A daleko jedziesz? Skąd wyjeżdżasz?

Gość cc32cc4
z olsztyna do gdyni

ja tez w tym nic skomplikowanego nie widze. Ale jak ktos pyta to czemu mam nie odpowiedziec jak wiem ;)

Gość cc32cc4
tak ten po 6

Gość manio ciekawski=)
Jeżdżą jeszcze takie wysokie, piętrowe wagony? Fajnie się tym jeździło.

Gość An_a
Czy te małe cyferki pod nr. klasy( dużym) to nr wagonu ? z góry dzięki za odpowiedź ;)

Gość gość
Mysle ze powinieneś podrózować Przewozami Regionalnymi. Nie ma zadnych problemów i niespodzianek, takze na pewno polecam.

Gość gość
a z jakiej wsi jedziecie? 333 www.youtube.com/watch?v=n08-SNPvLKk

Gość gość
JA tam tez musze powiedziec ze tyle co podróżuje własnie Przewozami regionalnymi i zawsze wszystko jest jak najbardziej ok.

Gość gość
Tutaj jesli chodzi o tą sytuacje to bedzie dobrze bo zawsze i tak Przewozom moim zdaniem chodzi o dobro klientów.

Gość gość
Dla mnie ten przewoznik powinien być naprawde jak najdłużej na rynku. Ja jestem z niego bardzo zadowolona.