Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ubezzpieczzzzza

trudna sprawa z ubezpieczeniem;;;;nie wiem co robic!

Polecane posty

Gość ubezzpieczzzzza

nie wiem co mam zrobic... bo: mąż pracuje na czarno dobrze zarabia i jest ok... ale mimo to poszedl do posredniaka sie zapisał by miec ubezpieczenie na mnie i dziecko... za ktorymś razem gdy odmowil pracy w posredniaku np. mowil ze dojazdł zły, że zmiany nie takie, albo cos... to wkoncu go wypisali.... stracilismy ubezpieczenie więc poszlam sie zapisac ja... (ja pracy nie szukam starcza nam na wszystko czekamy az dziecko do pszedszkola pojdzie) ... ale mimo to poszlam sie zapisac do posredniaka... i tez za ktorymś razem mnie wypisali mimo ze sie stawialam na kazde spotkanie ale odmawialam mowiąc np.: dojazd zły, zmiany złe nie mam z kim dziecka zostawic itp... albo mowilam ze innej pracy szukam niz mi dawali itp.. wypisali mnie, nie mamy ubezpieczenia.... co robic??? czy mozemy sami jakos te skladki oplacic i gdzie? w zusie?? ile to kosztuje na osobe???????????????? czy ktos wie co mozemy zrobic??? ja do pracy nie wybieram sie czekam az dziecko do pszedszkola pojdzie... masakra jkas....

Gość jak okradzasz panstwo
jak okradasz panstwo to tak jest pracuje sie legalnie, a nie na czarno !! skoro sracie kasa to sie sama ubezpieczaj, jak zal Ci kasy z wyplaty na ubezpieczenie i jak w tej polsce ma byc dobrze, jak wszyscy oszukuja i kradna ?? zlodzieje do wiezienia !!!!!!!!!!

Gość Lidzia...
no tak!!!! pracuje na czarno bo lepiej zarabia!!! zamiast kombinować z ubezpieczeniem i UP zacznijcie w końcu myśleć.... bo choroba nie wybiera!!! a w razie wypadku czy choroby wtedy jest płacz i BAAA!!!

Gość ubezzpieczzzzza
no ale gdzie mozna sie samemu ubezpieczyc?? zeby bylo dobrze i najtaniej???:):):) w zusie czy jak?

Gość ubezzpieczzzzza
chetnie bysmy sobie oplacili to ubezpieczenie ale nie wiem gdzie co i jak i jaka cena za osobe??

Gość Lidzia...
niech mąż zacznie pracować NORMALNIE-legalnie!

Gość strona 708
każdy może ubezpieczyć się indywidualnie w zusie, koszt ok 1100 zł miesięcznie stawka podstawowa czyli od najniższej krajowej wraz z "chorobowym"

Gość wszystko sie da nie ma że nie
idz do zusu skierują Cie gdzie masz jechać opłacic i na jedną osobe jest to niecałe 400 zł na 3 miesiace

Gość kartochla
pisze się "przedszkole"

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyp
Pracuje na czarno bo lepiej zarabia. Nie dziwię się, bo ten złodziejki kraj z uczciwego człowieka potrafi zrobić biedaka. Jak jedno z was będzie ubezpieczone to może resztę wziąć na swoje ubezpiecznie. ale zeby sie w zus ubezpieczyć musi mieć załozoną dg.

Gość nie jest trudna sprawa:)
Dziecko do 18 roku podlega ubezpieczeniu przez państwo a Ciebie może ubezpieczyć mama, tata lub babcia. Pracuję w przychodni więc wiem jak to wygląda.

Jedź do oddziału NFZ jeżeli oboje nie macie żadnej legalnej pracy. Ubezpiecz się Ty (w zeszłym roku to było 400 zł). Możesz w tym wpisać pod Siebie męża i dzieci tylko tam jest, że przerwa w ubezpieczeniu nie może przekroczyć jakiegoś czasu bo wtedy coś doliczają.

Gość ubezzpieczzzzza
mnie moze ubezpieczyc mama tata lub babcia?? smieszne!!! ktos kto to pisze chyba sie naprawde nie zna! tata ani babcia nie moga mnie ubezpieczyc bo ze mną nie mieszkają! mam męza i to tylko mąż moze mnie ubezpieczyc.... lub posredniak... lipa

Gość ubezpieczeeeen iee
wg tego linku ktory tu ktos podal wynika ze koszt niecale 400zł ale to jest cena za 3 osoby tzn ja +mąż +dziecko??? i na ile sie placi te 400zł za nas trzech? na 3 miesiace czy jak??

Gość no akurat ja się znam
ponieważ pracuję w przychodni. Nieważne ile masz lat jeśli ubezpiecza Cię ktoś z rodziny. Musisz tylko (jeśli wybierasz się do lekarza) mieć aktualne (miesiąc ważne) zaświadczenie ZCNA i nic poza tym, jeśli się uczysz zaświadczenie może być ważne rok z aktualną legitymacją szkolną. TY JESTEŚ ŚMIESZNA ZE NIE WIESZ TAKICH RZECZY:):):)

Gość ubezpieczeeeen iee
dziwne jakies, bo jak sie chcialam ubezpieczyc na moją mame czy tate powiedzili w zusie ze jakim prawem skoro oni ze mną juz nie mieszkają a ja mieszkam z męzem!? jak chcialam sie ubezpieczyc na babcie powiedzieli ze nie mieszkam z nią pod wspolnym adresem i jakim prawem

Gość tutaj masz wszystko
no jak na 3 miesiące???? Płacisz co miesiąc. Niech idzie tam mąż, ubezpieczy się dobrowolnie i dopisze ciebie i dziecko. Przecież na tej stronie wszystko jest wyjaśnione... A najlepiej zadzwon do tego NFZ i wszystkiego się dowiedz, skoro nie rozumiesz co tam napisali :)

Gość ubezpieczeeeen iee
nie rozumiem co tam jest napisane:) dla mnie to czarna magia:) co miesiąc 330zł na nas trzech???? czy co 3 miesiace? bo u gory na czerwono napisali przykladowo za maj czerwiec lipiec 329zł? hmm

Gość ojejkujejkujejkuuuu
to się zamelduj u mamy i będziesz ubezpieczona u mamy, chociaż ja pierwsze słyszę że trzeba mieszkać z mamą. Mnie ubezpiecza mąż a adresy mamy zupełnie inne ( ze względu na spadek - on zameldowany jest w domku po babci)

Gość tutaj masz wszystko
bo wysokość składki jest zmienna. Wypisali ile sie płaci w tych wyszczególnionych miesiącach. Z tego co pamietam na początku roku jest nieco wyższa, trzeba sprawdzać ile za dany miesiąc

Jak osoba dorosła, nieucząca się, zamężna itd. może ubezpieczyć się na mamę? Litości.

Gość tutaj masz wszystko
czego nie rozumiesz w tym zdaniu? Osoba, która zawarła umowę o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia członków rodziny niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Zgłoszenie do ubezpieczenia członków rodziny nie wiąże się z koniecznością odprowadzania dodatkowej składki.

Gość Endlessli
Tak może, poszukaj albo zadzwoń do zus to Ci powiedzą, nie ma chyba prostszego sposobu

Gość ubezpieczeeee
ok , zrozumialam tylko że osoba ktora dokona wplaty moze ubezpieczyc swoją rodzine w tej cenie bez dodatkowych oplat. NIE WIEM JEDNEGO NAJWAZNIEJSZEGO: JAKA JEST CENA UBEZPIECZENIA 330ZŁ NA NAS TRZECH???? I CZY PLACI SIE CO MIESIAC CZY CO JAKI CZAS?????????? O CO CHODZI Z TYMI PROCENTAMI KTORE TAM OPISUJĄ.

Gość tutaj masz wszystko
do osoby wyżej - jak na mamę ma się ubezpieczyć skorro jest mężatką???? Ma własną rodzinę i co najwyżej mąż może ją ubezpieczyć (dopisać do swojego ubezpieczenia)

Gość do nieumiejących czytać i szuk
Osoba, która zawarła umowę o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia członków rodziny niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Zgłoszenie do ubezpieczenia członków rodziny nie wiąże się z koniecznością odprowadzania dodatkowej składki. Obowiązek ten nie dotyczy cudzoziemców - studentów i uczestników studiów doktoranckich oraz absolwentów, którzy odbywają w Polsce obowiązkowy staż, a także członków zakonów, alumnów wyższych seminariów duchownych i teologicznych, postulantek, nowicjuszy i juniorystów zakonów i ich odpowiedników, osób odbywających staż adaptacyjny oraz odbywających kursy języka polskiego lub kursy przygotowawcze do podjęcia nauki w języku polskim. Członkami rodziny są następujące osoby: dziecko własne, dziecko drugiego małżonka, dziecko przysposobione, wnuk albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeśli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku; małżonek; wstępni pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

Gość tutaj masz wszystko
hmm wytłumaczę łopatologicznie bo nie wiem czemu tego nie możesz pojąć Mąż idzie do NFZ i mówi, że chce się dobrowolnie ubezpieczyć bo nie pracuje ani na etacie ani na zlecenie. I przy okazji chce ubezpieczyć żonę i dziecko. Dadzą mu papierek do ZUS i tam dostanie informację ile ma zapłacić za dany miesiąc. Powiedzmy, że ubezpieczacie się od lipca, to do 15 sierpnia musicie iść na pocztę i zapłacić na specjalnym kwitku (ksero trzymaj w domu) kwotę - nie wiem jeszcze jaką, bo podali do czerwca, ale załóżmy że w lipcu się nie zmieni czyli 329.77. We wrześniu zapłacicie za sierpien i tak dalej. I wszyscy jesteście ubezpieczeni wtedy. Mąż ze swoją niepracującą rodziną. Za każdym razem wchodzicie na tę stronę, którą podałam i sprawdzacie jaka kwota musi być wpłacona za dany miesiąc. Zrozumiałaś? Czy jeszcze jakieś wątpliwości?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyh.....
Trzeba było wcześniej myśleć. Wiadomym jest, że jeśli odmówisz w UP 3x to cię wyrejestrują. Przyjęcie skierowania nie jest równoznaczne z podjęciem pracy. Idziesz ze skierowaniem do potencjalnego pracodawcy ubrana jak łachudra a jeśli do tego powiesz, że masz małe dziecko które ciągle choruje to raczej nie znajdzie się idiota, który cię zatrudni. Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne płacisz co MIESIĄC w podanej na tamtej stronie wysokości.

Gość do no akurat się znam
gzuki się znasz, powinni cie z przychodni wywalić "Dziecko do 18 roku podlega ubezpieczeniu przez państwo a Ciebie może ubezpieczyć mama, tata lub babcia. Pracuję w przychodni więc wiem jak to wygląda." skąd ty to wytrzasnęłaś, guzik wiesz ajeszce innym radzisz dziecko dopóki się uczy może być na ubezpieczeniu mamy i taty pracujacego (jakiej babci??? może jeszcze stryjecznego wuja siostry???) A osoba dorosła jest ubezpieczona z zakładu pracy, bezrobocia lub własnej działalnośc !!!!