Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FranciszekWarszawa1989

Czy bardziej się spodobam Bogu żyjąc w celibacie czy zakładając rodzinę?

Polecane posty

"ateizmowi brak logiki" mówisz tak przed czy po spożyciu faktycznego (nie symbolicznego) ciała żyda z pierwszego wieku, który został zesłany na ziemie przez samego siebie, aby w ofierze samemu sobie, zbawić wszystkich ludzi - oprócz milionów, którzy urodzili się pod złą szerokością geograficzną

Gość Pillot Pirx
ateista z powołania żeby twierdzić że nieszczęścia które spotykają ludzi są efektem grzechu trzeba być astronomicznym ignorantem tak sadzisz? to zobacz na przykład ile jest rozbitych rodzin w obecnych czasach Wiara nie ma względu na osoby 2 1 Bracia moi, niech wiara wasza w Pana naszego Jezusa Chrystusa uwielbionego nie ma względu na osoby. 2 Bo gdyby przyszedł na wasze zgromadzenie1 człowiek przystrojony w złote pierścienie i bogatą szatę i przybył także człowiek ubogi w zabrudzonej szacie, 3 a wy spojrzycie na bogato odzianego i powiecie: Usiądź na zaszczytnym miejscu!, do ubogiego zaś powiecie: Stań sobie tam albo usiądź u podnóżka mojego!, 4 to czy nie czynicie różnic między sobą i nie stajecie się sędziami przewrotnymi? 5 Posłuchajcie, bracia moi umiłowani! Czy Bóg nie wybrał ubogich tego świata na bogatych w wierze oraz na dziedziców królestwa przyobiecanego tym, którzy Go miłują?2 6 Wy zaś odmówiliście ubogiemu poszanowania. Czy to nie bogaci uciskają was bezwzględnie i nie oni ciągną was do sądów? 7 Czy nie oni bluźnią zaszczytnemu Imieniu, które wypowiedziano nad wami?3 8 Jeśli przeto zgodnie z Pismem wypełniacie królewskie Prawo: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego4, dobrze czynicie. 9 Jeżeli zaś kierujecie się względem na osobę, popełniacie grzech, i Prawo potępi was jako przestępców. Prawo wolności 10 Choćby ktoś przestrzegał całego Prawa, a przestąpiłby jedno tylko przykazanie, ponosi winę za wszystkie. 11 Ten bowiem, który powiedział: Nie cudzołóż!, powiedział także: Nie zabijaj!5 Jeżeli więc nie popełniasz cudzołóstwa, jednak dopuszczasz się zabójstwa, jesteś przestępcą wobec Prawa. 12 Mówcie i czyńcie tak, jak ludzie, którzy będą sądzeni na podstawie Prawa wolności6. 13 Będzie to bowiem sąd nieubłagany dla tego, który nie czynił miłosierdzia: miłosierdzie odnosi triumf nad sądem7.

Gość manio ciekawski=)
Ateizm całkiem ładnie trzyma się kupy, ale nie odpowiada na jedno pytanie, bo nie może na nie odpowiedzieć, tak jak cały ludzki dorobek intelektualny. To pytanie brzmi: jaki jest sens życia? Religie doskonale na to odpowiadają i nie ma to znaczenia, że czynią to w oparciu o mity, specyficzną interpretację faktów historycznych, czy po prostu w ostateczności opierają się na akcie wiary. Jednak to działa i żaden ateizm, nie wymaże ludzkiej, psychologicznej potrzeby wiary w absolut, który nadaje życiu głęboki, niepodważalny sens. Tak było, jest i będzie. Ateizm sam w sobie niczego nie załatwia, nie czyni człowieka lepszym. Przypomnę, że najbardziej zbrodnicze państwa, propagowały ateizm, jako zbawienie ludzkości od religii, tego opium dla mas, jak to określił jeden z mędrców, któremu się nie śniło :D że jest w istocie głupcem. Sam jestem ateistą, może bardziej agnostykiem, chociaż gdybym miał się zakładać, to obstawiam, że Boga nie ma. Jednak nie uważam ludzi wierzących za durniów, bo tak nie jest. Wiara i nauka, to są różne kategorie. Ateizm traktowany jako argument w walce ideologicznej, nie jest niczym innym jak wyznaniem wiary w to, że nie ma Boga.

Gość do "MałyLis"
Podstawienie "astronomiczny idota" w miejsce "astronomiczny ignorant" daje niemal identyczne znaczenie zdania, więc kto tu jest idiotą (a raczej chyba idiotką)...

Gość xzsderrr
Kiedy słyszę świadectwa ludzi, którzy byli na samym dnie i Jezus wyrwał ich z tego, zmienił ich życie to chce mi się płakać z radości. JAK MOŻECIE mówić, że Boga nie ma? Kim jesteście, za kogo się uważacie? Ludzie, ogarnijcie się, liczy sie dla Was tylko kasa i przyjemności - i co z tego macie? Czy to Wam daje prawdziwe szczęscie? Naprawde zastanówcie sie jaki jest sens waszego życia, ono się jutro może skończyć A Bóg wszystkich osądzi sprawiedliwie i nie bedą sie wtedy liczyły Wasze poglądy, Wasz ateizm - staniecie przed Nim bezbronni i grzeszni i nie bedzie Was mógł nikt obronić Jezus żyje i kocha Was...Was, którzy lżycie na Niego i naśmiewacie się...

Gość dla mnie nie liczy się
kasa ani przyjemności, chciełem zyć dla Boga i robiłem to ponad 20 lat, za co mam w tej chwili samotność, choroby i żadnych perspektyw wyjścia z tego stanu, jak ktoś Bogu nadskakuje to Bóg traktuje go jak gówno i ma w swojej Dupie, taka konkluzja po latach gorliwości religijnej i zmarnowanym życiu.

Gość wredniucha
najbardziej będziesz podobał się Bogu gdy założysz rodzinę podobną do takiej jaką miał Jezus: - żona będzie wmawiała ci, że pomimo ciąży jest dalej dziewicą - syn będzie miał was w głębokim poważaniu i uważał za gorszych od siebie - ty zajmiesz się stolarką

Gość xzsderrr
A w jaki sposób to robiłeś? Chodziłeś do kościoła co niedziela? Bóg nikogo nie zostawia, wiesz czasami ludzie robią coś co się Bogu nie podoba i nawet o tym nie wiedzą, są zbyt pyszni...

chodziłem do kościoła codziennie a pyszny jesteś że tak bezczelnie osądzasz ludzi o których NIC NIE WIESZ.

chodziłem do kościoła codziennie a pyszny jesteś ty, że tak bezczelnie osądzasz ludzi o których NIC NIE WIESZ.

Gość xzsderrr
Jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam, nie chciałam. Samo chodzenie do kościoła nie czyni Cię zbawionym, tak jak stanie w garażu nie czyni Cię samochodem;) Ludzie borykają się z różnymi trudnościami, czasem Bóg chce doświadczyć człowieka aby mogły się na Nim objawić Jego cuda...nigdy nie przejrzymy zamiarów Boga, jesteśmy zbyt ograniczeni. Natomiast takim sprawdzianem dla Nas to czy wytrwamy, czy mimo przeciwności dalej będziemy wierzyć. Jeszcze takie pytanko: oddałeś swoje życie Jezusowi? Uczynileś Go swoim Panem i Zbawicielem?

nie tłumacz mi oczywistych trzeczy bo nie jestem kretynem takim jak ty. Oddałem Bogu swoje zycie a on je zniszczyl. Bóg jest demonem, który chce tylko zła.

Gość xzsderrr
Mylisz się...i proszę nie nazywaj mnie kretynem (jestem kobietą tak btw) bo ja Ciebie przeprosiłam. Co się takiego stało, że przestałeś wierzyć? Możemy porozmawiać na poziomie czy to dla Ciebie za trudne?

Bóg chce nieszczęścia i zwątpienia, aby człowiek się potępił. Bóg jest nienawiścią.

za trudna rozmowa jest dla ciebie a nie wpadło ci do głupiej bani że nie chcę ci się spowiadać? ty mnie możesz obrażac a ja ciebie nie? mylisz się.

Gość xzsderrr
No i dlatego dał się wyszydzić, ubiczować, opluć i zawiesić na krzyżu. Bo Nas nienawidzi...

nienawidzi nas, bo wszyscy musimy zawisnąć na tym krzyżu.Chora semicka mentalność religijna.

@Pillot Pirx: Co roku na świecie ginie około 9 milionów dzieci przed ukończeniem 5 roku życia. Niejednokrotnie w mękach i agonii. Ich rodzice modlą się o ich ratunek... Jednak te modlitwy nie zostaną wysłuchane. Twierdzić że ich cierpienia są wynikiem grzechów jest szczytem ignorancji. @manio ciekawski=) Religie są naszym dorobkiem intelektualnym, trochę już przeterminowanym, ale naszym. To nie Bóg stworzył ludzi, to ludzie stworzyli wielu Bogów. Pytanie o sens życia jest tak samo bezpodstawne jak pytanie o sens istnienia czegokolwiek innego. Możemy pytać o przyczynę powstania gór, ale pytać o sens ich istnienia jest stratą czasu. To że można zadać jakieś pytanie w języku którym się posługujemy nie oznacza że jest ono warte odpowiedzi. Co zrobisz ze swoim życiem jest twoją sprawą, ale pomyśl przez chwilę czym jest ten sens życia, proponowany przez religie, który zdajesz się wychwalać. Jest podporządkowaniem swoich akcji na tym świecie w celu zyskania życia wiecznego na tamtym. Jedyny problem jest taki że śmierć nie jest iluzją. Nie ma nic bardziej pocieszającego niż obietnica że twój zmarły rodzic czy ukochany jest gdzieś tam po drugiej stronie i za jakiś czas się z nim zobaczysz, co nie czyni tego prawdą. Podporządkowanie całego życia kłamstwu jest nadaniem mu sensu... (nie jest)

Gość xzsderrr
Ok, w takim razie nie będę z Tobą rozmawiać, nie mam w przyjemności w byciu poniżaną. Obejrzyj sobie ten filmik a potem napisz do tego kolesia, że Bóg Go nienawidzi: http://www.youtube.com/watch?v=S_Y7yFKFQZA

Gość dla mnie nie liczy się kasa
obejrzeć by ty mi rozkazujesz? takiego wala.

Gość xzsderrr
Coś z głosem jest nie tak, obok masz inne wersje. Powodzenia...

mam gdzieś twoje filmiki.

Gość xzsderrr
Wiedziałam, że tak zareagujesz. Boisz się, bo może zburzyło by to Twoje poglądy co?

trudno ci się pogodzic z myślą, że ktoś ma cię w dupie, co?

Gość mentaI cut
przecież pierwsi ludzie nie czytali Biblii. :) od początku z moralnego punktu widzenia liczy się tylko to, żeby być dobrym człowiekiem. lepiej zdefiniujce co oznacza być dobrym człowiekiem, czego nie należy robić, a nie analizujecie jakieś przykazania kościelne i "święte księgi"

Gość xzsderrr
Że niby Ty? Nie znam Cie i wisi mi co sobie o mnie pomyślisz. Plujesz nienawiścią ale założe sie że na żywo już byś inaczej gadał, wszyscy tacy mądrzy ateisci jesteście a nawet nie wiecie po co żyjecie

Gość jhblikjhn.
co to za pierdolenie o cierpieniu? przyklad całkiem prosty mąż zdradza żone ( czytaj grzeszy) i to ona cierpi nie on, a z waszego biadolenia wynika, że jak ktoś grzeszy to będzie cierpiał, tymczasem małżonek sobie używa życia, a żoneczka płacze po nocach :D i gdzie tu boska sprawiedliwość? :D

Gość xzsderrr
Na tym świecie sprawiedliwości nie ma - za to później mąż pożałuje tego co robił ale już będzie za późno

Gość sadsdgf
Oczywiście w celibacie, cudzołożąc przed ślubem sprzedali duszę diabłu!!!!!!!

Nienawiścią to plują fanatyczni katolicy. Przez ciebie i kłótnię która mi tu urządziłaś, nie poszedłem dzisiaj do kościoła. I co, myslisz, że mnie to zblizyło do twojego Boga? przeciwnie, myślę że jest taki jakim dał mi sie poznać w całym moim zyciu a fanatycy jak ty są pełni pychy, kłótliwości i chcą żeby ich racja była na wierzchu, a jak nie jest to wyzywają i sie obrażają. Nic nie zrobiłas dla swojego Boga tyle pyskując.