Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość haycia

PROBLEM ZE STROJEM KĄPIELOWYM

Polecane posty

Gość haycia

Witam:) Mam problem ze strojem kąpielowym już drugi rok, ponieważ po dłuższym czasie na szwach majtek pojawił się czarny ,,smar'', który potem bardzo trudno zmyć z pośladek, możliwe, że to moja wina bo wyprałam oba w pralce a raczej nie powinnam. Strój z zeszłego roku wyrzuciłam ale ten bardzo lubię. Czy któraś z Was tak miała? Czy da się to jakoś ,, zlikwidować''? Proszę o pomoc.

Gość Olive_pl
Strój kąpielowy wymaga takiej samej dbałości jak bielizna, a nawet większej, ponieważ częste kąpiele w wodzie, przebywanie na plaży czy basenie powoduje zużycie się tkaniny, z której został uszyty strój. Przede wszystkim po każdorazowym zdjęciu stroju powinno się go wypłukać w czystej, letniej wodzie, aby wypłukać zanieczyszczenia oraz zapobiec utrwaleniu się plam. Stroju kąpielowego nie powinno się zawijać mokrego w ręcznik, a tym bardziej wyciskać, jedynie delikatnie osuszyć i jak najszybciej wyprać przestrzegając zaleceń producenta opisanych na metce. Stroje z fiszbinami powinno się prać tylko ręcznie ze względu na ryzyko deformacji miseczek, uważając aby nie za długo moczyć bieliznę w wodzie ani zbytnio jej nie pocierać. Pozostaje fasony, jeśli producent dopuścił taką możliwość, można prać w pralce jednak tylko z użyciem delikatnych środków piorących w woreczkach przeznaczonych do prania bielizny. Przed praniem powinno się dokonać selekcji kolorystycznej i prać tylko z ubraniami o tym samym lub podobnym kolorze, sprawdzając czy inne elementy garderoby przeznaczone do prania nie odbarwiają się. Stroju kąpielowego nie powinno się suszyć mechanicznie ani prasować, ponieważ takie zabiegi niekorzystnie wypływają na wygląd stroju. Powinno się także zwrócić uwagę na kosmetyki, olejki, samoopalacze, które mogą uszkadzać, odbarwiać lub pozostawiać plamy na materiale. Stosując się do wyżej wspomnianych wskazówek można cieszyć się pięknym i niezniszczonym strojem przez kilka sezonów. Jeśli czarne smugi utrwaliły się trudno będzie ich pozbyć, lecz jeśli jesteś mocno przywiązana do swojego stroju możesz zaryzykować i zastosować delikatny odplamiacz do tkanin bez dodatku chloru, namarzając strój na maksymalnie dwie godziny, następnie dokładnie wypłukać lub wyprać z dodatkiem środka zmiękczającego wodę. Na rynku dostępne są także specjalistyczne odplamiacze do bielizny, przeznaczone do bardzo delikatnych tkanin, które mogą sobie poradzić z bardziej uporczywymi zabrudzeniami nie niszcząc materiału. www.olive.pl - pokusa dla zmysłów