Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gypsyyy

Olej lniany kupiony z półki, nie lodówki. Czy gorzki ZAWSZE oznacza zepsuty??

Polecane posty

Gość gypsyyy

Olej jest w szklanej butelce z ciemnego szkła, niestety jak się okazało stał on na półce sklepowej zamiast w chłodnym miejscu. Poczytałam trochę i z jednej strony wszędzie piszą, że dobry ma posmak orzechów a zjełczały jest gorzki. Spróbowałam mojego i faktycznie wyczułam gorycz ale nie jestem pewna czy aby na pewno o taką gorzkość chodzi. Znalazłam artykuł gdzie piszą, że nie zawsze gorzki oznacza zepsuty i niektóre rodzaje mogą mieć taki posmak. Dlatego teraz mam mętlik w głowie co jest prawdą. Olej ten jest produkowany w miejscowości 30km ode mnie więc dalekiej drogi nie musi przebywać do sklepu a już w domu trzymam go w lodówce. Czy mogę używać takiego gorzkiego jeśli stosuję olej tylko do ciała??

Gość ja też miałam
taki olej i tez wyczuwałam w nim gorzkość. te oleje mają już taki smak bo na pewno nie był stary ani popsuty

Gość ostatni moheranin
starzy ludzi mówią ze olej lniany jest słodkawy a nie gorzkawy

Gość po osi czasu
jak masz watpliwosci, kup tez terpentyne, ita mieszanka pielegnuj meble drewniane, parkiet i takie tam

Gość gypsyyy
tyle, że ja mam zamiar używać go do ciała a nie drewna czy malarstwa :D Znalazłam artykuł gdzie piszą, że rozróżnia się dwa rodzaje goryczy, tej zepsutego oleju i taką naturalną. Naturalną posiadają oleje z upraw naturalnych i ekologicznych. Więc czy możliwe, że ten mój olej posiada naturalną gorycz a to, że stał na półce w sklepie go nie zepsuło? Olej ten pochodzi z miejscowości niedaleko mnie nie jest raczej robiony w ogromnych ilościach, dostał jakieś wyróżnienie ziemi opolskiej. Dlatego mam teraz dylemat czy jest stary i wyrzucić, czy dobry i używać. Z drugiej strony szkoda, że taki fajny olej i to regionalny marnuje się przez niewiedzę ludzi prowadzących sklep. Jak myślicie czy był by sens napisać wiadomość do właściciela sklepu, że marnuje produkt złym przechowywaniem??