Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po stronie nadziei

Drogie mamy pomóżcie- przejście na mleko modyfikowane

Polecane posty

Gość po stronie nadziei

Syn ma 9 miesięcy i myślę, że już najwyższa pora przejść na mleko modyfikowane. Do tej pory dostawał pierś, ale też np kaszki na mm i oczywiście różne warzywa, owoce, mięsko. Czy powinnam skonsultować się z lekarzem, czy nie jest to konieczne? Jakie mleko wybrać, czym się kierować. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Gość po stronie nadziei
Pomoże ktoś? Na pewno większość z was przechodziłą przez to. Dodam, że następną wizytę mam dopiero w październiku, więc musiałabym się umówić na wizytę do lekarza specjalnie z powodu tego mleka. Oczywiście jeśli to konieczne to się umówię.

Gość po stronie nadziei
Uznałam, że to już odpowiedni czas dla mnie. Boję się, że przegapię magiczną granicę i będę syna do 4 roku karmić piersią.

Gość madzik_55
Zmiana mleka nie może odbywać się drastycznie czyli z dnia na dzień. Najlepiej wprowadzać mleko stopniowo, nie przerywając karmienia piersią, ale stopniowo podawać ją rzadziej, a w te miejsce dawać modyfikowane.

Powinnas na zmiane raz jedna raz druga piersia karmic.A masz nadmiar pokarmu?

Gość po stronie nadziei
Ale czy mogę sama wybrać mleko modyfikowane? Czy jednak powinnam zwrócić się z tym do lekarza? Syn nie jest alergikiem.

Gość gryczka
Również definitywnie odstawiłam syna od piersi gdy miał 9 miesięcy. Uważam, że to dobry moment. Poradziłam się lekarki, powiedziała, że jeśli syn nie jest alergikiem, nie ma żadnych problemów z układem pokarmowym, to tak naprawdę mogę sama wybrać mleko, w zależności od zasobności portfela ;-) Najpierw dostawał dosyć długo NAN Pro, a potem przeszliśmy na Bebiko, oba mu smakują i nie ma żadnych problemów. Na pewno nie zaszkodzi skonsultować się z pediatrą. Na mm przestawiamy dziecko stopniowo. Ja robiłam tak, że przez kilka dni robiłam mu w butelce pomieszane moje z mm, najpierw w proporcji 3/4 mojego i 1/4 mm. Potem po kilku dniach pół na pół. Potem 3/4 mm na 1/4 mojego, aż w końcu samo mm. Dosyć bezboleśnie to się odbyło, większym problemem było przestawienie synka z piersi na smoczek butelki, ale po kilku próbach załapał. Powodzenia :-)

Autorko tak jak napisala zgadzam sie z tym co napisala gryczka. Jesli dziecko nie ma problemow to sama sobie wybierz mleko i na spokojnie, mieszaj ze swoim co kilka dni twiekszajac ilosc mm. Jako ze dziecko ma juz 9 miesiecy proponuje tez old razu przejscie na kubek niekapek czy picie ze slomki. Po co dawac butle i znowu za kolejne pol roku oduczac od butli-wyprobuj od razu przejsc na 'dorosly' sprzet. Ja bym proponowala zrobic tak, jedno karmienie piersia na dobe zastap mieszanka mm+ twoje mleko. Tak dzialaj kilka dni, po np 5 dniach jak juz dziecko sie przyzwyczaji do picia z kubka, skresl z grafiku dnia kolejne karmienie piersia i znowu zastap mieszanka. Znow kilka dni proby i kolejne wyeliminowanie nastepnego karmienia. W ten sposob dziecko na spokojnie sie odstawi a Ty nie bedziesz miala problemu z piersiami.

Gość po stronie nadziei
Dziękuję, naprawdę mi pokmogłyscie :)

Gość po stronie nadziei
Tak, odciągałam, na początku.