Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zywiec zdroj

co do picia?woda/woda przegotowana dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość zywiec zdroj

mam 5,5 miesięczne dziecko, podaje mu wode, czy może to byc zwykła woda z butelki, np.żywiec zdrój, oczywiscie niegazowana, czy musze ja przegotowac? jak wy robicie?

Jeśli jest świeżo otwarta to nie musisz gotować. Jak stoi ponad dobę to warto przegotować ze względu na rozmnażające się bakterie.

z tego to czytałam to wodę źródlaną, którą do roku (chyba) należy przegotowywać

Gość zywiec zdroj
uuupsss, no ja dzis szybko musilam wyjsc i nala;am mojemu synkowi żywca zdrój, nie przegotowana wode.

laida ale woda źródlana to nie to samo co mineralna przecież. Mineralnej się nie gotuje.

ale mineralnej nie powinno się podawać niemowlętom, tylko właśnie źródlaną

ojej, nie wiem dlaczego. piszę o tym co sama przeczytałam. jeśli wybierasz nisko zmineralizowaną to pewnie ok, ale nie wiem jak wtedy z gotowaniem. te wszystkie wody przeznaczone specjalnie dla dzieci to wody źródłowe. http://www.pro-test.pl/tests_suplement/167328,167330/Test+w%C3%B3d+mineralnych+i+%C5%BAr%C3%B3dlanych_Woda+dla+najm%C5%82odszych.html

Wodę pobraną zarówno z kranu, jak i ze studni trzeba gotować, bo nawet jeśli była ona zdezynfekowana chlorem w zakładach wodociągowych, nigdy nie ma gwarancji, że nie została ponownie zakażona w rurociągach. Gotowanie ma na celu zniszczenie ewentualnych bakterii i wirusów, jednakże dla zabicia tych drobnoustrojów wystarczy krótko zagotować wodę (dla zabicia muchy nie potrzebna jest armata). A jeśli chodzi o mineralną. Przypomnijmy sobie z lekcji fizyki, że gotowanie wody polega na jej intensywnym parowaniu. Im dłużej ją gotujemy, tym więcej czystej (!!!) wody ubędzie wraz z parą. Pozbędziemy się czystej wody, bowiem paruje tylko woda i ewentualnie gazy, natomiast wszystkie bez wyjątku związki rozpuszczone pozostaną w niej. Im dłużej gotujemy wodę, tym bardziej zagęszczamy zawarte w niej substancje chemiczne. GOTOWANIE WODY SŁUŻY TYLKO DO USUWANIA BAKTERII I WIRUSÓW CHOROBOTWÓRCZYCH, KTÓRE MOGĄ SIĘ W NIEJ ZNAJDOWAĆ. JAK GOTUJEMY WODĘ MINERALNĄ, TO BARDZIEJ ZAGĘSZCZAMY ZAWARTE W NIEJ SUBSTANCJE ROZPUSZCZONE.

Witajcie, wody źródlane, takie jak Żywiec Zdrój, ze względu na swoje podziemne pochodzenie są „pierwotnie (naturalnie) czyste pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym. Dlatego bezpośrednio po otwarciu tak jak napisałyście w komentarzach - możecie podawać dziecku Żywiec Zdrój bez przegotowania, ale zawsze należy pamiętać przy tym o zachowaniu standardowych praktyk higienicznych. W razie potrzeby chętnie odpowiem na wszelkie wątpliwości, zapraszam do kontaktu bezpośredniego: ekspert@zywiec-zdroj.pl. Pozdrawiam, Ekspert Żywiec Zdrój

Gość syoss
Ja też wybieram wodę nisko zmineralizowaną, czyli źródlaną. Mineralna dla dziecka nie jest dobra