Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamat

moj pokoj

Polecane posty

Gość kamat

witam mam problem, w sumie nie wiem czy mam. chodzi o to ze od mniej wiecej 6 lat nie sprzatam w pokoju (tzn sprzatam ale tak raz na rok, gora 2) i ogolnie nie jest zbyt czysto. nie smierdzi, nie ma jakis smieci na wierzchu, zgnilego jedzenia itd, ale np wszystkie ubrania sa porozrzucane po calym pokoju, biurko jest cale zawalone nawet sam nie wiem czym. przykladowo stoi na nim 6 szklanek (4 z nich sa tak brudne ze bym sie z nich nie napil), a stoja tu juz 3 miesiace. tak samo regal, szafki, lozko i pod lozkiem tez. niesety przez to nie moge zlozyc lozka, bo sie nie wsuwa. nie sprzatam bo uwazam ze jest to nieskuteczne. poki jest brudno to jest brudno, ale stan balaganu bardzo sie nie powieksza. dlatego bo naprzyklad juz nic sie nie miesci na biurku czy podlodze. jednak gdy posprzatam to stan "czystosci" utrzymuje sie max tydzien. pozniej znowu zaczynam klasc wszystko gdzie sie da. prosze pomozcie mi. co mam zrobic?, bo od 6 lat juz nikt tu nie byl. ktokolwiek przychodzi, to zamykam pokoj i wyciagam krzeslo do przedpokoju dla goscia, bo sie wstydze jakby zbaczyl wszedl do pokoju.

Gość zuzankaaaa
Zasada nr 1: nie ma takiego balaganu, ktorego nie da sie posprzatac;) Ile masz lat? Niektorzy w mlodym wieku przechodza taki okres i potem jakos wychodza na ludzi, Inni na zawsze zostana brudasami. Moze masz poprostu za duzo rzeczy? Ja bym zaczela w takiej kolejnosci: -usunac brudne naczynia -usunac potem brudne ubrania (i oczywiscie je wyprac!!!) -powiesic czyste ubrania w szafach Problemem moze byc np to ze masz za duzo zbednych rzeczy. Wtedy robi sie tak: trzeba wziasc trzy worki i oznakowac je" do wyrzucenia", "do dania komus", "do sprzedania". Potem po kolei brac kazda rzecz jaka wpadnie w rece i po KROTKIEJ chwili zastanowienia wrzucac do odpowiedniego worka. nastepnie wyrzucic to co do wyrzucenia(nie zagladajac juz tam!!!). Pozostale worki dac komus albo sprzedac (mozna ten ostatni worek pominac, jesli nei chcesz sprzedawac) Ciezko bedzie ale zobaczysz jak fajnie jak ludzie beda Ci mogli w koncu odwiedzic:) I na koniec, w skrajnych przypadkach takie cos moze byc objawem choroby jaka jest zbieractwo. To problem psychiczny, tacy ludzie nie umieja funkcjonowac bez wielkiej ilosci rzeczy (lub smieci) .Mam nadzieje ze u Ciebie to zwykle balaganiarstwo;) ale ku przestrodze poogladaj sobie ten filmik. Jest ich tam wiecej . Sa po angielsku, ale akurat naewt glosu nie trzeba zeby zrozumiec o co chcodzi. http://www.youtube.com/watch?v=CMEWT1AWhq0

Gość kamat
dzieki za odpowiedz. zaczne od tego ze to nie jest zbieractwo. moj pokoj nie ma jednak tyle smieci co na filmie. oceniam swoj stan na 1/4, moze 1/4 tego co jest na nim pokazane. mam 24 lata. naczynia moge usunac. z ubraniami jest problem bo szafy sa cale zawalone, a niestety nie mam zbedych rzeczy, wiec te worki odpadaja.

Gość zuzankaaaa
Jesli to nie zbieractwo to dobrze :) Zeby byl porzadek, kazda rzecz musi miec swoje miejsce, a ciezko o to jak nie masz miejsca w szafach.Piszesz ze sa pelne, ale co w nich jest? Ubrania? Jesli tak to moze poprzegladaj je, napewno znajdziesz takie, ktore nie sa Ci juz potrzebne. I tu tez jest zasada: jesli nie nosiles czegos przez rok, to prawdopodobnie juz tego nie ubierzesz, wiec moesz sie tego pozbyc. Oczywiscie nie mowimy tu o ubraniach na szczegolne okazje(garnitury np) A tak wogole to nie da sie zrobic porzadku w pokoju za jednym podejsciem. Robi sie to "fazami" Np dzis sprzatniesz blat biurka, nastepnym razem jedna szuflade. Kolejnym razem zrobisz porzadek w drugiej i tak dalej. Chodzi o to zeby widziec efekty, a nie bedzie ich jak rzucisz sie sprzatac caly pokoj naraz. Tak mysle ze caly proces zacznij od usuniecia brudnych naczyn. I postanow sobie ze w pokoju moze byc tylko jedna szklanka np. I trzymaj sie tego. Bedzie dobrze, jestes na dobrej drodze bo widzisz problem.