Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jovankaaaaa

Nowe studia, nowi znajomi...

Polecane posty

Gość Jovankaaaaa

Hello. Do października co prawda jeszcze trochę czasu i póki co muszę przejść pomyślnie okres rekrutacji, ale że problem ten nie daje mi spokoju, postanowiłam już teraz napisać o nim. Otóż całe życie miałam problemy z ludźmi. Nie umiałam się otworzyć na nowe znajomości, często wręcz się seperowałam od innych, zamykając we własnym świecie. Nigdy nie byłam zbyt lubiana i stąd całe życie doskwierało mi poczucie osamotnienia. Ludzie nie traktowali mnie poważnie, traktowali jak kogoś niewidzialnego i beznadziejnego, chociaż tak naprawdę nieliczni mogli mnie poznać. I dlatego w liceum i na pierwszych studiach nabawiłam się niezłej fobii społecznej. Co prawda od pewnego czasu stany lękowe się zmniejszyły pod wpływem terapii, na którą chodziłam, ale wciąż nie należę do zbyt wygadanych i przebojowych. Mam mało znajomych, w dodatku rzadko się widujemy. Chciałabym poznać jakichś nowych, fajnych ludzi, ale momentami mam wrażenie, że przez moje braki w kontaktach interpersonalnych znowu zostanę zepchnięta do roli outsidera. Jak sobie z tym poradzić? Zostały tylko trzy miesiące...

Gość POOWWOODDZZENIA!
Przez te 3 miesiące ćwicz :-D Stwarzaj jak najwięcej sytuacji, w których masz kontakt z drugą osobą np. idź do salonu Orange i zapytaj o nową ofertę, w sklepie z ciuchami zagadaj ekspedientkę, żeby Ci coś doradziła. Próbuj także codziennie przez internet uciąć sobie jakąś pogawędkę na czacie, forum itp. Prowoku spotkania ze znajomymi bliższymi i dalszymi, odgrzej stare kontakty, odezwij się do koleżanki z którą się nie widziałaś jakiś czas i zaproponuj spotkanie. Zapisz się na jakiś kurs czy coś, gdzie będziesz miała kontakt z nowymi ludźmi, ćwicz luźne rozmowy w takich sytuacjach.

Gość Jovankaaaaa
Chodzę do pracy, więc jako tako kontakt z ludźmi mam. Dzięki temu zmieniłam się znacznie, jestem pewniejsza siebie. Ale nie przekłada się to za bardzo na moje życie towarzyskie. Znajomi z pracy nie są mi bliscy. Potrzebuję ludzi, którzy mieliby podobne pasje i stosunek do świata.