Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1

Alergia na metal

Polecane posty

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1

Mam ogromny problem ponieważ mam silną alergię na metal (nikiel prawdopodobnie) która pojawiła sie trzy lata temu (gdy kupiłam sobie depilator) Zawsze miałam problem z depilowaniem nóg, po wosku a potem depilatorze dostawałam potwornych zapaleń mieszków włosowych, nie ważne jak higienicznie sterylnie robiłam depilację, Niestety od trzech lat nie mogę również używać maszynki do golenia ze względu na alergię i tu moje pytanie. Pamietam, ze kiedyś ktoś na kafeterii pisał o plastikowych maszynkach do golenia dla uczulonych na metal, szukam ich w internecie ale nie mogę znaleźć. Czy ktos moze o nich słyszał, gdzie je znaleźć, czy naprawdę istnieją ?

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
proszę, moze jakieś inne pomysły , nie mogę już chodzic w spodniach jest za gorąco :-( musze jakos ogolic nogi :-(

też jestem uczulona na nikiel ale golić się mogę normalnymi maszynkami. Uczulenie mi wyskakuje jak dłuzej go trzymam przy ciele

Gość poszukuję pilnie i na gwałt
Schick Intuition- czytałam że jakas dziewczyna goli się tą maszynką i nie ma uczulenia :) ona ma normalne ostrza ale "cos tam cos tam" i daje rade ;)

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
Ja niestey nie mogę, próbowałam nawet golić prawie nie dotykając nóg i z grubą warstwą żelu, ale niestety i tak zawsze wyskakuje potworne uczulenie. Moje uczulenie nie jest typowe, bo mogę nosić kolczyki itp, spoddnie z guzikami metalowymi czy nawet ogolić maszynką pach, tylko nogi tak mi reagują :-( POnawiam pytanie czy ktoś słyszał o maszynce dla alergików ?

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
dziekuję poszukuję, wypróbuję.

jedyne czego potrzebujesz to maszynki, której żyletki nie zawierają niklu, bo to on uczula. Szperaj i szukaj ja tez popatrze :)

jeszcze się dowiedxziałam ze skoro uczulają tylko nogi to ..to wcale nie jest uczulenie. Bo jak sie ma alergie na nikiel ( jak ja) to ma się ją na cąłym ciele. a jesli reagują tylko nogi, to wina skóry na nogach która jest extra delikatna oraz wrażliwa i podatna na wszelkie uszkodzenia. Tj. przejechanie maszynką uszkadza cienki i wrażliwy naskórek. Ja mam uczulenie na całym ciele ale nie do tego stopnia by reagować na maszynkę. Bo z niklem jest tak że jesli masz na niego alergie to cały organizm reaguje. Organizm nie dzieli się na częsci :) a próbowałaś goić nogi na oliwke?

a może lepszym rozwiązaniem w twoim przypadku byłaby depilacja laserowa? na stronie studio laser masz wszystko jasno opisane, poczytaj. zresztą, myślę że możesz ich zapytać czy są w twoim przypadku jakieś przeciwwskazania do takiego zabiegu.

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
hmm.. O laserze już kiedyś myślałam, ale wiem, ze to bardzo droga impreza, muszę popytać, moze nie jest aż tak droga jak mi się wydaje, a co do uczulenia, to wiem, że jest dziwne, ale to zdecydowanie uczulenie, nie pojawia się od razu tylko po ok 12 godzinach, wyskakują mi okropne bąble, swędzą niewyobrażalnie, to samo po depilatorze, ale tylko na nogach. Te bąble są jak po ugryzieniu komara czy mrówki twarde i bez ropy :-(

a byłaś u dermatologa?

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
nie byłam, może powinnam, ale nie wiem czy do alergologa czy dermatologa. jakoś sobie radzę z tym problemem, tzn golę nogi gdy już naprawde muszę bo wiem, ze mam te ok 12h bez bąbli, potem przez tydzień się męczę drapię a potem leczę strupy(bo niestety w nocy nie kontroluję drapania) i ogólnie nigdy nie zdejmuję spodni :-( nie golę - nie ma problemu

wiesz, jesli poszla bys do dermatologa to on Ci stwierdzi czy to alergia czy nie, w koncu dermatolog zajmuje się schorzeniami skóry. Ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się by to była alergia bo nikiel uczula całe ciało. a Próbowałaś kremów do golenia ? np. veet ze szpatułką? Wiem ze on jest g..niany ale mozna znalezc dobre kosmetyki działające na zasadzie rozpuszczania włosa :)

Gość Bezradnaaaaaaaaaa1
kremów próbowałam i mnie nie uczulają, jedyny mój problem to taki, że zazwyczaj mam już ten nogi mniej lub bardziej podrapane i wtedy trudno jest takiego kremu użyć. I boje się trochę, że jak zacznę go za często używać to też się dorobie uczulenia jak po depilatorze, ale na razie krem jest jedynym dla mnie wyjsciem, masz rację pojde do dermatologa, w końcu po to jest żeby mi doradzić co to za cholerstwo mnie męczy.

Hej, wiem ze post już jest stary ale może akurat ktoś mi na niego odpowie. Mam dokładnie taki sam problem z nogami co Ty i też szukałam (bez skutecznie) niemetalowych maszynek do nóg. Czy może po tych dwóch latach udało Ci się już uporać z Tym problemem, albo ktokolwiek jest wstanie mi cokolwiek doradzić?:(

Gość gość
A może depilacja pastą cukrową lub woskiem zamiast golenia? Jest jeden minus włoski trzeba zapuścić trochę, żeby pasta, czy wosk złapały, czasem trzeba niestety założyć długie spodnie mimo upału(polecam lniane, chłodniej w nich niż w szortach), za to efekt utrzymuje się 2-3 tygodni. Chciałam zadać inne pytanie. Czy ktoś do spacyfikowania nitów w dżinsach używał takich łatek pokrytych z jednej strony klejem, które przykleja się za pomocą żelazka? Wczoraj zakupiłam w pasmanterii taki gadżet i mam zamiar wypróbować. Ciekawe, jak to będzię się sprawować. Nie chce mi się obszywać tych wszystkich nitów, lakier do paznokci, to chwilowe rozwiązanie. Gdyby łatki w trakcie użytkowania i prania pozostawały na swoim miejscu, myślę, że byłoby to nie głupie rozwiązanie. Cały czas mam nadzieję, że jak nagle ujawniła się alergia, tak nagle zniknie.

Gość Klaudzina
Kup meska zyletke wilkinson titanium. Tytan nie zawiera niklu

Może poszukaj jakiejś z wymiennymi żyletkami i kupuj właśnie takie porządne żyletki ze stali chirurgicznej lub właśnie takie powlekane tytanem;)