Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hakelbery piksi diksi

Pytanie o umowę zlecenie

Polecane posty

Witam. Mam problem otóż Jestem zarejestrowany w up jako bezrobotny z prawem do zasiłku czy muszę zgłosić umowę zlecenie która właśnie dostałem ? Co jeśli tego nie zrobię ? Jak wygląda ubezpieczenie rodziny przy tego rodzaju umowie ? Mam żonę i córkę żona nie pracuje więc ubezpieczenie jest potrzebne. Proszę o pomoc osoby które się na tym znają. Pozdrawiam

Gość Zuzuzel
więc jak sam robotę znalazłeś to pub ci jeszcze dopłaci

Gość ja płacę za truskawki
Wykonanie pracy w jakiejkolwiek formie, np. na podstawie umowy zlecenia czy też umowy o dzieło, powoduje utratę statusu bezrobotnego. W ciągu 7 dni należy poinformować UP o zawarciu takiej umowy. Zatrudnienie lub powierzenie wykonywania innej pracy zarobkowej bezrobotnemu bez dokonania powiadomienia właściwego powiatowego urzędu pracy jest zagrożone karą grzywny, której dolna granica wynosi 3000 zł. W konsekwencji jeżeli kontrola legalności zatrudnienia wykaże, że pracodawca nie powiadomił o zatrudnieniu bezrobotnego, musi liczyć się z takimi kosztami. Pracodawca nie poniesie odpowiedzialności, jeżeli przed dniem przeprowadzenia kontroli zgłosi zatrudnienie osoby bezrobotnej w powiatowym urzędzie pracy. Taki sam obowiązek spoczywa na wcześniej bezrobotnym pracowniku. Powiadomienie to jest niezależne od informacji przekazanej przez pracodawcę, tzn. jeżeli bezrobotny go dokona, pracodawca nie jest zwolniony z obowiązku powiadomienia o zatrudnieniu (lub powierzeniu wykonywania innej pracy zarobkowej) tej osoby. art. 2 ust. 1 pkt 11, art. 119 ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (DzU nr 99, poz. 1001 ze zm.).

Tak sam, ale koniecznie muszę zgłosić to do up ? Można pozostawić te umowę sobie i pracować nie jawnie mieć i wypłatę i zasiłek ? A co z ubezpieczeniem ?

Ja płacę dzięki bardzo:D Czyli jednak trzeba zgłosic:o no cóż trudno:-( a ubezpieczenie przy takiej umowie jak to wygląda nie znam się na tym ?

Po wyrejestrowani masz ubezpieczenie jeszcze ważne przez 30 dni potem koniec,

jeśli zataisz umowę, narażasz pracodawce na kare od 3 tysiecy wzwyz , nie polecam, bo kaze ci to napewno zaplacic z wlasnej kieszeni , a poza tym jak okłamiesz UP, to te zic kaza zwroci za ubezpieczenie

Ktoś wie ile wynosi ten dodatek aktywizacyjny ? Bo to chyba tak się nazywa gdy ktoś sam znajdzie sobie work. Chyba jakieś grosze rzędu 100 złotówek ? co za majunt nie wiem co z nim zrobię.

Ktoś wie ile wynosi ten dodatek aktywizacyjny ? Bo to chyba tak się nazywa gdy ktoś sam znajdzie sobie work. Chyba jakieś grosze rzędu 100 złotówek ? co za majunt nie wiem co z nim zrobię.

Umowa zlecenia stwarza konieczność opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne bez względu na to, czy jest to pierwsze czy kolejne zlecenie, czy poza tą umową zleceniobiorca posiada także inne tytuły do ubezpieczenia. Wyjątkiem jest umowa zlecenia zawarta z uczniem lub studentem do ukończenia przez te osoby 26. roku życia. Za osobę wykonującą pracę na podstawie umowy zlecenia, umowy agencyjnej lub innej umowy o świadczenie usług oraz za osobę z nią współpracującą składkę jako płatnik oblicza, pobiera z dochodu ubezpieczonego i odprowadza zamawiający.

Aby otrzymać dodatek aktywizacyjny, trzeba przede wszystkim spełniać podstawowy warunek być osobą posiadającą prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Jeżeli już spełnimy ten warunek to musimy rozróżnić dwie sytuacje, w których będzie nam się należał dodatek aktywizacyjny. A zatem będziemy uprawnieni do dodatku jeżeli: w wyniku skierowania przez powiatowy urząd pracy podjęliśmy zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie i otrzymujemy wynagrodzenie niższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę; z własnej inicjatywy podjęliśmy zatrudnienie lub inną pracę zarobkową. Wysokość dodatku W pierwszym wypadku, czyli jeżeli urząd pracy skieruje nas do pracy i jeżeli nasza pensja będzie niższa od minimalnej, możemy liczyć na to, że urząd pracy dopłaci nam tę różnicę, z tym że nie może ona wynosić więcej niż 50% zasiłku dla bezrobotnych. Warto pamiętać, że dopłata ta przysługuje przez taki okres, przez jaki bezrobotny pobierałby zasiłek.

W drugim wypadku, czyli kiedy bezrobotny z własnej inicjatywy podejmie zatrudnienie, urząd pracy przyzna mu dodatek aktywizacyjny w wysokości 50% zasiłku dla bezrobotnych przez połowę okresu w którym bezrobotny pobierałby zasiłek. A zatem tutaj bezrobotny dostanie więcej bo zawsze 50% zasiłku, a nie tylko różnicę pomiędzy otrzymywaną pensją a wynagrodzeniem minimalnym. W tym jednak przypadku okres pobierania dodatku aktywizacyjnego będzie krótszy o połowę.

Bardzo dziękuję za info:-)🌼 czyli wychodzi na to że ubezpieczenie będzie. Bo myśmy z żona już myśleli o prywatnym ubezpieczeniu.

Czyli nie będzie tak źle- zasiłek narazie można zawiesić. Jutro dowiemy się nieco więcej o tym dodatku mnie dotyczy punkt nr2. Ja płacę jeszcze raz dzięki:-)