Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agniesia8787

mam pytanie,czy do Chorwacji trzeba miec paszport?

Polecane posty

Gość ccl
Tak.

Gość najbardziej podoba mi się
zajrzyj sobie czy Chorwacja należy do Unii :) Jeśli tak, to spoko na dowód sierotko :)

Gość ccl
Sprobuj.

Gość njhbg
Chorwacja nie należy do Unii

Gość ccl
Unia ma tu mniejsze znaczenie. Norwegia nie nalezy do Unii, a mozna wjechac na dowod. W zeszlym roku moja znajoma wjechala na dowod. Jesli trafisz na wyrozumialego celnika to Cie pusci. Ale zasadniczo paszport jest wymagany i koniec.

Gość trzeba mieć dowód osobisty
trzeba mieć dowód osobisty. Jadę 4 raz do Chorwacji i od kilku lat nie trzeba już mieć paszportu

to czy kraj jest w Uni czy nie ma mniejsze znaczenie. Ważne jest że ma podpisaną umowę z Schengen. A Chorwacja ma.

Gość ccl
ccl dzisiaj twój post jest największą bzdurą jaką czytałam. Szok. Skąd się biorą takie tumany.. Jesli sie myle to wytknij mi to, a nie wyzywaj, bo to szczeniackie zachowanie. Nie twierdze, ze jestem nieomylna. :)

Gość niby
Nie trzeba. Google nie boli: http://www.msz.gov.pl/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html Nie są jeszcze w unii ale podpisali już traktat akcesyjny a dużo wcześniej umowę z unią europejską o możliwości przekraczania granic przez obywateli krajów unii za pomocą dowodu osobistego.

fakt faktem ze ccl jak nie wiesz to niepotrzebnie się udzielasz, autorka pewnie zadała to pytanie do osób które wiedzą. Paszport tak ale jak nie ma to wystarczy dowód

Gość o nie.....
Chorwacja nie nalezy do umowy z Szengen!

Gość ccl
Mowilam z doswiadczenia - bylam swiadkiem jak celnik robil problemy kolezance bez paszportu zaledwie rok temu. A propos Schengen: Które państwa należą do strefy Schengen? Strefa Schengen obejmuje następujące państwa: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Włochy, Węgry. Norwegia, Islandia, Szwajcaria, Liechtenstein państwa stowarzyszone stosujące reżim Schengen Cypr, Bułgaria, Rumunia planują wejście do strefy Schengen. Państwami Członkowskimi Unii Europejskiej (UE), pozostającymi poza obszarem Schengen są Wielka Brytania i Irlandia. Na granicach z państwami pozostającymi poza obszarem Schengen (Wielka Brytania, Irlandia, Cypr, Bułgaria, Rumunia) przeprowadzane są kontrole graniczne. Konieczne jest zatem posiadanie ważnego paszportu lub dowodu osobistego. Chorwacji nie widze.

Gość sdfg
do Chorwacji nie trzeba bylismy w 2010-wystarczył dowód

Gość ccl
O teraz doczytalam co napisal/a Niby. No to faktycznie, nie trzeba. Teraz sie zastanawiam o cho chodzilo celnikowi rok temu.. :)

Gość niby
Eh Chorwacja nie należy jeszcze ani do Schengen ani do Uni europejskiej z tym że: a)wcześniej mieli podpisaną umowę jednostronną z polską o wjedzie obywateli polski do Chorwacji po okazaniu dowodu osobistego b) po wstąpieniu Polski do unii zaczęła obowiązywać umowa którą Chorwacja podpisała z unią c) strona msz nie przekonuje? już bardziej wiarygodnego źródła informacji w tej kwestii nie ma. d)http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41 "1. Wiza, przepisy wjazdowe Republika Chorwacji nie należy do Unii Europejskiej. Obywatele polscy mogą wjeżdżać i przebywać w Chorwacji bez wiz do 90 dni w okresie półrocznym. Powyższe uprawnienie nie dotyczy osób, które zamierzają podjąć pracę, naukę w chorwackich szkołach i uczelniach (powinny one ubiegać się o wizę), a także osób udających się na pobyt stały, które powinny posiadać specjalne zezwolenie władz chorwackich, będące podstawą do wydania wizy w przedstawicielstwie dyplomatycznym Chorwacji. Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty, także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu. Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności ww. dokumentów, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu. Jeżeli przeciwko cudzoziemcowi jest prowadzone postępowanie karne lub wykroczeniowe, właściwe organy mogą tymczasowo zatrzymać jego paszport lub dowód osobisty, wydając w zamian pisemne zaświadczenie. Przepisy chorwackie przewidują możliwość odmowy wjazdu, a także wydania zakazu pobytu tym cudzoziemcom, którzy nie mają wymaganych środków na utrzymanie w wysokości min. 100 Euro na dzień pobytu (lub równowartość w walucie wymienialnej). Osoby posiadające potwierdzone zaproszenie od chorwackiej osoby prawnej lub fizycznej lub posiadające voucher turystyczny winny dysponować 50,- Euro na dzień pobytu. Osoba przyjeżdżająca z małoletnim dzieckiem, niebędąca jego prawnym opiekunem, powinna posiadać przy sobie pełnomocnictwo od prawnego opiekuna do sprawowania opieki, wraz z jego adresem i numerem telefonu, najlepiej w języku angielskim lub chorwackim."

Do Chorwacji wystarczy dowód. 2 lata temu też byliśmy w Chorwacji i już wtedy też wystarczyły dowody, wcześniej były paszporty. W tym roku dziecku mojemu skończył się paszport i wyrobiłam mu dowód tymczasowy. Jedziemy w piątek. Nie wiem na jakich zasadach do Chorwacji można wjeżdżać na dowód skoro nie są w Unii ale można:) Także miłej podróży, jeśli jedziesz autem to pamiętaj że w Czechach, Austrii i Słowenii trzeba wykupić winietki. W Chorwacji za autostrady płaci się na bramkach. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pytaj:)

niby - może dla niektórych zbyt skomplikowane jest to co piszesz:):) Ale może autorka uwierzy na słowo że wystarczy dowód:)

Gość gość
Wystarczy zadzwonić do ambasady Chorwackie w Warszawie a tam usłyszymy że Każdy obywatel Krajów UE przekroczy granice państwa na ważny dowód osobisty. Osobiście dzwoniłem.

Gość gość
Byłam w czerwcu w Chorwacji. Nie trzeba miec paszportu, ale jedni mają inni nie, co kto lubi :)

Gość Renisiaa
Ja byłam bez paszportu ale przeżyłam chwilę grozy przy wjeździe do Chorwacji gdy celnik pytał czemu nie mam paszportu czy coś w tym stylu ale przepuścił. Także nie wiem czy trzeba mieć czy nie. Bo skoro on chciał paszportu?

Gość gość
Drogą lądową wystarczy dowód, ale jakbyście chcieli wrócić samolotem, to niestety, bo samolotem potrzebny paszport.

Gość gość
Wystarczy karta rowerowa albo legitymacja szkolna:-)

Gość gość
A czy moze ktoś wie czy mając staly pobyt w polsce trzeba miec wize.do chorwacji?