Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ansekabanse

WROCŁAW - jak działa urząd pracy?

Polecane posty

Gość ansekabanse

Witam, mam pytanie. W ostatnim czasie zostałam zarejestrowana jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku na pół roku. Na dziś mam wyznaczoną pierwszą obowiązkową wizytę u pośrednika pracy. Czy ktoś mógłby mi napisać jak wygląda i na czym konkretnie polega taka wizyta? wiem co powinna przynosić z założenia ;) ale jak to wygląda w praktyce w naszym urzędzie? ile jest takich obowiązkowych wizyt i w jakich odstępach czasu? czy zdarzają się wizyty z tzw wezwania np tego samego dnia, lub nazajutrz? mam jeszcze jedną zagwozdkę. Otóż kiedy jeszcze byłam zatrudniona razem z rodziną zaplanowaliśmy 3-tygodniowy wyjazd za granicę. Rezerwację biletów robiliśmy jeszcze w lutym, by zapłacić jak najmniej. Oszczędzałam dni urlopowe i w tym roku kalendarzowym nie miałam wykorzystanego ani jednego (przy zwolnieniu dostałam za to ekwiwalent). Pracę straciłam w kwietniu (miesięczny okres wypowiedzenia). co mam teraz zrobić? rezygnacja z wyjazdu pociągnie za sobą koszty, bilet nie był ubezpieczony od kosztów rezygnacji, gdyż kiedy go kupowaliśmy nie spodziewałam się utraty pracy, zresztą polisa prawdopodobnie i tak by tego nie objęła... Wg informacji na stronie pup na taki wyjazd przysługuje mi 10 dni w roku kalendarzowym, a nasz jest 3-tygodniowy. W przeciwnym wypadku mogę zostać wyrejestrowana, gdyż świadczy to o braku gotowości do podjęcia pracy. Nie wiem czy mam się teraz nie przyznawać że wyjeżdżam na tak długo i liczyć że w tym czasie nie zostanę wezwana? czy pokazać wydruk rezerwacji z datą lutową i prosić o wyrozumiałość? przeszło mi też przez myśl załatwienie lewego zwolnienia lekarskiego, ale od tego rozwiązania jestem daleka, bo nigdy tego nie robiłam i nawet nie wiedziałabym gdzie i jak....poza tym kontrola zusu też może się zdarzyć.... naprawdę nie wiem jak podejść do sprawy, a ta wizyta już dziś. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? z góry dzięki.... zarówno za ewentualne porady jak i za opis "jakości" pracy naszego pup-u.....

Gość gość
ktoś jeszcze szuka roboty przez urzędy pracy?

Gość gość
Moim zdaniem najbardziej opłaca się teraz szukać pracy przez portale z ogłoszeniami.

Gość gość
Też tak sądzę, najwięcej ciekawych ofert pracy jest w internecie. Do tego jest sporo stron w formie blogów, poradników które ułatwiają szukanie pracy jak np. tutaj http://dolnoslaskie-praca.pl/praca/wroclaw/. Warto wiedzieć jakie branże najlepiej się rozwijają, gdzie można liczyć na najlepsze wynagrodzenie itd. We Wrocławiu bardzo opłaca się teraz szukać pacy w IT.

Gość Wiola_wro1
wejdź na pierwszy lepszy portal z brzegu, z wyszukiwarki np. https://szukampracy.pl tam wybierz sobie region Wrocław i branże które Ci interesują i masz bezpośredni kontakt z pracodawcą. Urzędy pracy to raczej strata czasu, fakt że panie zmieniają się na lepsze ale ofert pracy (dobrych) niestety tam brakuje.