Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fioletowa mama

ciąża a nadwaga/otyłość

Polecane posty

Gość fioletowa mama

Przeczuwam, że w tym temacie pojawi się wiele obelg, ale zaryzykuję. Chciałam zapytać, czy znajdują się tutaj kobiety, które tak jak ja zawsze borykały się z nadwagą / otyłością, a mimo tego zdecydowały się na dziecko? Obydwoje z mężem czujemy, że to już czas, ja mam sporą nadwagę, ale poza tym jestem zdrowa, zdrowo się odżywiam, uprawiam sport, wyniki badań ok. Chcemy zacząć starania o dziecko, choć oczywiście obawiam się, czy moja waga nie będzie problemem. Oczywiście jestem świadoma konsekwencji, dużo o tym czytam. Z drugiej strony nie chcę nagle ostro się odchudzać, ryzykując gorszym samopoczuciem. Proszę o opinie pań w podobnej sytuacji... Pozdrawiam!

Gość Moja Droga Koleżanko
Byłam w podobnej sytuacji i to 2 razy:-) Od zawsze byłam pulchniejsza (to delikatne słowa:-) mimo wszystko zdecydowaliśmy się na dziecko jedno, potem drugie.. Bardzo się pilnowałam w ciąży, przytyłam tylko 6 kg..dzidziuś urodził się zdrowy jeden i drugi;-) w ciąży czułam się świetnie, bez cukrzycy ciążowej, nadciśnienia, w lato puchły mi trochę stopy ale ten problem i szczupłe laski mają;-) Po porodzie straciłam od razu 10kg więc byłam w sumie lżejsza niż przed nią o 4 kg. Teraz karmię piersią, pilnuje diety i odchudzam się..dla siebie, dla dzieci by miały atrakcyjną mamę, dla męża;-) Autorko nie przejmuj się głupimi gadaniami, jeśli czujesz że to ten czas to powodzenia, ale pamiętaj że ciąża to nie choroba jeśli rozwija się prawidłowo, nie zasiedź się w domu przed tv z pączkami ;-) spacery, zdrowe jedzonko, basen i uwierz mi nie przytyjesz dodatkowo z 20kg a dzidziuś będzie zdrowy;-) Pozdrawiam serdecznie.

Gość fioletowa mama
Dziękuję za tak optymistyczną odpowiedź! Ja staram się prowadzić cały czas zdrowy tryb życia (moja nadwaga to głównie pozostałości po wcześniejszych latach, kiedy nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak mój tryb życia może mi zaszkodzić - teraz to przeszłość), mój mąż też coraz poważniej to traktuje, wspólnie gotujemy zdrowe jedzenie, ograniczyliśmy fast foody i alkohol, przygotowujemy smaczne i zdrowe desery, staramy się być aktywni. Moja waga powolutku spada, ale nie schudnę nagle 30 kg... Bardzo chcemy mieć już dziecko...

więc życzę Ci powodzenia, jeśli oboje chcecie:-) I nie słuchaj ludzi którzy szydzą z otyłości w takiej sytuacji..bo tak naprawdę by nie mieć dziecka można znaleźć 10000 argumentów a otyłość to tylko jeden z nich:-) szczerze proponuje Ci basen, na początku sama miałam opory;-) wiadomo...ale basen jest super i przygotuje Ci kregosłup który w ciąży jest dodatkowo obciążony.

Gość fioletowa mama
Basen? Chętnie, bo lubię wodę, ale ja nie umiem pływać :) No i mój wygląd pewnie będzie odstraszał inne kobiety, chyba, że są zajęcia dla wielorybków? ;)

ja też nie należe do osób szczupłych, a własnie zaczelismy z meżem staranie o nasze dzieciątko :) powiem ci jak moja pani ginekolog "każda kobieta ma prawo mieć dziecko" nalezy tylko dbać o siebie a wszystko bedzie dobrze :)

też miałam problem się przełamać ale uwierz mi to była najlepsza decyzja ten basen i wieloryby też chodzą ;-) pływać możesz się nauczyć i masz super przyjemny trening dla zdrowia i urody:-) a głupio patrzą się tylko ludzie niedostosowani społecznie, bo odstraszającym może być widok kobiety otyłej w barze z kebabem a nie na basenie:-)

właśnie "każda kobieta ma prawo miec dziecko" :-)

Gość fioletowa mama
Dziewczyny, podnosicie mnie na duchu! Ja umówiłam się na wizytę u ginekologa na 24 lipca, chcę zrobić wcześniej podstawowe badania i mieć pewność, że nie ma przeciwwskazań (jako nastolatka miałam problemy z torbielami na jajnikach, mam nadzieję, że wszystko jest ok). Oczywiście łykam już kwas foliowy, ograniczam tłuszcze i cukry, odstawiłam alkohol, ograniczam kawę...

Gość fioletowa mama
Dziewczyny, a jeśli nie nauczę się pływać, to czy pomocne będą ćwiczenia w wodzie dla kobiet w ciąży? Widziałam w ofertach różnych basenów takie zajęcia i zaciekawiło mnie to. Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia? Fajnie byłoby znaleźć jakiś sposób na pomoc dla kręgosłupa.