Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zxcbnm

co po porodzie jakie formalności

Polecane posty

Gość zxcbnm

hej dziewczyny, niedługo rodzę i mam pewien problem , chciałabym zameldować dziecko u jego Ojca (nie jesteśmy małżeństwem , ja jestem zameldowana u niego na czas określony, pobyt stały mam w innej miejscowości) . Zależy mi żeby dziecko było zameldowane na pobyt stały u Ojca od razu dlatego iż nasze maleństwo dostanie szereg szczepionek w formie becikowego (w mojej miejscowości niema tych szczepionek) , czy któraś z was była w takiej sytuacji?

Gość niussa
Przy rejestracji w USC podajcie adres ojca jako miejsce pobytu dziecka: Ustawa o ewidencji ludności: Art. 14. ust. 2. Zgłoszenie urodzenia dziecka dokonane we właściwym urzędzie stanu cywilnego zastępuje zameldowanie. Datą zameldowania dziecka jest data sporządzenia aktu urodzenia. Zameldowania dokonuje organ gminy właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa, a w przypadku braku miejsca pobytu stałego - organ właściwy ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad 3 miesiące.