Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaseeebam

LEWATYWA _ PYTANIE

Polecane posty

Gość aaseeebam

Jak właściwie ją zrobić? Czytalam na necie, ale tam niepiszą o gruszcze, jaka posiadam, tylko innych urzadzeniach. Powinnam leżeć na boku i wtedy włożyć do odbytu "To białe" (przepraszam, nie wiem jak się to zwie) kanka, czy jakoś tak, no i probuję wpuscic troche wody, ale tworzy mi sie jakby taka blokada, zaczynam puszczac bąki i wylatuje p prostu woda, czyli nie wchodzi do środka. Co robię źle? Jak to powinnam robić gruszką?

Gość oto cala pravda
wypnij sie na czworakach, posmaruj wejscie do dupki tlustym kremem albo oliwka , wsadz czubek "tego bialego" i naciskajac gruszke pompuj az bedzie pusta

Gość aaseeebam
tak robilam, tylko że ta woda jakby nie szla do srodka, tylko poczatkowo troche wchodzi a potem wyciekala czytalam, ze powinno się lezec na boku i wtedy robic lewatywę

Gość aaseeebam
ale nie bardzo wiem jakbym to miala sama uskutecznić, jeszcze na czworakach to gdzie nie szlo, ale na leżąco. No i nie wiem, bo wlewam tą wodę, potem podobno nalezy pomasować brzuch a potem pojsc do kibla i sie zalatwic i wszystko wyjdzie?

Gość ohh karol
jak najdluzej trzymac te wode w jelitach i jak juz naprawde nie dasz rady to idz do toalety

Gość aaseeebam
dobra, spróbuję jeszcze raz, dzięki

Gość pokaz za darmo
moze za malo tej wody wlewasz w siebie?

Gość Też biegam :)
...Lewatywę najlepiej jest robić w łazience. Kładziemy na podłogę duży ręcznik albo kocyk, na, który kładziemy ceratę, bo może wypływać woda. Możemy mieć mała poduszkę pod głowę, żeby było nam wygodnie. W łazience bez problemu możemy zawiesić irygator, ja wieszam go na kaloryferze. Pamiętajmy, żeby wisiał on 1 do 1,5 metra od podłogi, ani niżej, ani wyżej! Jeżeli będzie wisiał nisko to może nie być odpowiedniego przepływu wody, bo ciśnienie jej będzie za niskie. Jeżeli wisi on za wysoko to ciśnienie może być za silne i woda będzie za szybko wlewać się do jelita co może spowodować bóle brzucha. Woda ma spokojnie wlewać się do jelita. Jeśli chcemy zmniejszyć przepływ wody, to możemy przykręcić kranik (jeżeli mamy kogoś do pomocy to może on to zrobić - samemu jest to trochę niewygodne). Osobiście przez lata doświadczeń z lewatywą wypracowałam sobie lepszy sposób, zgniatam dwoma palcami gumową rurkę przez którą płynie woda i w ten sposób zmniejszam, albo zamykam jej dopływ. Najlepszą porą dnia jest ranek miedzy godzinami 5:00 a 7:00, bowiem jest to czas aktywności jelita, albo wieczór między godzinami 20:00 a 21:00. Wtedy mamy więcej czasu dla siebie. Pora wieczorna jest np. dobra dla tych, którzy rano idą do pracy, są w stresie i nie mają wtedy czasu na lewatywę. Niemniej dobrze byłoby, żeby lewatywę wykonać dopiero po naturalnym wypróżnieniu. Jeżeli to nie nastąpiło, to trzeba zrobić lewatywę - nazwę ją WSTĘPNĄ - oczyszczająca, która pomoże usunąć masy kałowe, które są w dolnej części jelita. Jeżeli zrobimy wlew, to te masy kałowe będą się przesuwały do góry jelita, a tego nie chcemy, bo może to spowodować bóle i skręty jelita. To jest niestety częsty błąd jaki ludzie popełniają i później mówią, że lewatywa boli. Tak to prawda, ale tylko dlatego boli, bo my popełniliśmy błąd i nie wypróżniliśmy się przed jej zrobieniem! Są jeszcze dwa inne, istotne błędy, które ludzie popełniają przystępując do lewatywy. SA DWIE ZASADY, KTÓRE TRZEBA ZACHOWAĆ PODCZAS ROBIENIA LEWATYWY!!! 1. NIE WOLNO PRZEKROCZYĆ TEMPERATURY WODY, którą wlewamy do jelita, temperatura ta właściwa wynosi 36 st. C - 38 st. C, zaś maksymalna temperatura to 40 st. C. Ta temperatura absolutnie nie może zostać przekroczona, ponieważ gorąca woda powoduje zniszczenie cienkiej błony śluzowej odbytu. Temperaturę wody możemy zmierzyć termometrem. Jeżeli czujemy, że woda, którą wlewamy jest za gorąca, to lepiej ją od razu wydalić i zaprzestać dalsze wlewanie! NIE WOLNO PRZEKROCZYĆ ILOŚCI WODY, którą wlewamy do jelita! Irygatory mają zaznaczony poziom wody: 0,5 -1 - 1,5 - 2 litry płynu. Z moich 15 letnich doświadczeń dla początkujących dobrze jest zacząć od 0,5 litrów i stopniowo zwiększać ilość wody. To są moje 15-letnie doświadczenia, którymi pragnę się podzielić, ale nie biorę ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA PRZEBIEG I BŁĘDY JAKIE MOGĄ BYĆ PRZEZ WAS POPEŁNIONE! Te zasady sprawdziłam na sobie, nie jestem jednak specjalistą w tej dziedzinie. W internecie jest dosyć dużo informacji na ten temat, są również różne publikacje, artykuły w czasopismach, można porozmawiać ze swoim lekarzem - póki co większość z nich zaleca stosowanie lewatywy nawet w warunkach domowych - polecam zatem najpierw dokładnie się poinformować. RESZTA W LINKU WYŻEJ WKELJONYM.