Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawie mama ;)

ułożenie dziecka, cesarka a poród

Polecane posty

Gość prawie mama ;)

Hej, jestem w 37 tygodniu ciąży, za tydzien mam wizyte. Wiem, że moja córka ciągle jest do góry główką i juz przestałam wierzyć w to że sie obróci. Chyba jakoś jej nie po drodze być do góry nogami ;) W związku z tym mam dwa pytania: 1. wiem, że lekarz może wykonać tzw. obrót dziecka. Czy ktoś sie spotkał z tym? Wydaje mi sie to strasznie bolesne i boję się że to może zagrozić córce... 2. Jeśli w 38 tygodniu mam wizyte to z ewentualną cesarką będzie czekał do 40 tygodnia czy wcześniej mnie wysle?

Gość ghjvvb
watpie zeby probował odwrocic lekarz:/ pierwsze słysze o czyms takim:) ja tez miałam połozenie główkowe dziecka i lekarz zapisał mnie na termin tydzien przed planowana data porodu-bo czekanie do samego konca moze byc niebezpieczne... wiec mysle ze jak pojdziesz teraz na wizyte i mała nadal bedzie główka do gory to lekarz umowi cie na termin:) powodzenia!

Gość za ja widziałam
w jednym programie o porodach (''porodówka'' chyba się to nazywało), że lekarz próbował obrócić bobasa przed porodem.... ugniatał kobiecie brzuch tak że mi się słabo zrobiło...:/ ale to było w stanach, nie wiem czy w Polsce tez próbują czy nie...

Gość ojtam ojtam
zależy od szpitala albo od lekarza - mój czekał do 36 tc i umówił nas na cc kiedy chcialam byle po 38tc- dał 2 daty wtedy kiedy on pracuje w szpitalu i miałam cc - w samym szpitalu też tak jest że wystarczy umówić się, przyjść na wizytę i tam umawiają termin cc - ale wiem też że niektórzy czekają do bóli porodowych nawet z cc

Gość prawie mama ;)
Troche mi ulzyło z tym odwracaniem dziecka... ;) Nie chciałabym aby mi tak ugniatali brzuch ;) Jakoś nie mogę w to uwierzyć ze np za 2 tygodnie córka będzie już na świecie, ale w razie najgorszego myslę że takie przygotowanie sie do tego jest lepsze niż czekanie w nieskonczonośc lub jak piszecie na pierwsze bóle porodowe... Zobaczymy co z tego będzie. Jeśli sie nie odwróci, tak jak pisze przynajmniej będe przygotowana psychicznie do tego. Tak sie bałam porodu SN, a teraz cesarka też wydaje mi sie koszmarem :P Dzięki Wam bardzo :)

Gość bambaryllka
Mojej znajomej obracano dziecko,jakies 10 lat temu,w niemczech to bylo. nie jestem pewna,ale zdaje sie gnojek sie zaczal z dobrej pozycji obracac tuz przed porodem,tak ze bardziej go hamowali niz obracali :) zdaje sie skonczylo sie to jednak cesarka,a ona mowila,ze to obracanie bylo strasznie.nieprzyjemne

Gość Dobrawka88
ciesz się z cesarki, moja opinia taka, wolę miec sto cesarek niż 1 naturalny:P

Gość nsgrsuoapcmbvac
czy ja wiem czy cesarka jest taka fajna? miałam i to wcale ni jest takie fajne-ok sam "poród" nie boli owszem chociaz do przyjemnych tez nie nalezy bo dostajesz welfrom, kroplówy pozniej wszystko Cie boli-nie mozesz sobie sama dupy wytrzec za przeproszeniem. wstanie z łóżka to nie lada wyczyn i długo chodzisz zgieta w pół bo tak boli... fakt faktem dziecko pozwala zapomniec o tym wszystkim ale przekonanie ze cesarka jest ucieczka przed bolem nie jest dokonca prawdziwe takie jest moje zdanie, chyba bym woloała rodzic sn i domagac sie znieczulenia niz miec cesarke,powaznie...

Gość kółeczko
Lekarz raczej nie będzie zwlekał do 40 tygodnia, bo może grozić ci poród pośladkowy ... a to już ogromne ryzyko dla ciebie i dla dziecka. Nie narażaj waszego zdrowia. Ja też bym była za cc i na tej wizycie porozmawiałabym z lekarzem by wykonac je jak najszybciej. Nie wspominając już o tym, że cc nie jest takie złe. Ja doszłam do siebie expressowo i bardzo je sobie chwalę. Ból właściwie to pikuś.

Gość No to może...
Kiedyś się dzieci próbowało obracać, ale chyba to pokolenie lekarzy już nie żyje. Na szczęście dla kobiet. Moja koleżanka miała CC w dniu terminu z OM z powodu ułożenia, ale nie wiem jaki miała termin z USG

Gość prawie mama ;)
hmmm dopiero jak przezyzje będe miała własną opinie na ten temat, ale własnie z USG od samego poczatku wychodzi mi termin ok 10 dni później :(