Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bogoboojna

Dlaczego ludzie tak łatwo uwierzyli w boga

Polecane posty

Gość Bogoboojna

Dlaczego nie wierzą np w krasnoludki, przecież ich też nie widzieli więc mogą istnieć.. :O kler wmowil ludowi istnienie boga i teraz wszyscy na całym świecie się boją i wierzą :O

Gość bezdomnaiiibezrobotnaiiiixxxx
Bo im się objawiał, nie to, co teraz

Gość kasaa
Bo wielu ludzi doswiadczyło jego obecności,były też cuda niewyjaśnione do tej pory

Gość ffhfhhhh
Dlatego, że tak łatwiej jest pogodzić się z tym ze umieramy, i gdy jest nam żle zawsze mozemy mieć nadzieje, bez wzgledu czy modlimy sie do Boga, Buddy Krowy etc

Gość Bogoboojna
Nie było żadnych objawień, to wymysł kościola

Gość kasaa
oczywiście ateiści musza obrażać odrazu wierzących i ich religię,nie można bez obelg dyskutować

Gość kasaa
Bogoobojna a co ci przeszkadza że ktoś wierzy,to indywidualna sprawa każdego

Gość Bogoboojna
Zastanawia mnie dlaczego ludzie uwierzyli w boga, może że strachu przed potępieniem ?

Gość Oficjalny chuligan J.CH.
Dlaczego ludzie tak łatwo wierzą że Boga nie ma?

Gość zawiedziony1410
Ty nam powiedz, nie wierzysz w Allaha, posejdona, zeusa, thora, Ra i tysiecy innych

hmmm...to, że wierzą w Boga, to jeszcze rozumiem...ale dlaczego uwierzyli w to wszystko o czym kościół mówi...w te wymyślone święta, o których nic nie można przeczytać w Piśmie Świętym i bardzo wiele pogańskich zwyczajów

Bóg nikomu się nie objawił! Nie Bóg! Nikt, nigdy nie widziała Go. To jest napisane w PŚ.

Gość zawiedziony1410
ja pierdolę jaka cenzura zacofanych moderatorów powtarzam: były czasy gdy mordowano niewierzących ateiści to najszybciej rosnąca grupa społeczna, głownie za sprawą internetu - ciężko pozostać ignorantem jak w dawnych czasach a co do tematu: jeśli ktoś jest naprawdę zainteresowany to polecam wykłady przez Dan Dennet. świetnie wyjaśnia dlaczego ludzie wierzą, lub mówią że wierzą

Gość kasaa
snakee to że ty sam czegoś nie doświadczyłeś to nie znaczy że inni też nie,skąd wiesz co niektórzy widzieli albo doświadczyli a co nie?Siedzisz w ich głowach?

Zgadzam się z Tobą w 100%. Sama tego doświadczyłam, doświadczam w zasadzie. Zaczęło mnie wiele spraw zastanawiać i jakże było moje zaskoczenie, zdziwienie, że nawet 10 ptzykazań jest innych w PŚ. A o Maryii to już zupełnie nic nie jest napisane, ten kult Maryii w Kosciele Katolickim to naprawdę złe.

Ja tylko opieram się na tym, co w PŚ jest napisane, wyraźnie jest zaznaczone, że nikt nigdy nie ujrzy twarzy Boga. To, że objawienia były, to ja tego nie kwestionuję, tylko należy się zastanowić, czy to Bóg? a skąd wiadomo, że nie może to być szatan? Szatan, to anioł, który Bogu się sprzeciwił, to on wprowadza zamęt.

Chciałam dowiedzieć się czy postępuję dobrze i tak doszłam do pewnych fragmentów sprzecznych z tym, co robię. Co mi to daje? Daje mi tyle, że dowiaduję się, co podoba się Bogu. Widzisz, ja w niego wierzę, więc daje mi to dużo.

snakee zgadzam się z tobą też to zauważyłam że 10 przykazań jest inne ten dłuższy jest prawdziwy a on oszukują ludzi bóg jest jeden a teraz to ile maryi jest jakaś świętochowska bogurodzica jeszcze jakaś głupie to

narika...i jeszcze to, że nie wolno robić nic, co jest na podobieństwo Bogu, żadnych bożków, obrazków itp.....aaaa...i skąd też te przekonania ludzi, że po smierci do nieba idą? to dopiero jest dziwne...sami modlimy się mówiąc: przyjdzie sądzić żywych i umarłych a wierzymy, że niektórzy osądzeni będą od razu po śmierci i w niebie poczekają na Sąd Ostateczny

Hmm najprościej i to co mnie najwcześniej dotknęło to przypowieść o siewcy z Mateusza i innych ewangelil. Ziarno czyli Słowo Boże trafia na glebę i od tego na jaki rodzaj gleby trafi zależy czy wzrośnie czy nie. Tak jak słowo Boże. Do jednych ludzi trafia-lecą za Bogiem jak ćmy. To jest ta najlepsza gleba. Na innej glebie nic nie jest w stanie wzrosnąć bo ludzie są zamknięci na wszystko co nowe. Teraz rozumiesz?:) Spróbuj tak na to wszystko spojrzeć a zobaczysz jak bardzo to słowo jest żywe. Nigdy nie mialaś tak że czytałaś biblie i mówiłaś: wow! to prawda!

Snakee ja o tym wiem mi babcia już tłumaczyła mojedo chłopaka rodzce mają wyznanie ewangelickie ale ta sama wiara i właśnie nie akceptują modlenia sie do bożków modlą się do boga do nieba a nie do obrazków bo bóg tego nie uważa

Wiesz co? Ja raczej jak czytałam, to przerażona byłam ijestem w sumie nadal, bo katoliczką jestem. Chociaż już sama nie wiem, co ze mnie za katoliczka skoro nie zgadzam się z tym, co kościół głosi...więc u mnie wow...nie było...jestem w sumie już świadoma, ale nie wiem co dalej?

Wiesz co? Ja raczej jak czytałam, to przerażona byłam ijestem w sumie nadal, bo katoliczką jestem. Chociaż już sama nie wiem, co ze mnie za katoliczka skoro nie zgadzam się z tym, co kościół głosi...więc u mnie wow...nie było...jestem w sumie już świadoma, ale nie wiem co dalej?

i noszenie krzyża na szyi!? przecież to na nim zawisnął Jezus! czy podobałoby mu się to?