Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamleworecznej coryy

LEWORĘCZNE DZIECKO:/

Polecane posty

Gość mamamleworecznej coryy

mamy leworecznych dzieci tych mlodszych i starszych, czy wasze pociechy maja klopoty z nauka, brzydka pisza, maja problemy z koncentracja i podzielnoscia uwagi???? pytam gdzyz cora ma 19 miesiecy od poczatku dominuje u niej lewa strana _reka, noga-wszystko przeklada do lewej reki, po schoach zaczyna chodzic od lewej nogi i tak mnie strasza, ze takie dziecko jest"gorsze" ze klopoty w nauce bedzie miala i wogole

Gość sdcfsdfcsdffd
mój mąż jest leworęczny, zawsze był świetnym uczniem i skończył politechnikę a mój lekarz ortopeda operował mnie lewą reką więc głowa do góry

Gość dumdum-dumdum
lateralizacja czyli "ręczność" wyrabia się do około 5 roku życia. Dziecko bedzie "gorsze" jeśli spróbujesz je na siłę przeuczać na prawą stronę. Ja jestem przeuczanym mańkutem. Mam problemy z orientacją przestrzenną. Mój siostrzeniec jest mańkutem. Brzydko pisze, bo nie było komu mu pokazać jak trzymać długopis w lewej. Poza tym łebski z niego dzieciak, kłopotów w nauce żadnych, co roku świadectwo z czerwonym paskiem.

Gość niby kto Cię tak straszy?
przecież 5% leworęcznych stanowi właśnie tę bardziej inteligentną stronę ludzkości

Gość moim premierem Jarosław
Hitler też był ? Tak mi się coś obiło o uszy

Gość 36letnia mama
Moja córka jest leworęczna, ma 14 lat, dobrze się uczy, jest bardzo ambitna u uzdolniona plastycznie :) nie panikuj autorko, zawijała bardzo rogi w zeszycie ale jakoś samo z czasem jej przeszło, pisze ładnie, starannie, pozdrawiam

Gość arabka....
moja córka była leworęczna do około 2,5 roku...za nic nie chciała nic włozyć do prawej rączki, a tu nagle szok .......córeczka ma teraz 4 lata i jest praworęczna bez dwóch zdań:D

Gość hanka z krużganka
współczuję Twojemu dziecku takiej matki. żyjesz w średniowieczu?? ciesz się i nie pisz prymitywnych bredni. mam leworęczną siostrę, nigdy z niczym nie było problemu. obecnie jest adiunktem, skończyła 2 kierunki studiów, pięknie maluje, rysuje, fotografuje, zna kilka języków. ogarnij się kobieto, sama potrzebujesz cos zmienić, ale w sobie, głupota matki przechodzi na dziecko niestety...

Gość 36letnia mama
aaaaa zapomniałam, najfajniejsze jest to, że do dzisiaj stawia buty odwrotnie, hehe ale to nawet fajne jest:)

Gość Jestem leworęczna,
moi rodzice zmusili mnie do pisania i trzymania łyżki prawą ręką. Teraz piszę prawą ręka i jem też prawą. Pozostałe czynności wykonuję lewa ręką. Czuję się skrzywdzona przez rodziców. Uważam ,że nie ma nic gorszego niż zmuszanie dziecka do praworęczności jeżeli jest leworęczne. Właśnie wtedy będzie "gorsze". Wiem coś o tym.

Gość Szymek Krus
Fryderyk Chopin tez był mańkutem. A jaki sławny kompozytor z niego był.

Gość Szymek Krus
Fryderyk Chopin tez był mańkutem. A jaki sławny kompozytor z niego był.

Gość moim premierem Jarosław
ciekawe z czego to się bierze

Gość Lindeczkaaaaaaaaaaaaa
mój 12letni syn jest leworeczny, fakt ze pisze brzydko ale jest bardzo inteligentny, bardzo dobrze sie uczy ;)

Gość ;lstrhyrhtryu
Ale jestes głupia, skad w gole takie wąptliowsci, że bedzie gorsze niz inne dzieci? :/

Mój kolega ze szkoły jest leworęczny. Brzydko pisał no i ciężko było mu pisać po tablicy. A inteligencji nie przekładałabym na to, że dominuje u dziecka lewa półkula. Poczytaj sobie lepiej, za co ona odpowiada. Ale jeśli tak bardzo wierzysz w to, to z 3 osób, jakie znam ze szkoły i są leworęczne, to inteligencją nie grzeszą.

Gość ;lstrhyrhtryu
Lindeczkaaaaaaaaaaaa A wszystkie praworeczne dzieci piszą ladne proste literki? nie ma reguły!

moj maz jest leworeczny ale zmuszano go do pisania prawa reka i faktycznie skrobie jak kura pazurem:) co do inteligencji... maz ma doktorat (nauki scisle) i wyklada na wyzszej uczelni:) mialam tez dwie kolezanki leworeczne, mialy bardzo piekne pismo, lewa reka wlasnie a jedna z nich miala duze zdolnosci plastyczne; a w ogole to myslalam ze obecnie juz nikt nie traktuje mankutow jak dziwakow i nie zmusza do pisania prawa reka, bo to bez sensu?

Gość Tak trochę od tematu
Ja jestem teraz w ciąży i również jestem leworęczna tak jak i tata dziecka. Umie ktoś wyliczyć jakie jest prawdopodobieństwo że nasze maleństwo też będzie? Niestety nie pamiętam tego ze szkoły :/

Gość Do pancernej
U dzieci leworęcznych dominuje PRAWA półkula a LEWA u praworęcznych. Autorko właśnie dlatego zmuszanie do pisania inną ręką powoduje zaburzenia.

Gość nivnkygvnug,kcnsy
Lindeczkaaa może brzydko bo to chłopak, moja córka też ma 12 :) lat jest leworęczna i pisze bardzo zgrabne literki, małe ale równe i też jest niesamowicie bystra

Gość Lindeczkaaaaaaaaaaaaa
hehe syn jak sie postara to potrafi pisac ładnie, ale pisze koszmarnie czasem sie dziwie ze nauczyciele w ogóle odczytują te hieroglify ;) a mój syn cieszy sie ze swojej leworęcznosci, czasem nawet jest zarozumiały i mówi ze jest bardziej inteligenty od praworęcznych ;)

poza tym z tego co się orientuję dzieci do 6 roku życia często używają obydwu rąk:)

Mój syn jest leworęczny ,chodzi co prawda dopiero do 2 kl szk podst ale kłopotów w szkole nie ma wręcz przeciwnie był chwalony już w zerówce przez wychowawczynie że jako jedyny w klasie pięknie liczy i czyta ,w poradni psychologicznej w zerówce ,robił wyniki zadań na miarę 10 latka mając niecałe 7 lat (to opinia pani psycholog z tej placówki która mu te zadania zadawała)podzielność uwagi ma znakomitą w dodatku na komputerze pisze sobie drobne programy ,takie gry coś jak statki,warcaby itp,czyli nie radzi sobie gorzej od praworęcznych dzieci . Nigdy go nie zmuszałam do pisania prawą ręką ,my z mężem jesteśmy praworęczni ,mój teść był leworęczny ale to było w czasach kiedy na siłę przestawiano dzieci na prawą rękę ,ale jak sam twierdzi wiele czynności wykonuje lewą ręką bo mu łatwiej .Nie martw się a co co tak mówią i straszą widać się znają ,bzdury gadają.

Aha i co do pisania to się wprawił w domu pisze jakieś pierdoły na kartkach i muszę powiedzieć że coraz ładniej pisze ,teraz kiedy przyniósł ze szkoły pod koniec roku zeszyty w których pisali wyrazy ,to bardzo widoczna poprawa pisma porównując z początku roku ,kwestia wprawy.

Gość gość
Mam leworeczna corke swietnie pisze na klawiaturze. Kto dzis uzywa dlugopis?

Gość gość
Np. ktoś, kto zna język ojczysty, i wie, że używa się długopisU.

Gość gość
Moja siostra jest lewor eee czna idzie na studia skończył srednia z wyróżnieniem, ma bardzo dobre wyniki z matematyki a wybrala maturę rozszerzoną. Mój synek ma 6 lat jest leworeczny pisze bardzo ładne równiutkie szlaczko, ciężko mu sie skupić, nie rozumie jeszcze do konca poleceń ale myśl ze to juz nie jest kwestia leworęczności.

Gość gość
wprawdzie stary temat ale moze komus sie przyda... Moj narzeczony jest w zasadzie obureczny, pisze, je lewa ale .np. Mlotek juz trzyma w prawej. Pisze zarowno prawa i lewa ale bardziej lewa, niestety pismo brzydkie i male litery ale to raczej zaniedbania ze strony rodzicow w dziecinstwie i brak cwiczen niz fakt leworecznosci no i umysl scisly z niego

Gość gość
Na studiach (2001-2006) miałam koleżankę, która wszelkie zapiski, notatki robiła lewą ręką. Przepięknie rysowała- szczególnie kobiecie postaci w różnorakich sukniach z detalami, jakimiś koronkami, wstawkami, falbankami... no cuda tworzyła ;) Ciekawe było jednak to, że gdy szła do tablicy, coś zapisać, bo czasem na ćwiczeniach coś się na tablicy tworzyło (np. mapa myśli), to gdy ona pisała, zawsze robiła to prawą ręką!!! Ona pochodziła z takiej sobie średniej wielkości miejscowości, widocznie trafia w dzieciństwie na staroświeckich nauczycieli, którzy ją za pisanie lewą ręką przy tablicy karcili i nauczyła się pisać prawą.. i tak jej zostało. moja siostra jest praworęczna, ale być może również została przestawiona.. ponieważ gdy jako małe dziecko zaczęła łapać przedmioty w lewą rękę, to jej ponoć tę rękę zabandażowali czy coś... w sumie u tak małego dziecka nie można stwierdzić czy bylaby lewo czy praworęczna, ale taka opcja istniała-moja babcia była leworęczna. Mój syn w styczniu konczy 3 lata.. jeśli chodzi o nogę.. to zdecydowanie lewa.. tą nogą rozpoczyna schodzenie z każdego schodka, z murka.. ręką różnie.. cały czas przekłada kredki, pędzle, sztućce.. ale rzuca raczej lewą... nie wiem, co z tego wyjdzie.. i tak najważniejsze jest by lateralizacja była jednostronna głównie w linii oko-ręka... jeśli jest lewe oko i lewa ręką, to dziecko będzie miało mniej trudności w nauce pisania niż w przypadku lewa ręka-prawe oko lub prawa ręka-lewe oko... ja np. niby jestem praworęczna i za taką się uważam, ALE.. jeśli miałabym jeść obiad za pomocą widelca i noża (a rzadko to robię), to widelec trzymam w prawej, a nóż w lewej (a to chyba nieliczne przypadki są, bo ponoć nawet większość leworęcznych osób podczas obiadu nóż trzyma jak większość- w prawej ręce, a ja tak nie umiem). Przy normalnym krojeniu np. pieczywa, warzyw zawsze używam prawej ręki. Prawą rękę też rzucam do kogoś przedmioty (np. małą piłkę, klucze czy paczkę chusteczek), ale łapię zawsze lewą! Gdy byłam mała chodziłam na jakieś tam zajęcia taneczne, gimnastyczne... tzw. gwiazdę umiem zrobić tylko rozpoczynając od lewej ręki, na prawą nigdy nie potrafiłam.. obroty również wolę robić w lewą stronę. Zęby zaś myję prawą ręką, lewą kiepsko. Torebkę noszę zawsze na prawym ramieniu. Ale chyba coś z tej lewej ręki u mnie jest... zastanówcie się, czy Wy też nie macie pewnych czynności, które wykonujecie tylko lewą ręką... i pamiętajcie przy nauce pisania trudność nie sprawia fakt bycia leworęcznym tylko skrzyżowana lateralizacja..