Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matylda123

Słabe przybieranie na wadzę dziecka

Polecane posty

Gość matylda123

Witam! czy któraś z Was miała może problem z dzieckiem- z przybieraniem na wadzę. Mój synek ma 19 miesięcy i waży 9,5kg. Urodził się 3280, na roczek nie potroił swojej wagi. Przez 2 pierwsze miesiące przybierał po 1200gram. jak miał 2,5 miesiąca zachorował na zapalenie płuc i po tym zaczęło się słabe przybieranie na wadzę. najpierw po 0,5kg na miesiąc, potem nawet tylko po 180-200gr. teraz przybiera około 200-250gram. Nie mogę powiedzieć że w ogóle nie ma apetytu, ale nie koniecznie je to co ja bym chciała. Ciężko jest z obiadami, jednego dnia je pieknie, drugiego je tylko kasze, mleko, jogurty, chleb. Mam też problem że nie chce próbowac nowych smaków. W sumie to je tylko rosół, żurek, pomidorową i krupnik. Z drugich dań: pulpety, gulasz, kotlety mielone, czasem kotlet drobiowy w panierce. Pediatra twierdzi że po prostu taki jego urok z tą wagą. Ale tydzień temu wylądowaliśmy w szpitalu z powodu bakteri coli i tam lekarzom nie podobało się to że jest poniżej 3 centyla. mam odwiedzić gastrologa, będę szukać prywatnie bo wiadomo jakie terminy na NFZ. Czy ktoś boryka albo borykał się z takim samym problemem? Proszę pomóżcie bo już na prawdę chodzę i płaczę i nie wiem co robić

Gość to provo......
Moje dziecko tez na roczek nie potroilo wagi. A urodzilo sie z waga 4200. do 3 miesiaca to byl maly pultas, a potem juz normalnie-szczuple dziecko. Teraz ma 4 lata i wazy 20 kg. nie ma co sie kierowac jakimis dziwnymi wyliczeniami, ze niby dziecko musi to czy tamto... Wazne, ze przybiera na wadze i dobrze sie rozwija.

Gość to provo......
Moje dziecko bylo powyzej centyla i przy urodzeniu i teraz, a nikt mi problemu nie robi. wiadomo, ze gdy dziecko chore to i apetytu nie ma. Tak samo nie wszystko musi lubic, tak jak dorosly- Tobie wszystko smakuje? Moje dziecko z zup to lubi pomidorowa, a inne zupy ledwo podziubie. Z miesa to schabowe, kotlety mielone, gulasz. Lubi spagetti-przy tym nigdy nie wymysla. Ma fazy, ze czasem zje caly obiad a czasem tylko ziemniaki albo samo mieso.

Gość osobo wyżej czy Ty czytałaś
ile waży dziś PONAD 1,5 - roczne dziecko autorki?:O 9,5 kg chłopiec 19 miesięczny? to naprawdę mało chyba, że jest wyjątkowo niskim chłopcem mój syn przybierał mało, ale jednak ważył więcej niż Twój, autorko urodził się z wagą 3450g i mając 13 miesięcy ważył 9,5 kg (mając 2 lata około 11kg), dziś ma 4 lata i waży 16 kg) nie potroił swojej wagi urodzeniowej na "roczek" jednak dla mnie to nie jest żaden mus czy reguła skoro dziecko było zdrowe a ile ma wzrostu Twój synek?

Gość matylda123
mierzy około 83cm czyli ok jak na ten wiek, nie za mało, nie za duło (lekarze do wzrostu sie nie czepiają). Nie chodzi mi o to ze by był ksążkowy i potroił tą wagę, tylko o to że waży 9,5. pediatra w szpitalu stwierdziłą ze jakby choć ważył 10kg to już by było dobrze. Rozumiem takze że lubi określone smaki, już do tego przywykłam, ale chciałabym ze troszkę przytył. Już nie wspomnę jak teściowa wiecznie narzeka że on nie je obiadów (przy niej potrafi nie zjeść nic, przy mnie jest lepiej, ale wiem też ze po prostu jest uparty i robi na złość babci. Dodam też że jest bardzooooo żywym dzieckiem. Lekarz był w szoku ze ma tyle energii, więc to też raczej działa na niekorzyść jeśli chodzi o przybieranie. Bo co zje to od razu spali. Macie jakieś rady. Badania krwi ok, żadnej anemii. proszę o poważne odpowiedzi.

Gość gość
Jestem mamą 19 miesięcznego chłopca i też mam problem z jego wagą.Waży 9 kg i jest niski bo ma 90 cm.Ale on jest bardzo r***liwy i dlatego spala od razu to co zje.Dodam że apetyt to ma spory. Ja całe życie mam niedowagę i żyję więc się zbytnio nie martwię ale ten wzrost mnie niepokoi. Może wy drogie mamy coś poradzicie? Małgośka