Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta wracająca

Kto wracał po macierzyński a dziecko zostawało z NIANIĄ?

Polecane posty

Gość ta wracająca

Jak to zniosłyście? Ile Wam zostawało po opłaceniu niani i dojazdów (opłacalność powrotu)? Jak zniosło to dziecko? Jak reagowało otoczenie (u mnie słyszę krytykę :( że dziecko za małe, że z babcią to co innego- ale babci brak)?

Ja płaciłam 1700 z gotowaniem i małymi porządkami za 8 godz w porywach do 9 godz. Czasem dawaliśmy na taxi jak było zimno albo zła pogoda

Gość albatrosska
urodzić dziecko i zostawiać takie maleństwo z obcą osobą na cały dzień? no to jak nie ma cie 10 godzin, w nocy spi 10 , to ile sie widzicie, ile masz czasu dla dziecka? Ja zdecydowalam sie na malenstwo jak wiedzialam ze mąż nas wszystkich utrzyma i będziemy żyć na godnym poziomie. Jestem w domu z dzieckiem i nie wyobrażam sobie wrócić do pracy wcześniej niż skończy ok. 2,5 roku. I nie myślę o całym etacie, bo to przesada, zbyt długo...

Gość albatrosska
żadne prowo. Piszę, co myślę. Tak szczerze. Bo po prostu jak widzę jak obcy wychowuja dzieci, a potem rodzice się zastanawiają co tu nie halo, to aż mnie mierzi..

Gość albatrosska
z tym pierwszym się zzgodzę, aczkolwiek znam przypadki gdzie żona zarabia 1800 a niani dają 1500. Żal. Z tym drugim - nie masz ochoty na dziecko, to go nie miej.

Gość albatrosska
z tym pierwszym się zzgodzę, aczkolwiek znam przypadki gdzie żona zarabia 1800 a niani dają 1500. Żal. Z tym drugim - nie masz ochoty na dziecko, to go nie miej.

Gość albatrosska
Rosalindo zgadzam się z Tobą w 100%, nie chciałam się rozpisywać a moja wypowiedź dotyczy tylko mam, które wg mnie mogą być z dzieckiem a nie są. I nie mówię o tym, że musisz non- stop opiekować się synem/córką, praca OK, rozwój jak najbardziej, kariera OK, ale nie kosztem całego dnia bez rodziny ;-/

Gość ojtam ojtam
ja się zgadzam z albatroską - wolę żyć skromniej a z dzieckiem w domu być - nie wyobrażam sobie że tak małą istotkę kształtuje jakaś obca baba dla której to praca i nie wiele ją obchodzi tak naprawdę jakim człowiekiem będzie to dziecko - mam 1,5 rocznego synka który nie jest łatwy do "okiełznania" ale widze jak cierpliwością i pracą udaje się go kształtować i widze jak się rozwija, dbam o niego i na ten czas najważniejszy daje mu całą siebie. Też nie kumam jak matki szaleją żeby mieć dziecko a potem idą do pracy z dojazdami na 10 godzin- obca baba je karmi, kąpie, decyduję co i kiedy robi, jak się bawi, co ogląda, co je, gdzie spaceruje - pokazuje mu nowe rzeczy zwłaszcza kiedy dziecko jest na etapie odkrywania świata, uczy go spać czy siku bez pieluchy a matka przychodzi na gotowe i jeszcze jest zmęczona - co to za bycie matką? po co dziecko w takim wypadku? a potem rosną takie samotne plątające się dzieci z problemami emocjonalnymi, nie szanujące rodziców, nie dające sobie rady w życiu, plątają się przy blokowiskach - bo dziecko nie nauczyło się być z matką a matka z dzieckiem...

Gość albatrosska
ojtam - dokladnie tak mysle jak Ty. A dziecko mam w podobnym wieku :-)

Gość ojtam ojtam
no ja widze po bratanku jak inne jest dziecko 3 letnie - i takie dziecko potrzebuje już kontaktu z innymi dziećmi, umie się bawić, rozumie sytuację jak się mu dobrze wyjaśni, takie dziecko już można dać do przedszkola i tam się rozwija społecznie i intelektualnie, wtedy można pomyśleć spokojnie o pracy z korzyścią dla obu stron..

Gość b.rzoskwink.a
ja wrócilam do pracy po 2 tygodniach mam swoje sklepy i nie moglam sobie pozwolic na siedzenie w domciu

Gość DaNoNkA19
Dziś był program w telewizji o wyłudzaniu zwolnień przez ciężarne i nie będzie już tak łatwo. Lekarze będą kontrolowani czy słusznie dają zwolnienia i kobiety też będą mieć kontrole w domach. Nieroby do roboty :)

Jeśli masz ochotę to wracaj do pracy. To jest Twoja decyzja. Dobra matka nie musi podcierać pupki i myć talerzy tylko fajnie spędzać czas z dzieckiem a to możesz robić po pracy :) Gorzej będzie jeśli znerwicowana będziesz siedzieć w czterech ścianach.

Gość ta wracająca
Mnie nie chodzi o słuszność powrotu do pracy bo to akurat tylko ja mogę ocenić tylko chodzi o odpowiedź na zadane pytania tych mam które wróciły do pracy po macierzyńskim. Jesli jeszcze ktoś odpowie będę wdzięczna.

Gość feromonkaaaa1
mi zostawało kilka tys i co ? każdy inaczej zarabia co to ma do rzeczy ? mojej sąsiadce nic nie zostawalo bez zartow ale chciala isc do ludzi pracowac a nie siedziec

Gość feromonkaaaa1
jeszcze dopłacała z męża dochodow

Mój Boże, jakie wywody! Po co krytykujecie dziewczynę i przez kwiatki mówicie, że zła z niej mama, bo do pracy wraca? I tak to dla niej stres. Autorko, wiem co przeżywasz... Też po macierzyńskim wróciłam do pracy i myślałam, że się popłaczę na myśl, że zostawiam córkę. Trudny okres ale uwierz mi, jest ok ;) Nic złego nie robisz. W tej gównianej Pl trzeba pracować we dwoje żeby dobrze żyć. A te co tu wypisują jak to ich mężowie świetnie zarabiają i je utrzymują to w 99% biedę klepią i tylko na forum się mądrzą. Ot, Polska rzeczywistość. Dziecku z nianią nie stanie się krzywda - musisz tylko dobrze wybrać. Moja córka swoja nianię lubi a ja jestem bardzo zadowolona jak zajmuje się małą. Jest troskliwa i silnie związana z dzieckiem. Jak kiedyś zauważyła małą wysypkę u córki to dzwoniła do mnie jak była już w drodze do lekarza - stwierdziła, że nie zaszkodzi żeby lekarz rzucił okiem. Podoba mi się jej podejście i odpowiedzialność. Zabiera małą na place zabaw i bardzo długie spacery, córka jest zawsze czysta, nakarmiona, przebrana i uśmiechnięta. Moja niania sama myśli o kocyku do wózka, ciepłej bluzie w rezerwie i upomina się o pewne rzeczy, które zauważa, że przydadzą się małej. Jak dobrze wybierzesz to będziesz zadowolona. U mnie w pracy większość młodych mam wraca po macierzyńskim i zostawia dzieci z nianiami a to same osoby z wyższym wykształceniem, odpowiedzialne i rozsądne. Niektórzy prowadzają dzieci do żłobka - moja koleżanka tak robi i bardzo przeżywała a teraz ku jej uciesze mały uwielbia tam chodzić i nieraz jak przychodzi po niego to płacze, że mama odrywa go od zabawy. Po pracy i w weekendy tez możesz poświęcić dziecku czas i wiele go nauczyć. Już kiedyś w jednym wątku to pisałam - te mamusie siedzące w domu z dziećmi nierzadko są najbardziej zmęczone, znudzone i tak naprawdę są w domu ale dziecko patrzą zapchać bajką a same na kafe klepią. Im więcej masz zajęć tym lepiej jesteś zorganizowana. Jak się stęsknisz za dzieckiem to chętniej się nim zajmujesz, masz więcej cierpliwości i nie narzekasz a te parę godzin między powrotem z pracy a położeniem dziecka spać potrafisz dobrze wykorzystać, często znacznie lepiej niż mamy zalegające w domu. Kiedy chodzisz do pracy to od początku wyrabiasz u dziecka pewien schemat według którego się żyje. Powinno być naturalną rzeczą, że ludzie pracują, uczą się i mają jakieś zajęcia do południa - bo tak wygląda życie każdego normalnego człowieka. W wieku do 3 lat dziecko jest chłonne jak gąbka - widzi więcej niż nam się zdaje. Niech więc widzi, że mama pracuje a nie smrodzi w domu i narzeka jaka to jest umęczona. Niech widzi jak można godzić wiele różnych obowiązków i jak można się dobrze zorganizować ;) Co do twoich pytań, autorko, to: otoczenie mnie mało interesuje ale w zasadzie, jak pisałam, w moim otoczeniu mamy pracują w większości. Po opłaceniu niani i dojazdów zostaje mi ok. 1500zł. Moje dziecko szybko się przyzwyczaiło. Płakało nieraz widząc, że wychodzę ale kiedy wracałam to zawsze była zadowolona i szczęśliwa. dzieci szybko się przyzwyczajają do takich sytuacji - Twoja córka lepiej zniesie Wasze rozstanie niż Ty ;)

ojtam ojtam - ale pierniczysz od rzeczy. Wielki z Ciebie psycholog ;) Otóż powiem Ci tak: mama pracująca potrafi się lepiej zorganizować niż rozlazła kura domowa. Dziecko widząc pracująca mamę same nabiera dobrych nawyków, uczy się jej przykładem obowiązkowości i szanuje ją. No i wreszcie: mama pracująca zawsze się lepiej prezentuje niż ta pierdząca w stołek w domu. A prawda jest taka, że te co siedzą w domu "dla dobra dziecka" już w większości do pracy nie pójdą, bo jak się zbliży koniec wychowawczego to zaraz sobie machną następne dziecko. Pracuję w opiece społecznej - znam to i nawet nazbyt dobrze.

Gość ta wracająca
anuls- podbudowałaś mnie, dzięki :) dobrze usłyszeć kogoś normalnego

Gość diabl123
anulsss - podpisuje się pod Twoimi słowami rękami i nogami.

Gość lakakakak
niania 1700 zl, to chyba się zwolnię z pracy i zostanę nianią, bo zarabiam 1200 zł.

Gość ło matkooooooo
anulsss co znaczy rozlazła kura domowa??? dlaczego obrażasz mamy które chcą same wychować dziecko i dobrze sie w tym czuja???

Gość gjjg
Pracowałam jako niania takiego maluszka - dawaliśmy sobie radę :) mama i tata pracowali do 16- tej, wiec niemal cały dzień byliśmy razem, bardzo miło wspominam ten czas :) Grunt, by niania i dziecko poczuli do siebie sympatię (a zresztą- jak nie lubić takich malutkich dzieci?) Autorko, zrób niani rozpiskę - o której dziecko je, śpi, gdzie jest ksiązeczka zdrowia malucha - nigdy nic nie wiadomo (ja z moim podopiecznym kiedyś biegłam do przychodni bo gorączkował a ja nie wiedziałam od czego, okazało się, że to przez zęby), zapisz telefony do siebie, męża, lekarza domowego itp. teraz mam już swoje dziecko, które od września idzie do przedszkola, a ja wracam do pracy

rozlazła kura domowa to pewna grupa kwok siedzących w domu, bo im tak dobrze. Nie napisałam, że wszystkie matki siedzące w domu i wychowujące dzieci należą do tej grupy