Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kama..

operacja dwuszczękowa.

Polecane posty

Gość Kama..

Hej. Miałam we wtorek operację dwuszczękową i dochodzę teraz do siebie w domu, nie wiem tylko jak długo muszę jeść ze strzykawki bez ściągania gumek i ruchów żuchwy. Czy swobodnie mogę to robić już za jakiś czas? Próbowaliście może pić ze słomki? Najgorszy problem mam z połykaniem tabletek- ogromnego antybiotyku lejąć wodę ze strzykawki :( Czy ściąganie szwów boli ? i po zdjęciu już normalnie jemy? Czy po czasie naprawdę nie czuć, że się miało operacje i WSZYSTKIE czynności związane z jamą ustną wykonuje się reszte lat jak przed operacją?

Gość Kama..
Nikt nie przechodził takiej operacji ?

Gość Kama..
a mogłbyś/mogłabyś napisać odpowiedzi na więcej moich pytań ? byłabym wdzięczna..

Gość Olasay
Hej,ja jestem rowno 3tyg po operacji dwuszczekowej w face-clinic-wysuniecie szczeki i cofniecie zuchwy.dzisiaj czuje sie super, najgorszy byl pierwszy tydzien. Rzeczywiscie dieta plynna i jedzenie przez strzykawka powoduje spora utrate wagi....ale dzieki bogu zebralam pare kg w plusie jeszcze przed zabiegiem by miec cu gubic. Za tydzien zmienia mi gumki na te ktore bede mogla zdejmowac do jedzenie i mycia zebow. Nie moge sie doczekac tego dnia. Wciaz mam opuchlizne w okolicach plytek i chyba najwieksza nad gorna warga-usta wygladaja jak bym przesadzila z botoxem;-). Do pracy wracam juz za 1.5 tygodnia i mam nadzieje ze jeszcze troche sie poprawi do tego czasu. Uzywam czasami masc aescin ale przyznam ze nie przynosi jakis razacych zmian....generalnie trzeba sie nastawic ze czas dochodzenia do siebie jest dosc dlugi. Finalny efekt zobaczysz tak naprawde po ok roku, ale juz po pierwszych miesiacach twarz wyglada znaczaco lepiej niz przed operacja...... Na ostatniej kontroli zdjeli mi gumki do mycia zebow, szczeke otworzylam max na szerokosc jednego palca wiec juz wiem ze czeka mnie sporo cwiczyc by wrocic do formy;-) ale dam rade! Pozytywne nastawienie to podstawa

Gość Gośćxx
Olasay czy moglabyś mi opowiedzieć na kilka pytań?

Gość gość
A jak wygląda sytuacja teraz , po kilku latach od operacji? Czy wszystko jest w porządku, można normalnie gryźć i jeść wszystkie twarde jedzenie? Czy kości się zrosy mocno? Czy są lub były jakieś powikłania? Czy zostały blizny po operacji? Jak długo trwał procec dochodzenia do pełnego zdrowia po operacji? Czy osoby, które przeszły taką operację mogą teraz, z perspektywy czasu powiedzieć czy było warto ją robić?

Gość Gościnnie

Hej, sytuacja po operacji bywa różna. Ja jestem ponad 2 lata po zabiegu i wciąż się rehabilituję. Przy jedzeniu bolą stawy, nie mogę szeroko otwierać buzi i chyba co najgorsze  - nie mam czucia w wardze dolnej 😕 Okropny dyskomfort. Może i lepiej wyglądam ale jakby dało cofnąć się czas to nie zdecydowałabym się na zabieg. Mam wrażenie, że coś nie pasuje w zgryzie. Moi lekarze to bagatelizują. Ratuję się na własną rękę i pochłania to bardzo dużo pieniędzy i zdrowia psychicznego. Każdy kto myśli o tym zabiegu niech pomyśli nad tym 100 razy. Spotykałam się z ludźmi, którzy robili zabieg np. 6 lat temu - mrowienie w wardze, silna reakcja na zmiany temperatury i ciśnienia na zewnątrz - to trwały skutek uboczny u większości pacjentów chyba. Ja do tego mam takie okresy kiedy warga boli/piecze mnie jak poparzona choć jej nie czuję. Przedstawiam to tylko w ciemnych barwach bo o zaletach tego zabiegu nasłuchacie się w gabinecie swojego chirurga.  Dodam tylko, ze zabieg robiłam w renomowanej, drogiej, prywatnej klinice.

Gość Maja

A można wiedzieć,  gdzie był zabieg? I u jakiego lekarza?