Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hbfgynfhjngmg

jak napisac wniosek o odrzucenie spadku?

Polecane posty

Gość hbfgynfhjngmg

help!!!

Gość hbfgynfhjngmg
help! help! help!

Gość GHAH internetowy comICK 666
Nie przyjmuję spadku und tyle i po sprawe! PODPISANIO: Janysz Bębniwicz, czy jak tam się sobie nazywasz tam!

Gość powiem i ja ......
., dnia .roku Sąd Rejonowy dla Krakowa -. w Krakowie Wydział Cywilny Wnioskodawca: imię i nazwisko zam. w ... Opłata sądowa: 50 zł. Wniosek o przyjęcie złożonego przeze mnie pisemnego oświadczenia o odrzuceniu spadku Wnoszę o przyjęcie pisemnego oświadczenia o odrzuceniu spadku po imię i nazwisko spadkodawcy zmarłym/ej dnia w., ostatnio stale zamieszkałym/ej w .sporządzonego przeze mnie z podpisem notarialnie poświadczonym w dniu W załączeniu przedstawiam oświadczenie o odrzuceniu spadku oraz odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy. ______________________________ podpis wnioskodawcy Załączniki: 1.Oświadczenie o odrzuceniu spadku z podpisem notarialnie poświadczonym 2.odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy ., dnia .roku Sąd Rejonowy dla Krakowa -. w Krakowie Wydział Cywilny Wnioskodawca: imię i nazwisko zam. w ... Oświadczenie o odrzuceniu spadku Oświadczam, że sadek po zmarłym/ej dnia imię i nazwisko spadkodawcy w.,ostatnio stale zamieszkałym/ej w ul.. odrzucam. Do kręgu spadkobierców ustawowych należą: (proszę podać imiona i nazwiska oraz adresy zamieszkania tych osób, oraz stopień pokrewieństwa wobec spadkodawcy) 1, zam 2. .., zam. ... 3, zam. .. Spadkodawca/czyni nie pozostawił/a testamentu/ pozostawił/a testament/y w którym/ch do dziedziczenia powołał/a*: 1. zam. imię i nazwisko 2. . zam. imię i nazwisko Testament ten znajduje się w posiadaniu . (proszę wymienić wszystkie testamenty sporządzone przez spadkodawcę) *Jednocześnie oświadczam, że posiadam dzieci, które dziedziczyć będą w moje miejsce: (proszę podać imiona i nazwiska oraz adresy zamieszkania dzieci) 1, zam 2. .., zam. ... 3, zam. .. *Nie posiadam dzieci, które mogłyby dziedziczyć w moje miejsce. ______________________________ podpis wnioskodawcy uwaga: dla skuteczności pisemnego oświadczenia o odrzuceniu spadku wymagane jest urzędowe poświadczenie własnoręczności podpisu składającego oświadczenie np. przez notariusza, oraz złożenie go w sądzie. * proszę podkreślić właściwy wariant, skreślając pozostały

Gość zuzannaanna
Wydaje mi się, że nie ma możliwości przyjęcia tylko części spadku. Na Twoim miejscu poczytałabym na http://www.portalspadkowy.pl/category/dlugi-spadkowe/w-jaki-sposob-moge-przyjac-lub-odrzucic-spadek.html jak przyjąć lub odrzucić spadek. Najlepiej chyba byłoby gdybyś go odrzuciła bo jakby nie patrzeć 100 tysięcy to duża suma może się okazać, że nawet po sprzedaniu domu nie wystarczy c****eniędzy na jej spłatę.

Gość gość
Chyba się tak nie da, żeby dom sobie wziąć ale dług jest be, to już go nie wezmę. Albo bierzesz wszystko, albo nic. Spadek można odrzucić też u notariusza. Płacisz 50 zł i on sporządza akt notarialny. Może dobrze było by się poradzić jakiegoś dobrego adwokata, może jest jakaś szansa zachować dom i zrobić coś z długiem. Albo przyjąć dom, sprzedać, chyba jest wart więcej niż te 100 tysięcy długu. Spłacić ten dług a za resztę co została kupić coś innego, chociażby mieszkanie.