Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loulou mała lou

pływanie w jeziorach i morzu w ciąży.

Polecane posty

Gość loulou mała lou

Hej :) jestem w 12 tygodniu ciąży. Szykuje mi się wyjazd nad morze, potem nad jeziorko... Boję się jak to będzie z pływaniem. wizytę mam dopiero za tydzień, ale chciałam wstepnie zapytać, czy pływałyscie w ciąży w takich miejscach? Wiem, że lekarze często odradzają basen ze wzgl że w ciepłej basenowej wodzie szybciej i częściej rozwijają się bakterie, a już na pewno w jaccuzzi. Co prawda do gorącej wody w ciązy bym i tak nie weszła, ale zastanawia mnie woda morska ..?

Gość mysle ze bardziej........
powinnas obawiac sie slonca - w ciazy cialo kobiety jest bardzo wrazliwe , latwo i poparzenia i przebarwienia . Owszem , mozesz poplywac w morzu czy w jeziorze - ale staraj sie unikac slonca , opoczywaj sobie na lezaku w cieniu , pod parasolem :) no i nie zapomij wysmarowac sie kremami z filtrami

Gość addddd
moja kuzynka pojechała nad morze w 9 tygodniu ciąży na tydzień, po powrocie od razu trafiła na stół operacyjny. poronienie z poważnym krwawieniem wewnętrznym. nie wiem, czy to ma coś wspólnego z morzem, pływaniem, słońce itp, no ale tak wyszło.

Gość ghjvvb
ja byłam w 7msc ciazy nad morzem i lekarz nie widzial zadnych przeciwskazan co do plywania tak samo jak na jeziora... nawet powiedział ze lepsze to niz baseny- oczywiscie mowie tu o pewnych zbiornikach. a jak basen to tylko z niechlorowana woda

Gość ziemniaczki, fasolka
dlaczego odradzają basen? moja lekarka zalecała mi pływanie dla wzmocnienia kręgosłupa i relaksu nic nie złapałam co do jezior i mórz, to może zapytaj

Gość ziemniaczki, fasolka
wode w basenie mamy chlorowana

Gość z tego co wiem.....
wszytkie baseny sa chlorowane - gdyby tak nie bylo bylo by w nim pewno zarazkow :( Moim zdaniem najlepsze jest morze oczywiscie tam gdzie nie ma sinic :)

Gość ghjvvb
nie nie wszystkie. ja prawie cała ciaze chodziłam wiec wiem:) i teraz tez chodzimy na taki niechlorowany z synkiem. to sa baseny uzdatniane sola kuchenna

Gość madralinskazowinska
albo solą drogową....;D

Gość b.e.a.t.a
Powaznie w Polsce odradzaja plywanie w ciazy? Przeciez to doskonala forma sportu, dobrze robi na obolaly kregoslup, zmniejsza obrzeki i mozna plywac spokojnie do konca ciazy, bo w wodzie nie czuc ciezaru ciala. Na moim osiedlowym basenie widuje mnostwo kobiet w ciazy, chodza na fitness w wodzie albo po prostu poplywac. Ja w szostym i siodmym miesiacu plywalam codziennie w jeziorze, nawet po 2-3 godziny i czulam sie swietnie. Do tego mialam wyjatkowo latwy porod.

Gość ghjvvb
hmmm chyba zle doczytałas- pislam ze lekarz mi odradził basenu chlorowanego a normalny jak najbardziej-ale bardziej zalecał własnie czyste i pewne jeziora niz baseny-

Gość pęczek drutu
woda sama w sobie jest w ciąży wręcz wskazana - dobrze wpływa na mięśnie i ogólnie na samopoczucie. wielu lekarzy wręcz zaleca pływanie w ciąży. problem tylko z czystością wody. w ciąży niestety wzrasta podatność na wszelkie zakażenia w miejscach intymnych - infekcje, grzybki itp, więc trzeba bardzo uważać. jeśli basen to tylko sprawdzony, z czystą wodą. w jeziorach i morzach też można, jeśli lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań. no ale jeśli ktoś ma skłonność do infekcji to lepiej sobie odpuścić. no i trzeba bardzo uważać na słońce. smażenie się nie jest wskazane (zresztą nie tylko w ciąży).

Gość yyypppoooool
w ciąży chodziłam normalnie na basen. Taki a chlorowaną wodą i taki ozonowany. Natomiast odpuściłam sobie morze i jeziora bo tam nie do końca czysto.

Gość spokojnie...to tylko awaria
A podobno baseny niosą więcej ryzyka niż czyste zbiorniki zakwalifikowane do kąpania. Ma to związek z temperaturą, w niskiej temp. nie rozwiną się takie bakterie jak w ciepłej basenowej wodzie.

Gość kanapkazserem
Ja byłam w 22 tygodniu ciąży na wakacjach, kąpałam się w oceanie, nic mi nie było :-) Unikałam słońca, owszem, leżałam pod parasolką, ale do wody normalnie chodziłam się kapać :-) chyba nie wytrzymałabym cały dzień bez moczenia w takim upale :-)