Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to prawda jezscze w wiekszych

macie świadomosc ze umrzecie?

Polecane posty

ja jeszcze kilka lat temu niby o tym wiedzialam ale spychalam w to taką niezidentyfikowana przyszłosc, teraz wiem ze umre i przez to nie chce mi sie w ógole życ, tzn nic nie sprawia mi takiej radosci jak kiedys , mam świadomosc swojej śmiertelnosci przez co wyszstko wydaje mi sie gówno warte i absurdalne czy ktos ma podobny problem na poważnie?

Gość Serialowa Samantha
Wiem że umrę, wiem jednak również że dusza jest nieśmiertelna, dlatego świadomość śmierci nie czyni dla mnie obecnego życia bezsensownym.

Gość gdjdsllgdjdlshcfdsts
a ty masz świadomośc , że umrzesz ?

Gość hhhhh
ja miałam ale się ciągle modle do bozi o nieśmiertelność i to naprawdę pomaga jest tylko jeden warunek trzeba wierzyć w bozie

Gość aaaaaaarwena
cholera nie wiedzialam, dzieki za uswiadomienie 🖐️

przeczytajacie do końca nim macie cos głupiego odpowiedziec :O

Gość manio ciekawski=)
Mam świadomość, ale nie mam czasu teraz o tym rozmawiać, bo mam remont :D Ta świadomość, może być paraliżująca lub motywująca. Zadam Ci pytanie, czy wolałabyś umrzeć nagle, bez świadomości tego faktu, czy świadomie, co nie znaczy w cierpieniu, ale po prostu wiedząc?

Gość aaaaaaarwena
ja chce nieswaidomie, np zeby mi jutro meteor pierdyknal w potylice albo piorun porazil :)

Gość manio ciekawski=)
Miałem kiedyś, chyba jako nastolatek, takie obrzydliwe poczucie lęku, goryczy (trudno to jednoznacznie określić), gdy uświadomiłem sobie, że taki jak teraz jestem, kości, skóra, serce, mózg i świadomość, że to wszystko, że JA przestanę istnieć. To było bardzo intensywne przeżycie, a nie powierzchowna wiedza, że tak będzie. To było tak, jakbym przekroczył na chwilę te domniemane dziesiątki lat istnienia, całą nieznaną mi długość mojego życia i znalazł się na ułamek chwili w czasie, gdy śmierć jest już faktem; ta myśl, że za chwilę umrę.

Gość Serialowa Samantha
Świadomośc nie umiera...

raczej z pólswiadomoscią, wyobrazam sobie konanie porównywalne do snu lub choroby z wysoką gorczaką myśle o samobójstwie na poważnie, taki to dla mnie problem . chociaz mam az lub tylko jak na śmierc 22 lata wolalam siebie wczesniej jako taką bardziej naiwna i nieswiadoma natolatke ,nie umiem sobie poradzic z tą wiedzą ani zepchnąc jej na dalszy plan

nie chce też przezywać smierci ani starości rodziców, i ich leku przed śmiercią ,mam strasznie wysoko rozwinietą empatie( w złym tego slowa znaczeniu dla mnie) nie moge patrzec jak ktos cierpi lub sie boi .. i najgorsze jest tez ze nie mam w tym żadnego autorytetu wsród ludzi , bo nikt tego nie wie , ta nieświadomosc budzi we mnie wlasnie ogromny lęk kolezanki myśla o chlopakach, pracy, dzieciach a ja o czyms takim :O

ktos jeszcze cos doda os siebie ?

up

Gość manio ciekawski=)
Nie chcesz, ale będziesz musiała się z tym zmierzyć. Refleksyjność jest piękną cechą, ale u Ciebie, to już raczej rodzaj manii. Musi to z czegoś wynikać. Może za lękiem przed śmiercią (która jest daleko przed tobą) kryje się lęk przed czym innym? Po prostu przed życiem? Śmierć w twoim wieku, to daleka perspektywa, więc rozmyślania o niej, tak osobiste, mają w sobie coś z ucieczki od rzeczywistości. Śmierć jest faktem, którego nie możemy zmienić. Należy mieć jej świadomość, bez względu na to, czy jesteśmy wierzący, czy nie, ale nie warto żyć pod presją myśli o niej.

Gość stiwen
manio czemu ty podgladasz kobiety po 50 tce ? jestes starym zbokiem

Gość manio ciekawski=)
A kto Ci to powiedział? Jakiś podszyw? :D Jeśli już miałbym podglądać, to zdecydowanie przed 50 :D A zbokiem jestem, ale na innym tle :classic_cool:

Gość stiwen
nie wiem kto ,ale ten sam nick tu wypisywał ,ze podglada takie baby i go jarają ,masz prawo jak lubisz ...

Gość manio ciekawski=)
To podszyw :D Korzysta z sytuacji, bo nie chce mi się zaczerniać pseudo. A niech korzysta, mnie to nie przeszkadza, nawet mnie to bawi.