Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Serialowa Samantha

Gwałt - dlaczego nie potrafimy powiedzieć mu nie ?

Polecane posty

Gość Serialowa Samantha

Jakkolwiek paradoksalnie może brzmieć temat, zaraz napiszę o co chodzi. Właściwie do napisania tego postu skłonił mnie temat dziewczyny, która została zgwałcona przez kolegę, mniejsza z tym. Chodzi mi głównie o to, że dlaczego my, jako społeczność się na to godzimy ? Dlaczego sami nie osądzamy tych ludzi, a często nawet boimy się jakkolwiek zaaragować. Ostatnio mama opowiadała mi o znajomym który na imprezie opowiadało tym jak jego syn do niego zadzwonił, że ma po niego przyjechać ponieważ boi się wrócić do domu ( wracał drogą polną ) bo tu jacyś chłopacy (było ich kilku 4-7) robią coś jakieś dziewczynie. Ojciec pojechał po syna, ale co zdziwiło mnie najbardziej, i było moim pierwszym pytaniem po tym jak to usłyszałam : dlaczego on nie zadzwonił na policję?! Być może jeden człowiek to nie wykładnik, jednak mama otwarcie przyznała, że w towarzystwie wówczas, nikt nie zadał mówiącemu tego oczywistego pytania : ''Czemu nie zadzwoniłeś?'' . A to może już wykładnik stanowić.

Gość aaaaaaarwena
porazka, az taka znieczulica? a moze strach? juz nie wspomne ze nalezaloby zainterweniowac, ale nawet policji nie wezwie? to jest nie do pomyslenia a jednak sie dzieje

Gość jagodzianka z dkjkjds
Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Każdy z nas ma OBOWIĄZEK pomóc takiej kobiecie, jak widać ludzie udaja że problemu nie ma..

Gość Serialowa Samantha
Strach ? Nie musiał interweniować sam, jak sobie pomyślę że byłabym na miejscu tej dziewczyny albo nie daj boże moja młodsza siostra, i taki ktoś, kto wie o tym co się dzieje, nie chciał mi pomóc, właściwie nawet nie wiadomo dlaczego... :| szkoda gadać. Kolejna sytuacja która mi się przypomniała : córka znajomych (13 lat ) wracając do domu została zaczepiona przez mężczyznę, chwycił ją zapytał '' gdzie idziesz dziewczynko ? '' objął i nie chciał puścił. Mała całe szczęście się wyrwała, wróciła do domu z płaczem i wyobraźcie sobie że jej rodzice też nic. Zero reakcji. ( poza oczywiście pocieszeniem córki )

Gość hhhhh
no w sumie on jeden a ich 7 ale na policje powinien zadzwonić no chyba że któryś z nich to syn policjanta

Gość Serialowa Samantha
Najlepsze jest to, że żona tego faceta wiedziała o tym dlaczego syn bał się iść, i również nic nie zrobiła, kobieta nie pomogła kobiecie! Później tylko nasłuchiwała czy coś słychać o jakimś potencjalnym gwałcie :|

Gość Serialowa Samantha
a to syn policjanta może bezkarnie gwałcić ?

Gość Serialowa Samantha
Facet śmieciem - racja , ale to ludzie z klasy średniej, najprawdopodobniej wyższej średniej, a nie jakiś tam margines z ograniczonymi horyzontami myślowymi. Skoro oni tak reagują, to jak sytuacja ma się poprawić :|

Gość jagodzianka z dkjkjds
Ludzie troche odwagi cywilnej! Zazdwonić kazdy ma obowiązek. Każdy z nas mógł być w tej sytuacji, nie można udawać że nie widzimy!