Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilkaaa1

zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość kamilkaaa1

w sobotę zle się czulam, nie poszlam do pracy. na izbie przyjec lekarz powiedzial wyspisal mi recepte, ale nie wydal zwolnienia lekasrkiego powiedzial ze na izbie nie wydaja, kazal się udac do lekarza rodzinnego w poniedzialek, dzisiaj bylam u rodzinnego nie wydal, stwierdzil ze na izbie powinni wydac, a nie on moze wypisac na sobote zwolnienia. co mam teraz zrobic?

Gość ja to juz wiem aty wiesz....
ja tez mialam taki prezypadek, tylko w dzien powszedni. Bylam wieczorem na pogotowiu z bolami brucha, nie byłam w stanie isc do pracy na nocną zmiane, wiec lekarz powiedzial, ze wystawi zaswiadczenie ze potrzebuje zwolnienia i mialam sie z tym udac do przychodni dnia nastepnego, noi sie udałam, pani lekarka bez zadnego zastanowienia wystawila mi zwolnienie i powiedziala ze moze je wystawic nawet na 3 dni do tyłu.

Gość asdfghkj
To ten Twój rodzinny jakiś niedouczony. Izba przyjęć nie ma prawa wystawiać zwolnień lekarskich, bo jest od udzielania pomocy doraźnej, a nie długoterminowej. Idź jeszcze raz do rodzinnego czy tam pierwszego kontaktu i weź ze sobą kartę informacyjną z izby przyjęć. Lekarz może wystawić zwolnienie do 3 dni do tyłu, jeśli ma podstawy sądzić, że te trzy dni temu też byłaś chora czy źle się czułaś (a na to dowodem będzie karta z izby.

Gość kamilkaaa1
tylko problem, ze na izbie przyjec nie wydali mi zadnej kartki

Gość kamilkaaa1
mogę udac się jeszcze raz tam gdzie byłam na izbie przyjec w sobotę, jutro to wydadzą mi jakas kartke, i potem jeszcze raz do rodzinnego. będe mogla tak zrobic?

Gość asdfghkj
To bardzo dziwne, że nic Ci nie dali, przecież zawsze musi być dokumentacja ta dla nich, jak i dla Ciebie. Pewnie w ferworze walki zapomnieli. Idź jutro na izbę, powiedz, że tam byłaś i z kartą informacyjną udaj się do lekarza. Trochę go to usprawiedliwia, że nie dał Ci zwolnienia, bo tak "na gębę" nie powinien był, a tak zawsze będziesz miała podkladkę w postaci karty.

Gość kamilkaaa1
wczoraj udalam się na izbe przyjec , lekarz wystawil mi karte informacyjną ze byłam chora w sobotę. Dzisiaj poszlam do rodzinnego, ale lekarka powiedziala ze nie wystawi mi zwolnienie, bo ona nie moze wystawiac wstecz nawet na wczoraj. Powiedziala, że mam pokazac karte informacyjną z izby przyjec jako usprawiedliwienie. Ale czy tak wogole można? bo przeciez szef prosil o zwolnienie, a nie o jakas karte informacyjną. Teraz to juz kompletnie nie wiem co zrobic, dodam ze pierwszy raz załatwiam zwolnienie, to moja pierwsza praca.

jak jesteś głupia i nie potrafisz sb załatwić zl od kledzika to się nie zdzif ze dostaniesz w pracy NN przecież mogłaś iść do lekarza prywatnie tam dostałabyś zwolnienie fsteczne od ręki.

Gość kamilkaaa1
up

Gość kamilkaaa1
up

Gość kamilkaaa1
up

Gość kamilkaaa1
up

Gość kamilkaaa1
up

Gość asdfghkj
A drugi raz byłaś u tej samej lekarki? Może idź do kogoś innego, bo mówię i tak jest w ustawie: lekarz może wystawi zwolnienie do trzech dni do tyłu, jeśli ma podstawy sądzić, że wtedy też chorowałaś (a Ty masz na to dowód w postaci karty informacyjnej). Tylko nie wiem, jak to teraz będzie, bo jak pójdziesz do lekarza np. jutro, to trzy dni wstecz to będzie poniedziałek, a Tobie przecież zależy na sobocie. Może razem coś wymyślicie. Możesz pokazać szefowi kartę informacyjną, ale raczej będziesz musiała mieć papier w postaci zwolnienia, sama karta nie wystarczy. No i chyba czas zmienić lekarkę, bo ta chyba spała, jak uczyli o wystawianiu druków zwolnienia lekarskiego.

Gość kamilkaaa1
asdfghkj dziękuje. tak bylam u tej samej lekarski ona powiedziala, że nie moze wstecznie wystawic. dzisiaj idę do prywatnego musze cos z tym zrobic.

Gość asdfghkj
Daj znać, jak poszło. Z przykrością muszę powiedzieć, że są lekarze, którzy wystawiają zwolnienie z byle powodu, choć dla Ciebie to może i lepiej, bo się z takim dogadasz. A rodzinną koniecznie zmień, co to za babol, który nie zna przepisów.

Gość gość
Nie macie racji, lekarz z izby przyjęć,pogotowia czy ambulatorium nocnego nie tylko może ale MUSI wystawić L4, -odsyłając do lek.rodzinnego łamie prawo.Lekarz rodzinny nie badał pacjenta 3 dni temu i ma prawa a nawet powinien odmówić L4,.Rodzinny może wydać L4 kiedy to on sam udziela pierwszej pomocy i bada a nie za kogoś komu się nie chciało pisać druku...Wsteczne L4 jest możliwe ale w wypadkach wyjątkowych i trzeba to udokumentować w papierach a nie dlatego że ktoś był kilka dni temu u innego lekarza-to dotyczy tego samego lekarza że np pacjent nie był w stanie się zgłosić bo b.źle się czuł ale to teź trudno uzasadnić bo niby jak-źe nie mógł dojechać np taxi albo zgłosić wizyty domowej?Fakt źe byłaś na izbie przyjęć nie znaczy że byłaś niezdolna do pracy bo moźna teź być chorym i zdolnym do pracy-to moźe orzec tylko ten co cię wtedy badał a nie po 3 dniach a skoro tamten badał dał receptę a nie dał L4;znaczy ze uznał cię za zdolną do pracy!!!!