Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ela599999999

Mam 59 lat i mój mąż chce wyprowadzić się ma wieś. Jestem załamana.

Polecane posty

Gość jeszcze raz to przemyślcie
na takiej wsi problem z dostępem do lekarza, szpitala, apteki itd, a coraz młodsi nie jesteście. Moi rodzice postąpili podobnie 10 lat temu, teraz ojciec po wylewie, szpital 50 km, opieka medyczna słaba. Oczywiście zdrowia i sił życzę, ale różnie to bywa, po co sobie utrudniać? Samo odśnieżanie, koszenie trawy, grabienie liści itd, o węglu i drewnie nie mówię. Trzeba miec zdrowie.

Gość No!!!!!!
a ja gdzie siedzę i z wami gadam ? toż tu wrony zawracają.......a net jest :)

Gość ZZZZZettt
Moj stary ma 49 lat , jest informatykiem i to on uczył mnie jako pierwszy obsługi komputera :D Wieś jest dobra , ale autorka ma trochę racji , skoro nie ma prawka i może kiedyś zostać sama , to będzie miała kłopoty z dostaniem się do lekarza i po zakupy .

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!! tak,trzeba miec spore pieniądze aby ogrzac dom gazem,mazutem.Aby zamawiac zakupy w sklepach i płacic za dowóz.Aby wynajmowac sobie pracownika aby dbał o dom i jego otocznie.

Gość No!!!!!!
"na takiej wsi problem z dostępem do lekarza, szpitala, apteki itd," Do lekarza ??? To jest problem w mieście. Mój rodzinny przyjeżdża w nocy o północy do domu na jeden telefon. Żadnych łapówek !!! A w szpitalu, to nie ważne gdzie mieszkasz, jesteś tam zawsze gównem :( No chyba że masz na imię Donald albo Bronek :D

Gość qwqewewe
kilometr do sklepu to was szokuje??? ja mieszkam w miescie, dzielnica willowa. DO najblizszego skapu ide min. 10 minut szybkim krokiem. W sumie to mieszkanie na wsi ma główny minus te codzienne dojazdy do pracy, jak juz nie pracujecie to moze nie byłoby tak zle. Ja zawsze moge wyjsc na ogród, a jak ktoś jest stary i mieszka na np. 4 piętrze to moze byc jak uwięziony

Gość No!!!!!!
"No!!!!!! tak,trzeba miec spore pieniądze aby ogrzac dom gazem,mazutem.Aby zamawiac zakupy w sklepach i płacic za dowóz.Aby wynajmowac sobie pracownika aby dbał o dom i jego otocznie." To można drewnem, w kominku :). A ceny w Almie ?, a wejdź na stronę i porównaj :)

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!! tak,tak,twoj rodzinny przyjezdza o kazdej porze dnia i nocy ;-) jak mu zapłacisz,to tak,ale i to nie zawsze,bo lekarz nie jest zobowązany przez cały tydz./24 h na dobe udzialc porad lekarskich.

Gość No!!!!!!
a ja mieszkam na wsi. Do pracy 15-25 minut spokojnej jazy zgodnie z przepisami . I bez stania w korkach :)

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!!tylko,ze jak sie człwoiek zestarzeje,to palenie w kominku tez jest męczące. Autorka w swoim mieszkaniu ma centralne ogrzewanie,wiec zmieniła by siekierkę na kijek.

Gość qwqewewe
Smiesza mnie wasze wypowiedzi. Na gaz odradzam, ale sa gotowe piece na paliwa stałe z podajnikiem, który uzupełnie się raz na 3 dni. Kominek chyba jeszcze tańszy, ale mozna się namęczyc. Ja uwielbiam ogród, jedzenie na swiezym powietrzu- nic tego nie pobije. Sniadanko - przy ładnym stole na trawniku, w otoczeniu kwiatów, popijasz kawkę i wąchasz kwiaty. Nieraz jak mam wolne to siedze po 12 godzin na ogrodzie latem

Gość No!!!!!!
"No!!!!!! tak,tak,twoj rodzinny przyjezdza o kazdej porze dnia i nocy jak mu zapłacisz,to tak,ale i to nie zawsze,bo lekarz nie jest zobowązany przez cały tydz./24 h na dobe udzialc porad lekarskich." Nigdy nie zapłaciłem ani grosza !. Są dwie konkurujące przychodnie. Walczą o pacjenta jak lwy ! A mówią że prywatyzacja w "służbie" zdrowia to źle BREDNIE !!!!

Gość No!!!!!!
"No!!!!!!tylko,ze jak sie człwoiek zestarzeje,to palenie w kominku tez jest męczące. Autorka w swoim mieszkaniu ma centralne ogrzewanie,wiec zmieniła by siekierkę na kijek." A w czym problem ? Masz najnowocześniejsze rozwiązania, ze sterowaniem pilotem bez wstawania z wyra. Porównaj ceny w blokowisku z własnym systemem :)

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!! brednie to ty piszesz. NIby,ze twoj lekarz rodzinny za marne 60 czy 80 zl za wizyte jest dostępny o kazdej porze dnia i nocy ;-) nie ma czegos takiego.

Gość qwqewewe
Ja sie zajmowałam jakiś czas starszą panią, co mieszkała w mieszkaniu sama, duze miasto. I tak jak słabo juz chodziła, mimo sklepu oddalonego 2 minuty, nie robiła zakupów. w zasadzie cały czas musiała siedziec w tym mieszkaniu, zakupy przynosiła rodzina albo sobie zamawiała, albo opiekunka. Jakby miała ogród, to wyszłaby do niego, i chociaz posiedziała, to zupełnie co innego niż siedzenie w zamknięciu

Gość nie daj sieeęę
qwqewewe w miescie prędzej znajdziesz opiekunkę w razie choroby.Na wsi człwoiek jest zdany na siebie lub sąsiadów,którzy rzadko keidy sa pomocni w stosunku do nowo przybyłych mieszkanców.

Gość No!!!!!!
"No!!!!!! brednie to ty piszesz. NIby,ze twoj lekarz rodzinny za marne 60 czy 80 zl za wizyte jest dostępny o kazdej porze dnia i nocy nie ma czegos takiego." Tyle, że lekarz rodzinny na własnej działalności nie ma płaconego od obsłużonego lecz od do niego zapisanego. Pojmujesz ? A liczba pacjentów jest ograniczona a przychodnie są dwie łapiesz ?

Gość Kasa sandra
moja ciocia wierzcie lub nie jest grubo po 70 i kupiła sobie pięknego białego IPada - nie jest może biegła, ale radzi sobie z mailami, umie poszukać czegoś w internecie, czyta wypowiedzi na forum, ale raczej się nie wypowiada.

Gość qwqewewe
co do opiekunki to moze w mieiscie i łatwiej, ale przy obecnym berozbociu i nizszych zarobakch na wsi nie sądzę, żeby to był problem. Nawet wyszłoby taniej. W sumie jakby maz zmarł to mozna dom sprzedac i się przeniesc z powrotem,

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!! tak,tak i takiemu lekarzowi NFOZ płaci woruy pieniedzy aby ten nie brał od pacjenta ani grosza,a był dostępny przez 24 h/7 dn.w tyg. Po prostu taki więzien pacjentów ;-) nie wolno mu nigdzie wyjechac,nie wolno mu sie upic,bo a nuż pacjenci w środku nocy,w weeken zadzwonią po niego.

Gość nie daj sieeęę
qwqewewe wies,a wies to róznica.Zauwaz,ze sa bogate wsie,ale tam ludzie są w sile wieku,młodzi,którzy ucielki z miast,ale kasyt mają mnówstwo.Na zwykłej wsi przewaznie starsi ludzie mieskzaja,a młodzi nie są tacy skorzy do pomocy innym.

Gość qwqewewe
a tak w ogóle to wieśniacy sa ograniczeni um,ysłowo bo sraja za stodołą

Gość qwqewewe
no nikt za darmo nie jest skory do pomocy, ja tez nie pracowałam za drmo, tylko z a 10 zł na h :p Własnie łatwiej znalesc kogoś na biednej wsi, bogata wieś? Chyba 1 km od miasta, ale to przedmiescia a nie wieś

Gość No!!!!!!
"qwqewewe a tak w ogóle to wieśniacy sa ograniczeni um,ysłowo bo sraja za stodołą " I to jest kwintesencja tematu : Nie ma to jak w letniej porze można wysrać się na dworze letni wietrzyk w dupę dmucha a na nad gównem lata mucha Tak więc pozdrawiam was blokersi tym miłym wierszykiem. Ja rano wstaję, przed chałupę wychodzę, przeciągam się solidnie i bąka sążnistego puszczam głośno i solidnie. Bez gaci z gołym fiutem przed chałupę wyłażę i kawę sobie poranną prażę. Spróbujcie tak i wy moi mili coby was sąsiedzi do psychiatryka nie wsadzili :D

Gość Oczywiście że
nie ma jak to żyć w przyrodzie.Od kilku lat mieszkam w środku lasu.Okupuję teren 1,5ha z własnym stawem. Uciiekłem z Warszawy.Podstawowa opieka lekarska jest bardziej dostępna niż w stolicy.Do lekarza/przychodni jadę 15 minut.Po następnych 10 minutach wracam do chałupy z lekarstwami,kupionymi w aptece/jestem cukrzykiem/.W Warszawie na receptę musiałem czekać 4 dni.Koszty życia są dużo mniejsze.Ogrzewanie domu 180m ,drewnem,kosztuje rocznie 1500 zł.Woda i ścieki za darmo.Swoje ujęcie wody i tzw.przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Gość No!!!!!!
Idę spać. Mi grają ptaki do snu. Cała orkiestra ? A wam ? tłumiki ? :D

Gość nie daj sieeęę
No!!!!!! ptaki o tej porze spią :-) A ja mam za oknem mnówstwo drzew,mimo,ze w miescie,w bloku mieszkam i warkot silników sł\ysze w oddali.

Gość nie daj sieeęę
Oczywiście że po prostu samotnik z ciebie.

Gość qwqewewe
ja słysze właśnie koncert świerszczy. A niektóre ptaki tez słychac nocą,,,, nieraz zwątpoiłam.

Gość Oczywiście że
zostałem samotnikiem,ale nie narzekam.Na wszelki wypadek zostawiłem mieszkanie w Wa-wie..Teraz je jednak sprzedaję.Lubię przyrodę i polubiłem okolicznych sąsiadów/najbliższy ok.1km./Po prostu cisza i spokój.Niczego nie trzeba pilnować.W Wa-wie pół życia spędza się w korkach.