Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paplalapla anabla

ślub konkordatowy- niewierzący, ateiści, innowiercy, niepraktykujący katolicy

Polecane posty

Gość paplalapla anabla

Dzień dobry, Czy są tutaj osoby, które zdecydowały się na ślub konkordatowy pomimo tego,że nie ma dla nich on większego religijnego znaczenia. Piszę na ten temat pracę licencjacką, czy osoby te mogłyby mi pomóc i poświecić troszeczkę swojego czasu odpowiadając na kilka moich pytań? Obiecałabym Wam szczebelki do nieba za ten dobry uczynek ale pewnie nie ma to dla Was większego znaczenia ;) Dla humanistów mogę obiecać,że dobre uczynki prędzej czy później wracają ;) Albo sami będziecie pisali pracę albo Wasze dzieci, małżonkowie. :D A tak naprawdę to bardzo Was ludzie proszę ;) Gdyż jestem nieco zdesperowany ponieważ zostało mi mało czasu ;) Pomóżcie robiącej wszystko na ostatni moment studentce ;)

Gość zazani
Jesteś obojniakiem? Piszesz raz w rodzaju męskim a raz w żeńskim

nie wiem czy Ci to pomoże, ale wszyscy moi znajomi to tylko teoretycznie katolicy, bo wnętrza kościoła od komunii nie widzieli, ale śluby biorą w kościele, bo to ładne.

Gość paplalapla anabla
hehe wiem, zauwazylam, ze raz napisalam tak a raz tak ;) przepraszam ;) z szybkosci ;) właśnie takich osób poszukuję :) ;)

Gość palonia
Mysle, ze ateisci i innowiercy nie wezma slubu w katolickim kosciele. Natomiast niepraktykujacy katolicy, ktorzy maja te wszystkie poprzednie sakramenty, ale nie chodza do kosciola, nie modla sie, nie spowiadaja - tak I to wiekszosc jest takich ludzi. Ja zapalona katoliczka nie jestem, a tez biore slub w kosciele. Co chcesz wiedziec?

Gość paplalapla anabla
Palonia czy mogłabyś przesłać mi odpowiedzi na dopracykonto@gmail.com Dziękuję Ci bardzo, bardzo mi pomagasz. Pytania: 1.Czy postrzega Pan/i siebie jako osobę o wyznaniu rzymskokatolickim? - Uzasadnienie odpowiedzi 2.Jaką rolę odgrywa w Pan-a/i życiu katolicyzm? 3.Czy jest Pan/i w stanie wymienić 10 przykazań Dekalogu 4.Co Pan/i sądzi o przed i pozamałżeńskich stosunkach o charakterze seksualnym? - Jak Pan/Pani sądzi co mówi na ten temat katolicyzm? 5.Co sądzi Pan/i o powiadamianiu urzędu stanu cywilnego przez parafię o zawarciu związku małżeńskiego? 6.Co sądzi Pan/i o : a) kościele jako o miejscu do zawarcia związku małżeńskiego? b) błogosławieństwie c) oczepinach d) białej sukni i welonie 7.Czy rodzina, przyjaciele lub partner/ka wywierał/a na Panu/i jakąś formę nacisku na zawarcie związku konkordatowego? - czy ktoś stosował szantaż wobec Pana/i? - czy ktoś ustawicznie nalegał na zalegalizowanie związku poprzez zawarcie małżeństwa konkordatowego ? Można również jako 8 napisać swoją opinię dlaczego zdecydowałam/em się na taki rodzaj ślubu, czy ma to znaczenie dla mnie lub moich bliskich, co zaważyło na tej decyzji? Z góry BARDZO, BARDZO wszystkim dziękuję

Gość paplalapla anabla
podaję jeszcze raz emaila żeby nie było wątpliwości ;) dopracykonto@gmail.com

Gość paplalapla anabla
Dobrze by było gdybyś jeszcze napisała swój wiek ;)

Gość palonia
udzieliłam odpowiedzi i wysłałam na maila:) mam nadzieję, że pomogłam.

Gość zzzzzzzzzzzzznnnnnnnnnnn
1.Czy postrzega Pan/i siebie jako osobę o wyznaniu rzymskokatolickim? Raczej tak. Wierzę w Boga, ale instytucja Kościoła od jakiegoś czasu mi nie odpowiada. 2.Jaką rolę odgrywa w Pan-a/i życiu katolicyzm? Chyba żadnej. 3.Czy jest Pan/i w stanie wymienić 10 przykazań Dekalogu Tak. 4.Co Pan/i sądzi o przed i pozamałżeńskich stosunkach o charakterze seksualnym? - Jak Pan/Pani sądzi co mówi na ten temat katolicyzm? Sądzę,że każdy powinien żyć zgodnie z własnym sumieniem. Osobiście nie mam nic przeciw pozamałżeńskich stosunkach. Wedle katolicyzmu są one grzechem. 5.Co sądzi Pan/i o powiadamianiu urzędu stanu cywilnego przez parafię o zawarciu związku małżeńskiego? Jest jak najbardziej wskazana. 6.Co sądzi Pan/i o : a) kościele jako o miejscu do zawarcia związku małżeńskiego? b) błogosławieństwie c) oczepinach d) białej sukni i welonie 7.Czy rodzina, przyjaciele lub partner/ka wywierał/a na Panu/i jakąś formę nacisku na zawarcie związku konkordatowego? - czy ktoś stosował szantaż wobec Pana/i? - czy ktoś ustawicznie nalegał na zalegalizowanie związku poprzez zawarcie małżeństwa konkordatowego ? Nikt nie wywierał. Po prostu po 8 latach konkubinatu byliśmy gotowi, aby powiedzieć sobie sakramentalne ,,tak".