Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

córka rybaka010

co się dzieje? Coś mnie gryzie po nogach od paru dni

Polecane posty

ale tego nie widac i nie są to komary ale bąble sa czerwone i okragłe jak po ugryzieniu komara. Co to jest mam to wszędzie na nogach swędzi to okropnie :(

Gość asdkfkmf
pluskwy

Gość Wiem......
Może troszkę wstydliwe ale, masz pchły.....Zakup coś mocnego na owady. Pomoże, trzymam kciuki i pozdrawiam

Gość aniaaaasssssssssssssssssssss
nalej do wanny dużo wody, możesz wlać coś lawendowego np i "zanurkuj" na chwilę, ale najlepiej pare razy pod rząd, wyjdź z wanny, wylej wodę, tzn spuść ją i weź prysznic z jakimś żelem, porządnie umyj włosy.

Gość Aaron Nusselbaum
Lech "Bolek" Wałęsa - Lejba Kohne Aleksander Kwaśniewski - Izaak Stoltzman Jolanta Kwaśniewska - Konty Lech Kaczyński - Kalkstein Adam Michnik - Aaron Szechter Leszek Balcerowicz - Aaron Bucholtz Włodzimierz Cimoszewicz - Dawid Goldstein Józef Oleksy - Szymon Buchwio Stefan Niesiołowski - Aaron Nusselbaum Andrzej Olechowski - Mosze Brandwein Marek Borowski - Szymon Berman Bronisław Geremek - Berele Benjamin Lewartow (syn Borucha i Szarcy) Zyta Gilowska - Zyta Morgenstein Jan Maria Rokita - Izaak Goldwicht Lew Rywin Lejba Riewin Jerzy Urban - Josek Urbach Mariusz Walter Moryc Szpigelbaum Hanna Gronkiewicz-Waltz - Hajka Grundbaum Hanna Suchocka - Hajka Silberstein Izabela Sierakowska - Rebeka Sommer Jan Krzysztof Skubiszewski - Szymon Schimel Jerzy Jaskiernia - Aaron Aksman Grzegorz Kołodko - Samuel Hanerman Marian Krzaklewski - Dawid Zimmerman Jacek Kuroń - Icek Kordblum Andrzej Milczanowski - Aaron Edelman Mieczysław Rakowski - Mojżesz Rak Leszek Moczulski - Robert Berman Janusz Lewandowski - Aaron Langman Tadeusz Mazowiecki - Icek Dikman Jan Krzysztof Bielecki - Izaak Blumenfeld Andrzej Wajda - Krohmann Władysław Frasyniuk - Rotenschwanz Michał Boni - Jakub Bauer Boleslaw Bierut - Rotenschwanz Ryszard Bugaj - Izaak Blumfeld Lech Falandysz - Aaron Fleischman Aleksander Hall - Miron Hurman Piotr Ikonowicz - Dawid Goldsmith Helena Łuczywo - Chaber (ojciec), Guter (matka) (AGORA S.A., współzałożycielka Wyborczej) Janina Paradowska - Rachela Busch Magda Umer (piosenkarka) - Humer (córka zbrodniarza UB) Mieczysław Wachowski - Jakub Windman (oficer SB) kard. Franciszek Macharski - Finkelstein ks. prof. Józef Tischner - Blumstein

Gość aniaaaasss
nie wiem co miałam, ale podobne jak ty objawy :P i zrobiłam tak jak powiedziałam i przeszło ;) teraz już myję kota szamponem lawendowym i nigdy się nie powtórzyło ;) a wcześniej powracało :o serio, kup coś z lawendą i wypróbuj ;)

Gość ikarina
a moze to meszki, one tak dotkliwie gryza a prawie ich nie widac?

Gość czytam bo lubię
A ja myślę że jest to świerzb

a jak wygladaja ukaszenia? takie bardzo swedzace male babelki? jezeli to sa pchly a gdyza cie tylko w nocy to spryskaj lozko sprajem na pchly i podloge w sypialni, zdejmij posciel, dokladnie odkurz materac, zmien posciel i finito. dla kota terapia przecipchelna. poza tym wcale nie musisz miec zwierzat zeby miec pchly w domu, moglas przyniesc na ubraniu.

Jeśli masz tego więcej to mogą być meszki. One atakują grupami, ale raczej nie są aktywne w nocy. Ślad po ukłuciu meszki jest bardzo bolesny i utrzymuje się dość długo. Następstwem ukąszenia meszek może być silny obrzęk, często o odczynie alergicznym oraz gorączka, nie tylko u osób nadwrażliwych. Tu jest sporo informacji na ten temat... http://traveleros.pl/ukaszenia-owadow/130-meszki-ugryzienie-meszki-to-realne-zagrozenie-praktyczny-poradnik.html

Gość anna100nx
To niestety pluskwy... Od pół roku ciągle w nocy coś mnie gryzło, bąble były takie jak po ugryzieniu komara choć nieco mniejsze i swędziały dwa razy bardziej. Zawsze pojawiało się to w nocy i długo nie wiedziałam co to, później miała to moja siostra i zaczełyśmy chodzić do dermatologów, alergologa i ciągle nic. Pewnej nocy nad ranem moja siostra zabiła na sobie robaka i była to pluskwa... Byly w materacu łóżka i konieczna była chemiczna dezynfekcja całego mieszkania (cena 200zł)

Gość Szymek457
Mogę polecić ich usługi. Widziałem o nich wywiad w Internecie http://prusator.pl . Faktycznie wiedza co robić z pluskwami

Gość Kicirożek
Miejsce ugryzienia jest zaczerwienione, pozniej robi się mała bańka z wodą...i niemiłosiernie swędzi? I zostają póżniej takie małe blizny :))) to PCHŁY KOCIE :)

Gość trust

Mnie też coś gryzie, w dzień i w nocy więc raczej pluskwy odpadają pluskwy zostawiają kilkanaście ukąszeń obok siebie i zostawiają bobki takie małe kropeczki, pchły gryzą raczej w okolicach łydek, paliłem światło w nocy i nic nigdy nie widziałem , w pracy siedzę też gryzie więc pająki karaluchy też odpadają bo to płoche stworzenia, , to cholerstwo chyba wyczuwa fale mózgowe bo np gryzie kiedy śpię albo kiedy jestem nad czymś bardzo skupiony np czytam książkę i nie interesuję się otoczeniem, wtedy gryzą, ugryzienia są różne po kilka w rożnych miejscach, podejrzewam że to ten sam sprawca w rożnych stadiach rozwoju, jedne ugryzienia są płaskie jak od komara inne są jak bąbelek, inne jak zdarty naskórek z którego sączy się limfa, a inne to np trzy lub dwa ugryzienia obok siebie wypełnione ropą i krwią goją sie długo. co to może być? może to coś egzotycznego kupuje się banany i inne rzeczy kto wie 

Gość Pomocy

Mam to samo co komentarz wyżej. Proszę o pomoc zwarjuje 

Gość Kamyk
Dnia 18.01.2019 o 07:40, Gość trust napisał:

Mnie też coś gryzie, w dzień i w nocy więc raczej pluskwy odpadają pluskwy zostawiają kilkanaście ukąszeń obok siebie i zostawiają bobki takie małe kropeczki, pchły gryzą raczej w okolicach łydek, paliłem światło w nocy i nic nigdy nie widziałem , w pracy siedzę też gryzie więc pająki karaluchy też odpadają bo to płoche stworzenia, , to cholerstwo chyba wyczuwa fale mózgowe bo np gryzie kiedy śpię albo kiedy jestem nad czymś bardzo skupiony np czytam książkę i nie interesuję się otoczeniem, wtedy gryzą, ugryzienia są różne po kilka w rożnych miejscach, podejrzewam że to ten sam sprawca w rożnych stadiach rozwoju, jedne ugryzienia są płaskie jak od komara inne są jak bąbelek, inne jak zdarty naskórek z którego sączy się limfa, a inne to np trzy lub dwa ugryzienia obok siebie wypełnione ropą i krwią goją sie długo. co to może być? może to coś egzotycznego kupuje się banany i inne rzeczy kto wie 

I wiesz co to było? Ja mam tak od ok 1,5miesiaca... Ale ja nic nie znajduje w mojej sypialni czy sofie. Już 3 razy robiłam gruntowny porządek łącznie z potraktowaniem gorąca parą każdej szczeliny łóżka, szafek nocy, materacy. Pranie 90°, prasowanie też na najmocniejszym poziomie. Nigdzie było śladów jakiegolwiek zyjatka.... Zero jaj, larw, martwych robaków.... Nic! A stosowałam chemię jak i olejki eteryczne. Pies wykąpany w szamponie przeciwko pchlom, spryskany i ma obroże. Ja niedługo zwariuje 

Dnia 26.12.2019 o 12:04, Gość Kamyk napisał:

I wiesz co to było? Ja mam tak od ok 1,5miesiaca... Ale ja nic nie znajduje w mojej sypialni czy sofie. Już 3 razy robiłam gruntowny porządek łącznie z potraktowaniem gorąca parą każdej szczeliny łóżka, szafek nocy, materacy. Pranie 90°, prasowanie też na najmocniejszym poziomie. Nigdzie było śladów jakiegolwiek zyjatka.... Zero jaj, larw, martwych robaków.... Nic! A stosowałam chemię jak i olejki eteryczne. Pies wykąpany w szamponie przeciwko pchlom, spryskany i ma obroże. Ja niedługo zwariuje 

Kamyk,

Poradziłeś sobie z problemem? 

Mam dokładnie to samo. Nie widać żadnego robactwa. Gryzie w dzień i w nocy.

To na pewno nie świerzb, nie pluskwy, nie komary, nie meszki. Gryzie też na twarzy.

Oszalejemy!

Dnia 18.01.2019 o 07:40, Gość trust napisał:

Poradziłeś sobie problemem? Mam teraz dokładnie identyczną sytuację. 

Daj znać.

To pluskwy.  Pluskwy nie wyczuwaja fali mozgowych tylko gazy z oddechu ludzkiego.  Gdy spisz, albo sie koncentrujesz (to taki rodzaj medytacji) to wydzielasz inne ilosci dwutlenku wegla i miedzy innymi one to wlasnie wyczuwaja.  Znakiem szczegolnym jest zwykle dwa ugryzienia kolo siebie czasami trzy.  Pojedyncze sie zdarzaja i ktos wyzej mial racje, ze te mlodsze osobniki powoduja mniejsa reakcje alergiczna i pojedyncze ugryzienia.  Nie wychodza tylko w nocy.  Wychodza wtedy kiedy osoba jest spokojna- ten dwutlenek wegla znowu.  Jezeli wyjdziesz na noc to jak wrocisz i polozysz sie psac to przyjda i w dzien.  Nie widzi sie ich poniewaz zwykle gdy cos poczyjesz to przestal dzialac ich "jad", ktory dziala znieczulajaco.

Sprawdzonym sposobem jest kupienie proszku na pluskwy i rozsypanie je pod krawedziami materaca.  Taka "fosa" obronna z proszku.  Gdy bedziesz spal to bede lazly w twoim kierunku i zdechna.  SPrzatanie jest bardzo wazne.  Zmniejsza to ich hordy i latwiej sie ich wtedy pozbyc proszkiem.  Pranie poscieli tylko w ukropie, odkurzenie wszystkich zakatkow itd.  Po dobrym sprzatniu posypac proszkiem (bezpiecznym dla ludzi i zwierzat oczywiscie) naokolo lozka i powinno pomoc.  Samym sprzataniem ciezko je wytepic gdy jest ich wiele.  Zawsze znajdzie sie jakis kacik gdzie sa ich jajka lub nawet dorosle pluskwy.  Wysypujac ten proszek naokolo lozka i spiac w nim jako przyneta z czasem powinny zginac smiercia tragiczna.  Jezeli gryza gdy ktos pracuje i sie koncentruje to miesjce to rowniez mozna wysypac np. pod poduszkami kanapy.  Jezeli infestacja nie jest kompletna na co wskazuje brak obserwacji osobnikow to nie powinno to trwac dlugo.  Te proszki zwykle dzialaja kilka tygodni wiec nawet te nowo wylegniete plusky powinien zlapac.  

Jest to najtanszy sposob kontroli pluskiew.