haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Witam dziś jest mój pierwszy dzień na diecie Dr. Ducana. Nie bardzo wiem co mogę jeść oprócz jaj i mleka obawiam się również że moja "silna" wola nie będzie zbyt silna potrzebuję waszego wsparcia może ktoś też dziś zaczyna? Proszę pisać!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 up Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 mam serek waniliowy OSM Garwolin nie wiem. mogę taki zjeść?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Witam!! Ja jestem na tej diecie od 13 czerwca. Zaczynalam z waga 66,6 i 167 cm wzrostu. Mam duży biust i obawialam sie, ze on mi pierwszy będzie 'lecial'. Do tej pory Schudlam 4,7kg. Wczoraj sie wazylam i było 61,9 ;-) Biust jaki był, taki jest. Nie widzę straconych kilogramów, nie wiem z czego mi ubyło. :-) ale dotrwam do 58/56kg i wtedy zobaczę, czy kontynuować, czy mi starczy. Dietę robie, bo chce być bardzo chuda, teraz wyglądam normalnie. Poczytaj książkę, Poszukaj przepisów w necie, bo jest naprawdę dużo. Na samych jajkach i jogurcie długo nie dasz rady ;-) Ile wazysz i ile masz wzrostu?? Powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 mam ok 165-167 i ważę DUŻO za dużo bo ok 95-97 kg. wczoraj się ważyłam. waga pokazała równo 100 kg. się załamałam bo jeszcze 3 lata temu ważyłam niespełna 60 kg... więc długa droga przede mną:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 To życzę powodzenia i wytrwałości. Ja używam niektóre zakazane produkty, jak normalne kakao, czasami jem dużo za dużo otreb i zdarzyło mi sie zjeść lody. Pól litra. Na raz :P niektórych produktów nie ma u mnie (mieszkam w Szwajcarii) i muszę je zastępować innymi, niedozwolonymi. A i tak Schudlam, bo dużo tez nie jem. Czasami cały dzień głodna chodzę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 nie wiem czy dam radę. potrzebuję kogoś kto też będzie na tej diecie żeby tak wiesz, solidarnie się odchudzać:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Przeczytaj książkę. Bez tego nawet nie zaczynaj. Jest bardzo duzo przepisów w internecie. Bardzo duzo stronek. Dasz radę. Patrz codziennie w lustro i będziesz miała motywacje. No chyba, ze całe życie chcesz być pileczką ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 myślę że jak się nastawię to dam radę..:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Ja mam zamiar zrobic po raz drugi i nie moge sie zdecydowac i zaczynam co chwile i za chwile koniec:( serka waniliowego nie mozna jak cos to pytaj chetnie odpowiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 a co można? pierwszy dzoeń, Faza I. na śniadanie zjadłam 1 jajko i szklankę mleka na drugie. teraz miałam na obiad ten serek ale skoro nie można to muszę co innego kombinować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Dodaj do ulubionych zarchiwizowany Zasady diety pochodzą z książki Dr. Pierra Dukana "Nie potrafię schudnąc" i są podstawami naszego odżywiania: 1.CZYM JEST DIETA PROTAL? DIETA PROTEINOWA zwana potocznie PROTAL (franc. proteines + alternatives ; pol. proteiny + naprzemienne) nie jest zwykłą dietą, lecz kompletnym planem utraty masy ciała, nierozerwalną całością, którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy. Składa się z czterech następującyh po sobie faz. 2. FAZY DIETY PROTAL FAZA I FAZA ATAKU prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw. W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej. Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć. Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu. -> chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu -> podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek) -> wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane -> owoce morza (skorupiaki i mięczaki) -> drób oprócz kaczki i bez skóry -> chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe -> jaja -> chude produkty nabiałowe (do 4gram tłuszczu w 100g) -> póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych -> środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie) Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO. Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej. FAZA II FAZA RÓWNOMIERNEGO RYTMU UTRATY WAGI opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi. Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi. Możliwe cykle fazy naprzemiennej: - 5/5 (5 dni czystych protein jak w Fazie I/ 5 dni protein z warzywami z Fazy II) - 7/7 (jak wyżej) - 1/1 (jak wyżej) - możlliwe także kombinacje np.: 5 dni protein/3 dni proteiny + warzywa Dukan zaleca 5/5 jako najbardziej skuteczną, ale tak na prawdę wszystko zalezy od indywidualnej reakcji organizmu. FAZA III FAZA UTRWALANIA UZYSKANEJ wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram. Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów: -> pokarmy proteinowe fazy I (uderzeniowej) -> warzywa fazy II równomiernej -> jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni -> 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie -> 40 gramów sera żółtego -> 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo -> udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej -> dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolic na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody wink. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakims czasie, zeby dokonczyc porcje. Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo: -> jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu niewymienny i bezdyskusyjny. FAZA IV FAZA DEFINITYWNEJ STABILIZACJI opiera się na prostej zasadzie, niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowek w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas. Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie. Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych. Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mjluska89 1 Napisano Lipiec 12, 2012 ja proponuję dietkę south beach jest przyjemna, nie trzeba się głodzić, sporo dozwolonych produktów w 1 fazie, i sporo ciekawych przepisów! no i oczywiście ładnie się chudnie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Na dukanie tez sie człowiek nie glodzi ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 to "na całe życie, do końca życia" mnie przeraża. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 wybrałam Dukana bo kolega schudł na niej ponad 40 kg w ciągu 5 miesięcy... wiem, że to ile schudnę zależy ode mnie i od organizmu ale mam nadzieję że mu dorównam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 zero skrobi więc ryżu też nie wolno? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 ryzu nie wolno! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Haramat myśle, ze przezyjesz mały zawał serca jak sie dowiesz czego nie wolno jest :O Kobieto masz 40 kg do zrzucenia i przeraża Cię brak ryżu?? Idź do dietetyka, niech Ci poleci dietę, bądź jakaś ułoży pod Ciebie a nie pytać na forum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Haramat myśle, ze przezyjesz mały zawał serca jak sie dowiesz czego nie wolno jest :O Kobieto masz 40 kg do zrzucenia i przeraża Cię brak ryżu?? Idź do dietetyka, niech Ci poleci dietę, bądź jakaś ułoży pod Ciebie a nie pytać na forum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 a wiesz ile dni ma wynosic twoja 1 faza? robilas test dukana? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 to "na całe życie, do końca życia" mnie przeraża. a nie brak ryżu. czytanie ze zrozumieniem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 ile chcesz schudnac?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 No kochana! Trzeba pilnować sie całe życie, bo inaczej będzie efekt koło. Naprawdę z całego serca życzę Ci powodzenia, bo wiem jaka to radość jak waga leci w dol. Nawet te pól kilo na tydzień. Ale zmien nastawienie. Teraz, szybko zacznij w siebie wierzyć!! Znajdź silna wolę, bo inaczej nie da rady. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cizia_mizia 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Jojo* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 myślę że ze 40 kg to max. wg tego testu powinnam I faze ciągnąć 5 dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Teraz, szybko zacznij w siebie wierzyć!! Znajdź silna wolę, bo inaczej nie da rady.- pięknie powiedziane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lja Napisano Lipiec 12, 2012 pisze sie dukan! a nie ducan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lilka208 0 Napisano Lipiec 12, 2012 w ksiazce mam napisane ze do schudniecia ponad 20 kg 7 dni 1 fazy i mozna przedluzyc do 10 dni ale za porozumieniem lekarza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
haramat 0 Napisano Lipiec 12, 2012 od tego C zamiast K nie przytyję więc nie ma sensu się czepiać. też wyczytałam że od 7 do 10 dni ale wg testu wyszło mi 5 dni. przyjmę 7 dni. będzie na pograniczu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach