Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolcia ta jedyna

co z tym invitro

Polecane posty

Gość jolcia ta jedyna

w co myślicie trzeba karac lekarzy za in vitro bo bo ja nie co w tym złego że pary chcą mieć dzieci wiele par teraz walczy z niepłodnością ten głupi kaczorek do wszystkiego się przypieprzy

Gość dla mnie to srednioweicze
trzeba pomóc w takich waznych zyciowych sprawach, dla wielu moze i najwazniejszych. To nie powiekszanie cyckow. Moze przestaniemy ludzi leczyć w ogole, zostawmy to Pamu Bogu? ?

Gość jolcia ta jedyna
popieram cię w 100 % nie zawsze naturalne metody działają a w szkole wpajają nam że to tylko chwila i jest brzuch a tak nie jest :)

Gość altówka
tez miatam in vitro robione 12000zł a narkomanów i pedofili sie leczy z panstwowych.Ja cate zycie płace składki ,nie chorowałam nigdy oprócz chorób dzieciecych a na to musialam pozyczke brac

Gość moja kolezanka jest
w ciazy z blizniakami dzieki invitro, inaczej nie mialaby szansy na ciaze dlatego ze jej maz ma bardzo ale to bardzo slabe nasienie, pamietam jak kiedys mowila ze jesli jej sie nie uda to ona bedzie nieszczesliwa cale zycie... mysle ze kazdy ma prawo miec wlasne dzieci i po to jest medycyna zeby pomoc tym parom ktorym sie to nie udaje naturalnie

Gość Pasztet Szczeciński
Zakazac in vitro to nie ludzkie - wbrew naturze !

Gość altówka
aha mnie sie nie udalo i skąd tu brac nastepna kase?

Gość Pasztet Szczeciński
No przecież to dziecko będzie tej kobiety a nie jej męża :D więc jaka szansa na dziecko, dla kogo :O a nie można zaadoptowac na jedno wyjdzie

Gość ostatni moheranin
co wiecie o in vitro czy wiecie ze to genetyczne buble chorują 2 razy więcej niz normalni ludzi i gdy dorosną to wychodzą im genetyczne choroby IN VITRO JEST ZAGROŻENIEM DLA LUDZKOŚCI

Gość hannka od rumcajsa
Pasztet Szczeciński napisał """No przecież to dziecko będzie tej kobiety a nie jej męża więc jaka szansa na dziecko, dla kogo a nie można zaadoptowac na jedno wyjdzie""" słabe nasienie nie przekreśla szansy na potomstwo , do invitro są specjalnie pobierane i selekcjonowane plemniki męża te które są najlepsze i podawane do jajeczka kobiety, potem wszczepiany zarodek do macicy na adopcje trzeba czekać , długie procedury dziecko urodzone przez kobietę , nawet jak zaadoptuje obcego mrożaczka będzie dla małżeństwa jak ich własne , jest różnica :)

Gość Riaawiiaa
Heh dziecko będzie kobiety a nie jej męża proste, zero w tym filozofi :D zresztą mniejsza w to co mnie obchodzą jakieś błędy genetyczne

Gość ostatni moheranin
a chciałabyś kupić samochód i raz w miesiącu z nim jeździć do warsztatu bo coś zawsze sie zepsuje Szeroko zakrojone badania amerykańskie wykazały, że dzieci po in vitro częściej rodzą się z ciężkimi wadami wrodzonymi niż dzieci poczęte drogą naturalną. Okazało się, że ciężkie wrodzone wady serca notuje się 2,1 razy częściej u dzieci poczętych w wyniku in vitro niż u tych poczętych w sposób naturalny. Także rozszczepienie wargi i/lub podniebienia 2,4 razy częściej dotyka maluchy poczęte w sztuczny sposób. Ponadto 4,5 razy częściej dzieci te chorują na atrezję (zarośnięcie) przełyku, a 3,7 razy częściej na zarośnięcie odbytu. U dzieci po in vitro częściej też obserwuje się siatkówczaka, czyli nowotwór oka. Aby go wykryć - w wielu krajach rutynowo bada się dno oka noworodków. Holendrzy w 2003 roku, analizując ewentualne skutki in vitro, wykryli 5 przypadków siatkówczaka, wszystkie u dzieci poczętych w wyniku tej metody. Normalnie ta choroba występuje w populacji człowieka raz na 17 tys. urodzeń. Gdy ujęli swoje badania w statystyki, okazało się, że siatkówczak występuje 5-7 razy częściej po zapłodnieniu in vitro niż naturalnie. Jako genetyk populacji co zaliczyłby Pan do najpoważniejszych skutków in vitro? - Za najgroźniejsze uważam właśnie pojawianie się nowych mutacji genów na skutek stosowania in vitro. Proszę sobie wyobrazić - mamy 25 tysięcy par genów. Szacuje się, że każdy z nas ma wśród nich kilkanaście genów uszkodzonych. Ale jeżeli tylko jeden gen z pary jest uszkodzony, to takiego defektu nie widać, chyba że jest on podobny do tego, który powoduje siatkówczaka. Na szczęście tylko nieliczne są takie. Szacuje się, że przy naturalnym poczęciu pojawia się tylko jedna dodatkowa mutacja. Zrozumiałe, że najczęściej zdarza się ona w parze, gdzie obydwa geny są prawidłowe, i jest ona niewidoczna. Może się ona uwidocznić dopiero wtedy, gdy w kolejnej generacji dwa takie defekty trafią na siebie. Wtedy są one "zabierane do grobu" przez śmiertelne choroby, takie jak mukowiscydoza czy anemia sierpowata. Przy in vitro takich mutacji zdarza się kilka razy więcej i oczywiście w znakomitej większości są one niewidoczne, i mogą pozostać niewidoczne przez całe życie. Ale te uszkodzenia też kiedyś się spotkają i będą musiały być wtedy "zabrane do grobu", tylko że ponieważ jest ich kilkakrotnie więcej, to i liczba tej tzw. śmierci genetycznej będzie musiała wzrosnąć. Paradoksalnie będzie to dotyczyć nie tylko potomków osób po in vitro, ale całej populacji. To wynika z prostych praw genetycznych. To będzie cena, jaką przyszłe generacje zapłacą za błędy popełniane teraz. http://www.stronaoinvitro.pl/co-na-to-genetycy-

Gość jolcia ta jedyna
ja jestem za in vitro a mohery od kaczorka niech się chowają w polsce nie jest tak łatwo o adopcję małego dziecka dziecko zdąży urosnąć zanim je za adoptujemy