Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vivienne8620

Czy wiecie coś na ten temat ?

Polecane posty

Witam, chciałam zapytać być może ktoś orientuje się w tym temacie. Córka mojej sąsiadki ma 13 miesięcy i nie chodzi, ok wiem że ma jeszcze czas ale ona dziwnie stawia nóżki a raczej kolana do środka i włóczy jedną stópkę czy coś może być nie tak ? Sama wstaje, rączkuje ale nie puści się nigdzie. Sąsiadka była kilka razy u nas ale nie jesteśmy tak blisko żebym zwracała jej uwagę. Szkoda mi małej- mam córkę w identycznym wieku.

Gość pokkkemony
wykop sasiadke do ortopedy

Gość Małaa 29
Ja proponuje ortopede na wszelki wypadek

wiesz....moja corka szajbus i diabel tasmanski zaczela chodzic gdy miala 7.5 mies, a jej brat blizniak dopiero gdy mial 14 mies, bo on od urodzenia taki ostrzony i flegmowaty ciapa :p

wstryzmaj sie od zbednych komentarzy w kierunku sąsiadki bo jeszce moze sie solidnie obruszyc, ze doszukujesz sie czegos na sile nieprawidlowego u jej dziecka.Mojej siotry syn rowniez zacząl stawiac pierwsze kroki troche po ukonczeniu roczku

Nie doszukuje się czegoś złego u jej córki, po prostu szkoda mi małej, jest taką fajna dziewczynką. Moja córka przed rokiem ruszyła a wg mnie stawianie kolan do środka i włóczenie stopy może być po chodziku ?

Mnie nie chodzi o to czy i kiedy zacznie chodzić. Chciałam zapytać czy ktoś wie co może oznaczać gdy dziecko stawia kolana do środka i włóczy jedną stopę ? Wg mnie to jest prawidłowy układ nóg. Stawia też bardzo duże kroki- susy. Ktoś wie coś na ten temat ?

Gość zonaKraka
Skoro nie jesteś bliską sąsiadką to nie wiesz nawet czy mama dziewczynki nie chodzi z nią do lekarza... Dziecko w tym wieku ma jeszcze szczepienia i choćby na takiej kontroli pediatra zauważy jeśli coś jest nie tak.

Twoja sąsiadka powinna się szybko tym zainteresować, bo niedopatrzenia może zniszczyć później temu dziecku życie. Im szybciej wykryje się niedoskonałości w rozwoju dziecka tym lepiej dla niego.

Gość delikatna sprawa
jesli nie jestescie zbyt bliskimi kolezankami, to ona moze zareagowac wrogoscia na twoja troske, ale ja na jej meijscu skonsultowalabym sie z ortopeda i neurologiem. nie jest niepokojace to, ze dziecko nie chodzi, tylko wlasnie to "wloczenie" nogi w Twoim opisie.

Mieszkamy obok siebie i wiem że chodzi do lekarza na szczepienie czasem pogadamy o dzieciach jak się widujemy. Mamy tego samego pediatrę. Tylko problem w tym że u nich w rodzinie nikt tego nie widzi, moja mama też to zauważyła co ją, mój mąż też. Sąsiadka nie jest z tych mam 'trzęsących' się nad dzieckiem, ją to dawno bym leciała do lekarza. Szkoda mi dziecka, fajna jest. Ale co to może oznaczać ? Problemy z biodrami ? Wiem, że wszystko ok bo mówiła że po badaniu wszystko w porządku...

Ona prawdopodobnie ma iksowatość nóg.Sąsiadka powinna szybko iść do ortopedy.Prawdopodobnie Twoja sąsiadka źle zakładała malej pieluchy.A jeśli zostanie to zaniedbane bardziej i nie leczone to mala może mieć w przyszłości zwyrodnienie stawów biodrowych.

przeciez ci napisaly dziewczyny wyzej a jak ty sie boisz jej cos powiedziec- to moze zasugeruj to lekarzowi? mowisz ze macie tego samego- niech on zwroci na to uwage

Iksowatość nóg ? Co to takiego ? A poza tym jak można źle zakładać pieluchy ? Przecież to bułka z masłem. Miała oryginalne pampersy, wiem bo zawsze mówiłysmy sobie nawzajem w którym sklepie jest promocja.

Ona rzadko jeździ do lekarza że swoją córka, zdrowo się jej chowa. Tylko szczepienia, które znosi rewelacyjnie. Raz chyba miała gorączkę z tego co opowiadała. Też o tym myślałam ale jak lekarz mnie wyda ? Dla mnie to jest dziwne najbardziej że nikt z ich rodziny tego nie widzi, ma młodą siostrę swojego męża i nic nie widzi u swojej bratanicy a u nas była raz czy dwa i od razu zauważyły trzy osoby... Nie wiem...

Jak można źle założyć pampersa? po pierwsze nie zapiać jego odpowiednio ciasno . Po za tym dla noworodków są specjalne pampersy, które są bardziej zbite i nie wolno innych zakładać, ich budowa anatomiczna jest inna niż normalnych pampersów i w tym momencie trzeba je odpowiednio ścisłe zakładać.Dodatkowo czasami się zaleca odpowiednie zawijanie w kocyk dziecka, który zabezpiecza przed tzw. koślawością nóg.

Gość ja bym jednak jej
najdelikatnij , jak mozna , zwrocila na to uwage. Moze zreszta ona konsultiwala to z lekarzem i tak? Spytaj ja o to. Coz, najwyzej sie obrazi ( glupio wtedy zrobi, bo zdrowie dziecka wazniejsze). Mozesz zaczac rozmoee od narzekaniana jakis problem zdrowotny u swojego dzicka, zeby wypadlo naturalniej,

Tego jak miała zapięte pampersy to już nie wiem, czasem tam podciągała gdy ubierała córkę na spacerze. Szkoda mi tej dziecinki, naprawdę martwię się o nią choć nie jest moim dzieckiem. Moja koleżanka że szkoły też stawia kolana do środka gdy chodzi i powiem wam że to szpeci dziewczynę:-(

To było dawno temu lata 80 więc być może medycyna nie była tak rozwinięta jak dziś. Zwracać jej uwagi nie będę, w jej rodzinie jest tyle osób że już dawno powinni to zauważyć. Jeśli nie to naprawdę dziewczynka będzie miała problem. Nie chce robić niezgody bo wiem że napewno by na mnie naskoczyła ona z takich z 'dużą' buzia więc nie ma co.... Zresztą mieszkamy płot w płot- podwórko w podwórko więc później głupio by było.

no to jej wyslij anonim- jak sie boisz porozmawiac i podpisz- zyczliwa :)

Po pierwsze ja nie mam 15 lat żeby się w to bawić po drugie ona od razu by się domyśliła. Nikt nie jest taki głupi żeby nie pomyśleć kto i kiedy widział moje dziecko i zna je dość dobrze... Tutaj potrzeba czegoś innego ale nie mam pojęcia czego ? Może gdy długo nie będzie chodziła coś do niej dotrze ? Już zaczęła 14 miesiąc życia... Dziecko do 1,5 roku powinno raczej chodzić. Dziewczynki też szybciej idą na nogi- choć to nie jest regułą.

A może to tylko po chodaku ? I samo się naprawi ? Wiem, że córka sąsiadki często korzystała z chodaka...