Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brunetka85

ból dużego palca u stopy

Polecane posty

Gość brunetka85

Mam taki problem że wykręciłam sobie duży palec u stopy. Boli mnie staw ale nie ten łączący palec ze stopą lecz ten który zgina palca w pół. Palec jest napuchnięty, nie obli gdy nie ruszam, moge go zginać ale wywołuje to czasami przeszywający ból. Moje pytanie jest takie czy ten staw można wybić czy poprostu palec jest stłuczony/skręcony i powinno mi niedługo przejść. Nie chce iść do lekarza bo niestety u mnie opieka zdrowotna jest na gorszym poziomie niż "rady babci" Pozdrawiam :*

Gość brunetka85
jest ktoś ?

Gość nikanikk
może zrób sobie okład z altacetu -pomaga na takie problemy

Gość brunetka85
od wczorajszego wieczoru smaruje maścią Altacet. Jeśli jest skręcony albo zbity to pomoże, ale jeśli wybity to nie, nie jestem wstanie sprawdzić ponieważ opuchlizna nie pozwala mi zginać palec, mogę jedynie troszeczkę go zgiąć. Z medycznego punktu widzenia jest możliwe wybicie tego środkowego stawu (palec został wykręcony przy wstawaniu z leżenia na brzuchu) ?

Gość ccaa
Nie smaruj tylko nałóż dużo altacetu na palec i owiń gazą. Tak zostaw na dłuższy czas aż wyschnie gaza. Co się właściwie stało to nie wiem. Musiałby to ocenić lekarz bo tak można tylko zgadywać.

Gość brunetka85
tak zrobiłam, w ile powinna zejść opuchlizna po skręceniu ? Bo jeśli przekroczę ten czas to udam się do lekarza w innym rejonie. Czy do jutra powinno sie polepszyć ? Opuchlizna występuje już 18 godzin

własnie posmaruj altacetem albo inna maścią/żelem przeciwbólowym i się nie przejmuj. To pewnie jakieś stłuczenie. Obrzęk może się utrzymywac nawet kilka dni, bo to jest noga i siłą grawitacji limfa spływa w dół, możesz spróbować pomasowac tego palca i stopę i spać z noga wyżej.

Gość ghhhgghhhh
może halluks Ci rośnie?

Gość ghhhgghhhh
ojca mego też bolał palec, w różnych miejscach, strzykał i strzelał, i pobolewał, aż tu nagle BUM! i halluks się pojawił.

ale ona tu dokładnie wiąże ten ból z jakimś urazem tego palca..

Gość brunetka85
na ćwiczeniach wykręcił mi sie palec gdy wstawałam, to nie są takie bóle które biorą się znikąd, opuchlizna się zmniejszyła, a w miejscu stawu mam podłużnego sińca, który boli przy dotykaniu i przy mocniejszym zginaniu palca. Palec wydaje mi sie troche.. zdrętwiały czy sztywny, ale to pewnie przez opuchliznę

Gość dexarty
a palec przypadkiem nie może pęknąć przy wykręceniu ?

Gość zaniskieprogi
ja mialam kiedys tez uraz w czasie gry w pilke tego duzego palca, stopa i kostka, wszystko m ispuchlo, dostalam od lekarza sierowanie na rtg- tyle mozesz dostac i sie upewnic czy nic tam nie ma , u mnie wyszlo jakies skruszenie ale nic z tym nie zrobili tylko z zewnatrz sama się pielęgnowalam. dzis nie mogę go zgiąc tak jak tego palca w drugiej stopie.

Gość wiktorszabama
jakie maści są dobre na skręcenia ? nie chodzi mi o stłuczenie tylko o skręcenie, z góry dzięki

Gość wiktorszabama
podbijam, nie chce tworzyć nowego tematu

Gość gość
Tez mnie boli ale kolezanka mnie kopnela na wf jak gralismy w noge :( boli caly dzien

Gość gość
Mój kolega też tak miał i po trzech tyg umarł