Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość softly

trwała?

Polecane posty

Gość softly

Od zawsze chciałam mieć loki, często kręciłam sobie włosy, a teraz myślę o trwałej. Jednak jakiś czas temu sporo obcięłam włosy i mam je teraz do ramion . Czy możliwe jest wykonanie na nich takiej trwałej aby włosy lekko się kręciły i nie straciły dużo z długości ?

Gość Bairre
Też chciałbym mieć loki. Mam włosy do pasa i myślałam nad trwałą, czytałam też o niej sporo, więc mogę podpowiedzieć Ci tyle ile na ten temat wiem. Trwała na długie włosy jest ryzykowna. Skróci je na pewno sporo bo włosy się skręcają, więc innej opcji nie ma. Trwała działa na zasadzie osłabiania (rozrywania) wiązać we włosach. Przez co zmienia się ich strukturę i w efekcie można nadać im ten "kręcony" kształt. Długie włosy mają już swój wiek. Jeśli dobrze o nie dbasz i są zdrowe to możesz próbować. Jeśli są natomiast słabe i cienkie (jak moje) to nie radziłabym. Trwała połamie Ci włosy, wykruszą się i nic dobrego z tego nie będzie. Ponadto trwała jest na około pół roku. Po tym okresie włosy i tak będziesz musiała ściąć. Po drugie włosy te będą mocno przesuszone i dadzą efekt siana, w dodatku mocno połamanego i przerzedzonego. Nie będzie to wyglądało atrakcyjnie. Piszesz, że chciałabyś lekką trwałą. Lekka trwała jest możliwa jest to tzw. trwała podnosząca, ale stosuje się ją raczej na włosy krótsze. Jej skręt jest słaby i w efekcie da raczej włosy falowane niż typowe kręcone loki. Trzyma się też znacznie krócej. i jest ryzyko, że łatwo może się rozprostować, a tylko zniszczysz włosy i stracisz pieniądze. A więc z mojego punktu widzenia: Jeśli masz słabe, cienkie i przesuszone włosy, często traktowane lokówkami, suszarkami, czy prostownicami daruj sobie tego typu zabieg. Chyba, że nie zależy Ci na posiadaniu cały czas długich włosów i po okresie "trwałej" mogłabym nosić je całkiem krótkie. Pozdrawiam