Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ksolena

Moje dziecko nie lubi

Polecane posty

Gość Ksolena

książek. Nie chce nawet książki o swoim ulubionym bochaterze kubusiu puchatku. Dziecko ma 2,5 roku Jaka jest szansa że się mu odmieni i będzie lubiał czytać a wcześniej słuchac jak sie mu czyta? Co robić? Zmuszać?

Gość (((((((((
będzie "lubiał"??? wątpię

Gość Ksolena
To może chociaż jest szansa że będzie lubił???

Gość Ksolena
Ciekawe jak wy to robicie. Tak się zastanawiam kiedy tak naprawde i jak zaszczepić w dziecku miłość do czytania... Może wyłączyć obraz tv i zostawić tylko dzwięk ulubionej bajki? Audiobooki nie są fajne (zdaniem dziecka)

Gość Ksolena
Mama(czyli ja) może czytać tylko wówczas kiedy zrobi tetrzyk pacynkowy i zobrazuje opowieść-inaczej ta opowieśc jest dla dziecka nudą Kto ma podobnie?

Gość dgjcfyjj
nie wiem wiem natomiast jedno dużo czytaj do siebie żebyś wiedziała jak poprawnie pisać BOHATER

Gość Ksolena
No tak to najważniejsza rzecz w życiu Dziękuję za radę! Eh jacy tutaj mądrzy ludzie...

Gość psychiatra z sąsiedztwa
czytaj przed zaśnięciem jako bajki na dobranoc

Gość 11 miesiecy matka
:D Tacy mądrzy że nic nie wiedzą.

Gość Ksolena
Nie mogę Dziecko nie lubi tego.

Gość Bezwstydnica.........
A od samego początku czytałaś dziecku na dobranoc? Od samego początku zaznajamiałaś dzieciaka z książeczkami? Może teraz ma bunt i książki poszły w odstawkę, ale nie poddawaj się.

Gość Bezwstydnica.........
Jak dziecko nie lubi gdy mu czytasz, to puść mu bajkę z płyty. Może zupełnie obcy głos go zainteresuje.

Gość tgetghe5t
Mamusia chyba też nie "lubiała" książek za młodu sądząc po jej słownictwie :O

Gość ale nie każde dziecko
musi lubić czytać i nic na to nie poradzisz. Może pewne rzeczy przejęło w genach i po prostu nie przeskoczysz tego. U mnie ja kocham książki, ale mój mąż wręcz szczyci się tym, że w życiu przeczytał tylko Tego obcego do połowy... A tak to same streszczenia... :O Na szczęście mały się chyba wrodził we mnie. Ale jak był całkiem malutki, to mu kupowałam takie małe książeczki z grubymi kartkami kartonowymi. I to też nie jest tak, że on siedzi, a ja mu czytam. Kilka minut usiedzi tylko spokojnie i słucha, a potem sam grzebie po kartce, zamyka książkę, otwiera, stuka paluszkiem gdzie popadnie, jak mu mówię, żeby coś konkretnego pokazał, ale ma dopiero 14 miesięcy. Natomiast cieszy mnie to, że sam w łóżeczku często ogląda uważnie swojej książeczki i coś tam gmera paluszkiem i o dziwo, wydawałoby się, że nie słucha tego co nie raz czytam dłużej, tylko skacze, ale jak zaczynam jakiś wierszyk mówić, to się zatrzyma i patrzy w stronę książki i na mnie zdezorientowany taki, że jak to książka leży na stole, a ja mówię ten wierszyk, jak on był w książce :) Ale i tak po tym wszystkim nie da się przecież określić, czy mój mały będzie kiedyś lubił czytać, tak samo jak Twojego to nie skreśla, za mali są. :)

mój też dośc długo nie lubiał, ale załapał w końcu - jakkolwiek dłużej niż pół godziny też słuchać nie chce... spróbuj go wciągnąć w historię - zaczęłabym chyba od tego, że nauczyłabym się kilku wierszy na pamięć i recytowałabym w trakcie zabawy - z czasem jak się oswoi to niech kończy wersy, albo poszukaj wierszy gdzie można będzie wydawać odgłosy (Lokomotywa, Zoo Brzechwy) - jak się wciągnie to z czasem pokazuj mu to w książkach, pozwól mu gadać, pytać i tak dalej - mój ma prawie cztery lata i nadal dłuższe historie go nudzą, trochę lepiej jest jak sam może poopowiadać:)

Gość a od kiedy zaczelas mu czytac
czy pokazywac ksiazeczki? ja z moja 3 miesieczna corka siedzialam i opowiadalam jej co jest w ksiazeczce a ona siedziala taka zainteresowana i jakby pochlaniala cala strone wzrokiem. Teraz nie pojdzie do lozka zanim jej przynajmniej 2 ksiazeczek nie przeczytam. ma prawie 2.5 roku

Gość już widzę
twoją 3 miesięczną córkę jak SIEDZIAŁA :D :D :D