Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama w adidasach

bieganie w ciąży

Polecane posty

Gość mama w adidasach

Czy któraś z wasz biegała będąc w ciąży? Na co należy zwrócić największą uwagę?

Gość Wszystko zalezyy
Jak przed ciążą biegałaś, jestes przyzwyczajona, to w ciąży też mozesz, ale dużo mniej intensywnie, NIE po betonie, raczej marszobiegi niż maratony ;)

Gość mama w adidasach
biegałam, biegałam i to dużo. Rozumiem, że teraz muszę unikać większego wysiłku. Gdzieś mi się obiło o uszy, że właśnie lepiej biegać po płaskim podłożu.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyp
Też dużo biegałam przed ciażą i pytałam gina czy dalej mogę to robić. Poiedział, ze tak, ale trzeba zmniejszyć wysiłek o ok. 10%.

Gość Wszystko zalezyy
Oczywiście że po płaskim, ale nie po betonie. Nawiasem mówiąc niezależnie od tego czy w ciąży czy nie - po betonie się nie biega bo prędzej czy później pójdą Ci stawy. Najlepiej biegać po udeptanych ścieżkach.

Gość mama w adidasach
No to niestety jestem zdana na beton. Biegam od lat i jak na razie wszystko w jak najlepszym porządku z moimi stawami. Nie mam w pobliżu wydeptanych ścieżek.

Gość nie po twardej nawierzchni
racja- po betonie się nie biega, każda polna droga będzie lepsza od betonu. ścieżka w parku, bieżnia, boisko. Czasem w parkach rekreacyjno- sportowych są ścieżki wyłożone "miękką" kostką brukową. A w ciąży biegać można- jeśli biegałaś wcześniej i o ile lekarz nie zabroni. Wiadomo, ze im wyżej w ciąży tym trudniej i jak brzuch duży to ciężko przebiec chociaż kawałek- bo to jednak obciążenie dla kręgosłupa.

Gość Wszystko zalezyy
Oczywiście że wszystko ok, bo masz pewnie 20-30 lat. Po kilku latach takiego biegania odczujesz o czym mówię, a wierz mi że zrypane stawy to koszmar. Ja polecam ścieżki w parkach, alejki osiedlowe itp. Jeżeli już koniecznie musisz biegać po betonie to kup dobre buty specjalnie do tego przeznaczone, które amortyzują wstrząsy ( wiadomo, tego się nie odczuwa ale Twoje stawy to czują, uwierz). Chociaż i tak polecałabym jednak poszukać innego miejsca do biegania.

Gość mama w adidasach
Nie no nie zamierzam biegać w zaawansowanej ciąży. Teraz jestem w pierwszym trymestrze, więc jeszcze nawet brzucha nie widać.

Gość mama w adidasach
Wsztstko zalezyyy, mam buty do biegania. Niestety ciężko o wydeptane alejki, bo wszystko dookoła jest zalane betonem. Najbliższy las (Bródnowski albo Kabacki) mam niestety za daleko, dlatego zostają betonowe chodniki. Ale dzięki za rady :)