Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gadaweg

chlod emocjonalny

Polecane posty

Gość gadaweg

co to znaczy ze ktos jest zimny emocjonalnie, chlodny, ozielby emocjonalne, nie ma uczuc? czym rozni sie jego zachowanie od zachowania innych?

Gość regegeggrg
jest seryjnym mordercą pracuje w rzeźni w prosektorium zbiera rozjechane flaki z ulicy

Gość JOF
Jest psychopatą :P

Gość gadaweg
pytam powaznie.

Gość jest rzeznikiem,,
albo chirurgiem.....

Gość powiem i ja.......
nie to wcale nie musi oznaczać że taka osoba nie ma uczuć .....raczej to że nie potrafi tych uczuć okazywać ....może mieć to podłoże psychiczne związane np z dzieciństwem gdzie takie dziecko nie miało okazywanej miłości ale też nie koniecznie

Gość tgrttttttttttttttt
to zalezy jak bardzo jest ten chłód chłodny mozna byc wlasnie wypranym z ludzkich uczuc a miec wlasne uczucia satysfakcji z czegos co komus zdrowemu by nawet nie przyszlo do glowy, np ktos moze sie cieszyc ze kogos przechytrzyl, oszukal, zmaniopulował, postawil na swoim, zabil, okradł, zgwałcił itd bo tak go to jakos podnieca a wszystko inne nudzi albo mozna byc w miare normalnym czlowiekiem ale takim z rezerwą, chłodnym, nie okazujacym zbyt duzo uczuc, bo np taka osoba wiecej myśli głową niz czuje, taki czlowiek kieruje sie nie sercem a rozumem tak mozna w przenosni powiedziec to moze byc dobry czlowiek, majacy wartosci moralne itd ale moze nie byc zbyt wylewny, moze trzymac sie troszke na uboczu i ciezko mu wchodzic w zażyłe relacje moze to byc tez ktos zraniony, kto bardzo cierpial kiedys np jakis zawód w milosci czy w rodzinie, czy po stracie kogos i teraz podswiadomie boi sie okazywac uczucia lub anagazowac w jakieś ciepłe relacje z innymi bo zwyczajnie sie boi ze znów moze zostac odrzucony czy zraniony i ze kolejny raz to juz tegon nie zniesie bo jest zbyt wrazliwym czlowiekiem wiec mysle ze to zalezy od tego w jakim znaczeniu okreslimy kogos ze cechuje go chłód emocjonalny..

Gość fajaaansssssssssssseeeeeeee
ja jestem oziębła...nie mam uczuc dla ludzi,a wcale nie jestem pscyhopatka ani morderczynia.nie umiem kochac,bo w mlodosci ciagle bylam raniona i wykorzystywana.kiedys bylam bardzo wrazliwa i uczuciową dziewczynaa teraz jestem zimna

'moze to byc tez ktos zraniony, kto bardzo cierpial kiedys np jakis zawód w milosci czy w rodzinie, czy po stracie kogos i teraz podswiadomie boi sie okazywac uczucia lub anagazowac w jakieś ciepłe relacje z innymi bo zwyczajnie sie boi ze znów moze zostac odrzucony czy zraniony i ze kolejny raz to juz tegon nie zniesie bo jest zbyt wrazliwym czlowiekiem' nooo,mniej wiecej o mnie.

Gość gadaweg
chodzi mi o to w jaki sposob to sie objawia. podajcie przyklady.

ale chodzi ci o przykladowe zachowania?u kazdego objawia sie inaczej

Gość gadaweg
wiem, ale o to mi wlasnie chodzi.

Gość tgrttttttttttttttt
chlodna emocjonalnie w wydaniu psychopatki to mozesz sobie poogladac tą na przyklad wasniewską od tej malej biednej madzi, albo ten brejvik czy jak mu tam co wymordowal ludzi w norwegii, a chlodni bo oziębli.. np moja prababacia ktora juz nie zyje miala taki chlodny, szorstki sposob bycia ale to moze dlatego ze kiedys inaczej wychowywano ludzi, inne wartoci byly wazne, trzeba bylo ciezko pracowac a nie roztkliwiac sie nad sobą.. i ona to byla osoba ktora przez czyny okazywala milosc, tzn ugotowala obiad dla calej rodziny, sprzatala, prała, pracowala na polu, oporzadzala zwierzeta ,martwila sie o dobro calej rodziny, i od nie nigdy nie uslyszalam milego slowa, typu - kocham cie wnusiu, albo - moja sliczna wnusia, nigdy nie przytuliła, ani nawet nie poglaskala po glowce, jak bylam mala, a czasem nawet i zamierzala sie z klapsem ;p ale jak co do czego przychodzilo, to mi mowila ze trzeba byc twardym, potrafila mi oddac swoje ostatnie pieniadze np na nowe ksiazki do szkoly, upiec ulubione ciastka itd.. po porstu nie okazywala slowami uczuc a czynami.. ja tak sobie mysle ze moze wartosciowsi sa tacy ludzie, na ktorych mozna zawsze liczyc, a oni nie koniecznie beda cie glaskac po glowie tylko dadzą ci kopa w tylek na rozruch hah takze dla mnie to byl moj osobisty przypadek osoby nieco oschłej ale nie to, ze nie potrafila kochac tylko nie okazywala tego w wylewny spsob.. a

Gość gadaweg
niewiele mi to pomoglo co napisalas

nie wiem,moge dac coś z autopsji.w srodku czujesz chlod,malo rzeczy cie rusza,malo rzeczy cie dziwi,no np slyszysz w tv o jakims kataklizmie ktory zniszczyl ludziom domy,cala rodzina obok ciebie sra z przejęcia "co za tragiedia" a ty myslisz "aha" .masz w srodku pustke,czujesz takie zimno.trudno cie wyprowadzic z rownowagi,ja np tak mam ze gdy ktoś mnie upokarza to zaczynam mu sie smiac w twarz a kiedys ryczałam.nie lubisz okazywac uczuc,przytulać sie,brzydzi cię to,brzydza cie uczucia.

co jeszcze .. nie umiesz nawiazac bliskich wiezi z ludzmi,nieumiesz nawiazac jakichkolwiek wiezi.gdy np dowiadujesz sie o czyms 'przykrym'(no względnei uwazane za przykre),i tak szybko przechodzisz do porządku dziennego,chlodno analizujesz fakty

Gość B@bessja
I ja jestem chłodna emocjonalnie. To nie oznacza "braku uczuć" tylko ich niedomiar w stosunku do osoby o "normalnym" poziomie uczuć. Taka osoba nie lubi kontaktu fizycznego, nie potrzebuje towarzystwa, zażyłości, często ma niskie libido.

oo wlasnie.jestem też aseksualna.

Gość paranoik
Sory, wdarłem się, jestem facetem. Jest bardzo wiele powodów chłodu emocjonalnego. Częstą przyczyną, jak tu wspomniano są negatywne doświadczenia. W moim przypadku tak było i przerodziło się to w paranoję - dosłownie. Chłód emocjonalny to ucieczka w moim przypadku w lęku o to że moja otwartość zostanie wykorzystana przeciw mnie, podaję ciekawy link http://psychoterapia-lissewska.pl/pan_lodowaty

Gość Wiatr1000
Sam jestem chłodny. Raz że jestem jedynakiem 2 że mam osobnika gadułę który uważa że musi być wszystko tylko po jego myśli. Z drugiej strony też od małego nie udzielałem się w życiu towarzyskim i nie szukałem jakiejś aprobaty. Jak ktoś powiedziałem chłód może wynikać z braku wylewności i kierowania się rozumem i tak jest u mnie. Racjonalne podejście do życia. Przeanalizowanie za i przeciw nawet emocji swoich oraz czynów innych i decyzji. Co nie oznacza że ja nie podejmę decyzji emocjonalnie ale później dochodzę do wniosku że to była głupota i staram się później emocjonalnie nie podejmować tylko to przemyśleć. Nie zachwycam się tak łatwo nie wpadam w euforię z byle powodu i głupoty. Większość jak jakieś gówienko dostanie to ahh ohh itd. Tak samo jako poznają innych ludzi. Jaki wspaniały człowiek a za przeproszenie g**o co o nim tak naprawdę wiedzą. Dla mnie zachwycanie się człowiekiem bo ładnie gada mówi, oh jak prawi !!! komplementy słodzenia to .. GŁUPOTA :P Powierzchowne zachwyty. A widze później konsekwencje takich zachowań i mękę osób które były takimi osobami najpierw zachwycone a potem cierpia.